Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Συνθήκη Ειρήνης και Αδελφοσύνης", ανάμεσα στον 🚩Λένιν & τον Κεμαλ

🔴Το ημερολόγιο έγραφε 16 Μαρτίου 1921, όταν στην Μόσχα υπογραφόταν η "Συνθήκη Ειρήνης και Αδελφοσύνης", ανάμεσα στον 🚩Λένιν & τον 🇹🇷Κεμάλ!
🔴Είχε προηγηθεί, στις 20 Απριλίου 1920, η πρόταση του Κεμάλ προς τον Λένιν για συμμαχία, στην οποία ο Λένιν απάντησε καταφατικά (πηγή: "Παγκόσμια Ιστορία", της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, εκδόσεις "Μέλισσα", τόμος Η1, σελ. 642).



🔴Γράφουν οι Σοβιετικοί ιστορικοί (πηγή: ό.π., σελ. 638):
↪️"Πριν ακόμα υπογραφεί το σύμφωνο της Μόσχας, η σοβιετική κυβέρνηση είχε αρχίσει να βοηθάει τον τούρκικο λαό. Αργότερα, η βοήθεια αυξήθηκε, παρ' όλο που η ίδια η Σοβιετική χώρα δοκίμαζε τεράστιες στερήσεις. Η σοβιετική κυβέρνηση, έδωσε στον τούρκικο λαό δωρεάν πάνω από 10 εκατομμύρια χρυσά ρούβλια, σημαντικές ποσότητες από όπλα, πυρομαχικά κ.τ.λ. Η ανιδιοτελής σοβιετική ενίσχυση βοήθησε την Τουρκία να οργανώσει τακτικό στρατό & να ανακόψει την επίθεση των Ελλήνων εισβολέων"↩️
🔴Η οικονομική βοήθεια που αναφέρουν οι Σοβιετικοί ιστορικοί, αντιστοιχούσε σε 80.000.000 περίπου τουρκικές χάρτινες λίρες, της εποχής εκείνης. Για να καταλάβουμε το μέγεθός της, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του τουρκικού κράτους για το 1920, ανερχόταν σε 63.018.354 λίρες Τουρκίας & για το 1921 σε 79.160.058 λίρες Τουρκίας!
🔴Το δε πολεμικό υλικό, που παραχώρησε η ΕΣΣΔ στην Τουρκία, ήταν το εξής:
↪️"39.275 τουφέκια, 68 εκατομμύρια σφαίρες, 327 οπλοπολυβόλα 54 πυροβόλα, 2 αντιτορπιλικά, 147.600 βλήματα πυροβολικού, 20.000 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 1.500 σπαθιά. Το σημαντικότερο όμως όλων ήταν ότι οι Σοβιετικοί παραχώρησαν τον εξοπλισμό για δυο εργοστάσια πυρίτιδας και πυρομαχικών που τροφοδοτούσαν συνεχώς τις ανάγκες του τουρκικού στρατού"↩️
(πηγή: "Η Ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949)", Ιωάννης Παπαφλωράτος, τόμος Ι, σελ. 649).
🔴Κι όλα αυτά  συνέβαιναν, την ίδια εποχή που η Σοβιετία πληττόταν από έναν φοβερό λιμό, ο οποίος στοίχισε την ζωή  5.000.000 ανθρώπων! Αυτό εννοούσαν οι Σοβιετικοί ιστορικοί, όταν έγραφαν "παρ' όλο που η ίδια η Σοβιετική χώρα δοκίμαζε τεράστιες στερήσεις..."!
🔴Φυσικά, οι Τούρκοι τίμησαν ποικιλοτρόπως τους Σοβιετικούς για την πολύτιμη βοήθειά τους. Εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, στο επιβλητικό "Μνημείο της Ανεξαρτησίας", που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα στα αγάλματα του Κεμάλ & των συνεργατών του, υπάρχουν & τα αγάλματα των Σοβιετικών στρατηγών Βοροσίλωφ & Φρούντζε, οι οποίοι, με εντολή του Λένιν, ήταν παρόντες στο μέτωπο του Σαγγαρίου & βοήθησαν με την τεχνογνωσία τους, τον νεοσύστατο στρατό του Κεμάλ!
🔴Συμπερασματικά, η σοβιετική βοήθεια στον Κεμάλ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μικρασιατική καταστροφή!


www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: