👑 Η στρατηγική της ταπείνωσης
Μια Βυζαντινή στρατηγική διπλωματίας ήταν ο εντυπωσιασμός των ξένων προκειμένου να προκληθεί ψυχολογική πίεση και ενδόμυχος σεβασμός απέναντι στην Αυτοκρατορία, και να επιτευχθεί ενδοτισμός χωρίς να δοθεί μάχη.
Είναι χαρακτηριστική η ιστορία του Λιουτπράνδου, εκπροσώπου της γερμανικής αυτοκρατορίας, ο οποίος πέρασε από πολλά καψώνια, όταν επισκέφτηκε τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα.
Ο εντυπωσιασμός αποτελεί ισχυρό ψυχολογικό όπλο καθώς στοχεύει σε μεμονωμένα άτομα τα οποία αργότερα θα μεταφέρουν την εικόνα στον εντολέα τους και θα διαμορφώσουν ανάλογα την εντύπωση του.
Στην σημερινή εποχή αυτό το εφαρμόζει η Τουρκία, διότι είναι γνωστό πως η Οθωμανοί ενσωμάτωσαν πολλά γνωρίσματα της Βυζαντινής διπλωματίας.
Μάλιστα οι διπλωμάτες του σουλτάνου ήταν ανέκαθεν Έλληνες οι οποίοι σε αντίθεση με τους Τούρκους ήξεραν πολλές ξένες γλώσσες και προέρχονταν από εμπορικές οικογένειες με επαφές και εμπειρία εξωτερικού.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημερινής εποχής ήταν ο ευτελισμός της Ευρωπαίας επιτρόπου, η οποία απαξιώθηκε από τον Ερντογάν, και αφέθηκε να κάτσει στην γωνία σαν ταπεινομένη και περοφρονημένη.
Ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει τους δυτικούς, με δυναμικό τρόπο, διότι την Ευρώπη την θέλει εκβιαζόμενη και συνεργαζόμενη με την Τουρκία, υπό τους όρους της.
Το συμπέρασμα είναι πως οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τον διαχρονικό φόβο των δυτικών απέναντι στο Αιγαιακό Σύστημα, ξέροντας ότι η γεωγραφική τους θέση τους επιτρέπει ευρύ πεδίο ελιγμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου