Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Το Σουδάν, τα εγκλήματα πολέμου κατά του Νταρφούρ και ο σημερινός εμφύλιος

Antimedia


Αποκλειστικό: Το Σουδάν, τα εγκλήματα πολέμου κατά του Νταρφούρ και ο σημερινός εμφύλιος17/04/2023
Γράφει η συντάκτρια του Antimedia, μουσικός, συγγραφέας και ακτιβίστρια
Πριν ένα χρόνο είχα δημοσιεύσει στην παλιά AllNewz, Επιτέλους! – Ξεκινά η πρώτη δίκη για τα εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ του Σουδάν. Όλοι είπαν, κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Έκτοτε ουδέν νεώτερον από το Σουδάν σχετικά με το θέμα, μέχρι που ξέσπασε ο εμφύλιος. Η αναδρομή στο παρελθόν, θα σας κάνει να κατανοήσετε τι ακριβώς συμβαίνει στο Σουδάν, που μάλιστα έχουν εγκλωβιστεί και πολλοί Έλληνες

Οταν ο κόσμος σήμερα θέλει να καταγγείλει την δυτική υποκρισία που τάχα δείχνει τόση ευαισθησία για τον πόλεμο την Ουκρανία χωρίς καν να θέλει να λάβει υπόψη της και την Ρωσική πλευρά, συνήθως αναφέρεται σε παλαιότερους πολέμους που έχουν διεξάγει οι ΗΠΑ, το Ισραήλ κι άλλες δυτικές χώρες μέσα από την επεκτατική τους πολιτική ή ακόμα και στον πιο πρόσφατο της Υεμένης, ή της Γάζας.

Κι όμως, υπάρχει ένας πόλεμος, που ξεκίνησε στις αρχές του 21ου Αιώνα, μια αληθινή Γενοκτονία κι εθνοκάθαρση, απίστευτης αγριότητας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και για την οποία ΟΥΔΕΙΣ κάνει λόγο!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑΗ Πρώτη Γενοκτονία του 21ου Αιώνα που συνεχίζεται ΑΚΟΜΑ
Και πάμε στο σήμερα: Ποιος είναι ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν, ο αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης;
Η Πρώτη Γενοκτονία του 21ου Αιώνα που συνεχίζεται ΑΚΟΜΑ

Ήταν το 2005 όταν μου έγινε γνωστή η πρώτη γενοκτονία του 21ου αιώνα, η Γενοκτονία στο Νταρφούρ, μια ιστορία που δυστυχώς ακόμα δεν έχει τελειώσει. Τότε ήρθα σε επαφή με μια παγκόσμια οργάνωση που προσπαθούσε να επικοινωνήσει το όλο θέμα, να πιέσει πρόσωπα και διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις κ.λπ προκειμένου να σταματήσει αυτό το δράμα ενός Αφρικάνικου λαού που το μεγάλο του αμάρτημα ήταν να έχει κάτω από τα ψάθινα καλύβια του πετρέλαιο. Όπως πάντα στην Αφρική, ένας εμφύλιος είχε ξεσπάσει και ο Σουδανός πρόεδρος Αλ Μπασίρ με μισθοφορικό στρατό τους «Τζαντζαουίντ» -που σημαίνει ‘οι έφιπποι διάολοι΄- έμπαινε στα χωριά, τα έκαιγε, βίαζε γυναίκες, σκότωνε άντρες κι άρπαζε παιδιά.

Η οργάνωση με την οποία είχα έρθει σε επαφή αποφάσισε να κάνει παγκοσμίως διάφορα event για την προβολή του θέματος και ως μοναδική εκπρόσωπος της στην Ελλάδα, πήρα όλη την ευθύνη πάνω μου να διοργανώσω κι εγώ κάτι εδώ. Ο George Clooney με τον πατέρα του Nick είχαν τον προηγούμενο χρόνο γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ στο Νταρφούρ το οποίο η οργάνωση το προωθούσε στα μέλη που ήθελαν να κάνουν κάποια εκδήλωση. Το ζήτησα από τον Nick Clooney και σε 3 μέρες ήταν στην πόρτα μου.



Θυμάμαι ότι όταν τελείωσα τον υποτιτλισμό ήταν 5 λεπτά πριν την Ανάσταση, κι αφού ξέσπασα σε κλάματα βγάζοντας όλη την μαυρίλα των ημερών που μετάφραζα καρέ καρέ, είπα να πω ένα Χριστός Ανέστη.

Ο αριθμός των νεκρών τότε που φτιάχτηκε το βίντεο, απαριθμούσε πάνω από 300.000, και οι εκτοπισμένοι Νταρφουρίτες από τα καμένα τους χωριά ξεπερνούσαν τα 2,5 εκατομμύρια. Το μεγάλο αμάρτημα των Νταρφουριτών, είναι ότι η γη τους είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Η αντιμετώπιση του ΟΗΕ ως συνήθως ‘χλιαρή’ και αναποτελεσματική, αλλά συνάμα, καμιά χώρα, είτε από τις μεγάλες, μήτε από τις μικρές, δεν έβγαινε ανοιχτά να καταγγείλει τον Σουδανό πρόεδρο Αλ Μπασίρ για τα αίσχη του. Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία, από την Κίνα και η Ιαπωνία μέχρι τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, επικρατούσε άκρα, του ομαδικού τάφου των Νταρφουριτών, σιωπή…

Και μπορεί ο τότε δικτάτορας Αλ Μπασίρ με τον οποίο όλοι έκαναν καλές μπίζνες σήμερα να μην υπάρχει, αλλά η κληρονομιά του συνεχίζεται.

Προσωπικά, έτυχε τελείως τυχαία να το πάρω χαμπάρι, αφού στα ΜΜΕ ελάχιστη αναφορά γινόταν. Αφού ήρθα σε επαφή με την παγκόσμια οργάνωση αλληλεγγύης κι είχα στα χέρια μου το ντοκιμαντέρ, προσπάθησα να κάνω μια εκδήλωση – διαμαρτυρία εδώ στην Ελλάδα, την ίδια περίοδο που γινόντουσαν πολλές στο εξωτερικό, και… έφαγα την πόρτα της ζωής μου!!! Από επώνυμους καλλιτέχνες με δήθεν προοδευτικά … «τσαντίρια», μουσικοσυνθέτες της αριστεράς, διανοούμενους, μέχρι και τη βουλευτίνα του ΚΚΕ, την Κανέλλη, η οποία έχει γράψει και βιβλίο για τη Ρουάντα -παρεμφερές θέμα- και είναι υπεύθυνη εξωτερικών υποθέσεων. Την μεγαλύτερη πόρτα, όμως την έφαγα από χρυσοπληρωμένη Βολιώτικη ΜΚΟ, που τότε ασχολείτο με βοήθεια στην Αφρική. Όλη την πονεμένη ιστορία μου, την έγραψα στην παλιά AllNewz: ΜΚΟ -Το φαγοπότι και … η δική μου ιστορία…

Μέχρι και σήμερα, οι Νταρφουρίτες είναι υπό διωγμό. Συγκεκριμένα, η περσινή Guardian αναφέρει: Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώνονται εν μέσω νέων συγκρούσεων στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ταραχώδη περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν στην τελευταία βία μεταξύ αντίπαλων ομάδων που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς αυτή την εβδομάδα.Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη μεταξύ ένοπλων ομάδων στα απόκρημνα βουνά Τζέμπελ Μουν της πολιτείας Δυτικού Νταρφούρ, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ όπου τουλάχιστον «19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν» με «δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενους» καθώς και «τέσσερα χωριά που κάηκαν ολοσχερώς», σύμφωνα με τον Adam Regal, εκπρόσωπο του Γενικού Συντονισμού για τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισμένους στο Νταρφούρ

O Regal κατηγόρησε τους πολιτοφύλακες «Τζαντζαουίντ» – πολλοί από τους οποίους έχουν ενταχθεί στις επίφοβες παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, με διοικητή τον στρατηγό Mohamed Hamdan Daglo, τον de facto αναπληρωτή ηγέτη του Σουδάν – ότι συμμετείχαν στις μάχες αυτής της εβδομάδας.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες σπίτια έχουν πυρποληθεί σε αρκετές περιόδους βίας στο Jebel Moon καθώς και αλλού στο Νταρφούρ τους τελευταίους μήνες, λένε τα Ηνωμένα Έθνη και οι γιατροί.

Το Νταρφούρ καταστράφηκε από έναν εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2003, αντιμετώπισε αντάρτες εθνοτικών μειονοτήτων που παραπονέθηκαν για διακρίσεις κατά της αραβοκρατούμενης κυβέρνησης του τότε πρoέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ.

Το Χαρτούμ απάντησε εξαπολύοντας τους «Τζαντζαουίντ», που στρατολογήθηκαν κυρίως από αραβικές ποιμενικές φυλές, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για φρικαλεότητες, όπως δολοφονίες, βιασμούς, λεηλασίες και κάψιμο χωριών.

Η εκστρατεία για την καμένη γη άφησε 300.000 νεκρούς και 2,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η περιοχή παραμένει γεμάτη όπλα και συχνά ξεσπούν φονικές συγκρούσεις για την πρόσβαση σε βοσκοτόπια ή νερό.

Μια ειρηνευτική συμφωνία υπογράφηκε το 2020, αλλά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβριο, στο Νταρφούρ σημειώθηκε έξαρση της βίας, με εκατοντάδες νεκρούς σε συγκρούσεις μεταξύ βοσκών και αγροτών.

Ο Αλ Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται από το διεθνές ποινικό δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας στο Νταρφούρ, εκδιώχθηκε τον Απρίλιο του 2019 και φυλακίστηκε μετά από μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην τριών δεκετιών διακυβέρνησή του.

Οι τελευταίες συγκρούσεις αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη κατάρρευση της ασφάλειας στο Νταρφούρ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου έτους υπό την ηγεσία του αρχηγού του στρατού Abdel Fattah al-Burhan που εκτροχιάστηκε μια μετάβαση στην πλήρη πολιτική διακυβέρνηση.

Αυτά αναφέρει η Guardian και ιδού όλη η υποκρισία: Ποιος μιλάει για αυτόν τον πόλεμο, ποιος μιλάει για αυτή την γενοκτονία; Ποιος γνωρίζει στην Ελλάδα για αυτή την παγκόσμια αδιαφορία;

Μπορείτε να δείτε το αποκλειστικό βίντεο με τους Νικ και Τζορτζ Κλούνεϊ σε δυο μέρη ΕΔΩ και ΕΔΩ
Και πάμε στο σήμερα: Ποιος είναι ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν, ο αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης;



Αφού ξεκίνησε ως έμπορος καμήλας που ηγήθηκε της φοβερής πολιτοφυλακής που κατηγορείται για τις θηριωδίες στο Νταρφούρ που προανέφερα, ο υποστράτηγος Μοχάμεντ Χαμντάν έχει σταθερά συγκεντρώσει επιρροή και πλούτο στο Σουδάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες καθώς ανέβαινε στην κορυφή της εξουσίας.

Ακόμη και όταν ο άλλοτε προστάτης του, ο εγκληματικός ηγέτης Πρόεδρος Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ, εκδιώχθηκε από διαδηλωτές για τη δημοκρατία το 2019, ο στρατηγός Χαμντάν το έστρεψε προς όφελός του — εγκαταλείποντας γρήγορα τον αλ-Μπασίρ και, τον περασμένο χρόνο, εφευρέθηκε εκ νέου ως αναγεννημένος δημοκράτης με φιλοδοξίες να ηγηθεί ο ίδιος του Σουδάν.

Ταυτόχρονα, συμμάχησε με την Ρώσικη ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, της οποίας οι μισθοφόροι φρουρούν ορυχεία χρυσού στο Σουδάν και η οποία έχει προμηθεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό στις δυνάμεις του.

Αλλά ο στρατηγός Χαντμάν αντιμετώπισε ίσως τη δυσκολότερη πρόκληση του το Σάββατο, καθώς οι μάχες μαίνονταν σε όλη την πρωτεύουσα μεταξύ της ισχυρής παραστρατιωτικής του ομάδας και του σουδανικού στρατού υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν.

«Αυτός ο άντρας είναι εγκληματίας», είπε ο στρατηγός Χαμντάν σε συνέντευξή του στο Al Jazeera το Σάββατο, επικρίνοντας τον στρατηγό αλ-Μπουρχάν, τον αρχηγό του στρατού που μέχρι το Σάββατο ήταν τεχνικά το αφεντικό του και τώρα είναι θανάσιμος εχθρός του. Οι δυο στρατηγοί μέχρι τώρα κυβερνούσαν στο Σουδάν και στις 4 Απριλίου θα έπρεπε να παραδώσουν τη χώρα στη Δημοκρατία.

«Αυτός ο άνθρωπος είναι ψεύτης», συνέχισε ο στρατηγός Χαμντάν. «Αυτός ο άνθρωπος είναι κλέφτης. Κατέστρεψε το Σουδάν».

Ο στρατός αντέδρασε, με έναν εκπρόσωπο να περιφρονεί τον στρατηγό Χαντμάν ως «αντάρτη». Αλλά η επιθετική γλώσσα του έφερε έκανε πολλούς Σουδανούς να κατανοήσουν ότι, παρά την προηγούμενη ομιλία του για τη δημοκρατία, ο στρατηγός Χαμντάν, ένας διοικητής με μακρύ ιστορικό αδίστακτων ενεργειών, κυριολεκτικά πολεμούσε για το μέλλον του.

Και ήταν μια υπενθύμιση μιας καταθλιπτικής πραγματικότητας: Αν και οι διαδηλωτές ανέτρεψαν τον ευρέως εξευτελισμένο αλ Μπασίρ το 2019, οι στρατιωτικοί ηγέτες που ευδοκίμησαν στο βάναυσο σύστημα διακυβέρνησής του εξακολουθούν να μάχονται για να κυριαρχήσουν στη χώρα.

Ο στρατηγός Χαντμάν υπήρξε στο προσκήνιο ως διοικητής με τις πολιτοφυλακές των «Τζαντζαουίντ» που διέπραξαν τις χειρότερες φρικαλεότητες στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, την πρώτη γενοκτονία του 21 Αιώνα, για την οποία πολλά ειπώθηκαν στον ΟΗΕ και στην παγκόσμια κοινότητα, ωστόσο λίγα έγιναν.

Η ικανότητά του να συντρίβει τοπικές ομάδες ανταρτών του κέρδισε την πίστη του αλ-Μπασίρ, ο οποίος το 2013 τον διόρισε να ηγηθεί των νεοσύστατων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Αφού οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Χαρτούμ στις αρχές του 2019, φωνάζοντας για την ανατροπή του αλ Μπασίρ, ο στρατηγός Χαμντάν στράφηκε εναντίον του αλ Μπασίρ, βοηθώντας τον να ξεγλυστρήσει από την εξουσία.

Αλλά δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2019, όταν οι διαδηλωτές που απαιτούσαν άμεση μετάβαση στην πολιτική εξουσία αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν έναν χώρο διαμαρτυρίας, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Χαντμάν οδήγησαν σε μια βάναυση επίθεση.

Τα στρατεύματά του έκαψαν σκηνές, βίασαν γυναίκες και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, πετώντας μερικούς από αυτούς στον Νείλο, σύμφωνα με πολυάριθμες μαρτυρίες διαδηλωτών και μαρτύρων. Τουλάχιστον 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με Σουδανούς γιατρούς.

Ο στρατηγός Χαντμάν αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στη βία και έπληξε όσους αναφέρονταν στους μαχητές του ως «Τζαντζαουίντ», παρά τον βασικό ρόλο της πολιτοφυλακής στην άνοδό του στην εξουσία. «Είναι απλώς προπαγάνδα από την αντιπολίτευση», είπε.

Έκτοτε, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έχουν εξελιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο από μια ομάδα που κατακλύζεται από όπλα. Με περίπου 70.000 μαχητές σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η δύναμη έχει αναπτυχθεί για να καταστείλει εξεγέρσεις σε όλο το Σουδάν και να πολεμήσει για αμοιβή στην Υεμένη ως μέρος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία αλλά και των αμερικάνων φίλων της.

Ο πόλεμος έκανε επίσης τον στρατηγό Χαντμάν πολύ πλούσιο, με ενδιαφέροντα για εξόρυξη χρυσού, κατασκευές και ακόμη και εταιρεία ενοικίασης λιμουζίνας.

Έχει επίσης αναδειχθεί ως ένας εκπληκτικά ευκίνητος πολιτικός, ταξιδεύοντας στην περιοχή του Κέρας της Αφρικής και στη Μέση Ανατολή για να συναντηθεί με ηγέτες και να αναπτύξει στενούς δεσμούς.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν εδώ και δυο συνεχείς δεκαετίες στο Σουδάν και στο Νταρφούρ, η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται μόνο με ό,τι την συμφέρει προκειμένου να στήσει τον ψυχροπολεμικό της πόλεμο με τη Ρωσία και τους δικούς της συμμάχους, να βάζει κυρώσεις που γυρίζουν μπούμερανγκ στη Δύση σε βάρος των λαών της, όσο αυτή πουλάει όπλα… όπλα… όπλα…

⚠ Αγαπητοί φίλοι/λες, λόγω των άδικων ποινών στις σελίδες μας στο facebook έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι κοινοποιήσεις - Παρακαλούμε περιηγηθείτε στο Antimedia για όλα τα νέα άρθρα μας πριν αποχωρήσετε


Antimedia
Στο facebook, στην ομάδα Antimedia, και στις σελίδες AllNewz & Η Γάταfacebook


Antimedia © 2022 - All Rights Reserved


www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: