Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Κερκόπορτα" στον 🇹🇷Αττίλα!

🔴19 Ιουλίου 1974: Ο Μακάριος, με την ομιλία του στον ΟΗΕ, ανοίγει την "Κερκόπορτα" στον 🇹🇷Αττίλα!
🔴Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κυπριακή τραγωδία. Οι υπεύθυνοι -εκουσίως ή ακουσίως- είναι πολλοί, αλλά ο πρώτος και κύριος ένας: ο Μακάριος! Ο Μακάριος, εξ αιτίας της αρχομανίας του, από την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα μέχρι το 1974, πολέμησε όσο κανείς το αυτονόητο δικαίωμα του Κυπριακού Ελληνισμού, για Ένωση με την Μητέρα - Πατρίδα. Βλέπετε, είχε γίνει αρχηγός κράτους και δεν ήθελε να υποβιβαστεί σε επαρχιακό επίσκοπο!



🔴Το αποκορύφωμα της προδοσίας του, ήταν ο λόγος του στον ΟΗΕ, με τον οποίο έδωσε το "πράσινο φως" στον Αττίλα για την εισβολή! Αλλά, ας δούμε, εν τάχει, τα προηγηθέντα. Το "δόλωμα" ήταν η επιστολή Μακαρίου προς τον ΠτΔ στρατηγό Γκιζίκη (στην ουσία στον Δ. Ιωαννίδη), στις 2 Ιουλίου 1974, με την οποία απαιτούσε την ανάκληση των 600 Ελλήνων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, τους οποίους κατηγορούσε για συνωμοσία εναντίον του, σε συνεργασία με την "τρομοκρατική οργάνωση" ΕΟΚΑ Β'.
🔴Η "απάντηση" στην επιστολή ήταν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, με το οποίο επετεύχθη η ανατροπή του. Νέος πρόεδρος της Κύπρου, έγινε ο "Άτρωτος" της ΕΟΚΑ, ο φόβος και ο τρόμος των Βρετανών αποικιοκρατών, Νίκος Σαμψών. Ωστόσο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο Μακάριος διέφυγε και φυγαδεύτηκε από τους Βρετανούς.
🔴Ακολούθως, μέσω Μάλτας και Λονδίνου, έφτασε στην Νέα Υόρκη και στις 19 Ιουλίου μίλησε ως "νόμιμος πρόεδρος της Κύπρου", ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στον λόγο του αυτόν, χαρακτήρισε το πραξικόπημα ως εισβολή της Ελλάδας στην Κύπρο και κατάλυση της ανεξαρτησίας της, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τις εγγυήτριες δυνάμεις να παρέμβουν.
🔴Βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Κύπρου ήταν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία. Εφόσον ο "εισβολέας" ήταν η Ελλάδα, έπρεπε να επέμβουν (στρατιωτικά εννοείται...) οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις, για να "αποκαταστήσουν την νομιμότητα", δηλαδή την εξουσία του Μακαρίου. Η Βρετανία δεν επενέβη, επενέβη όμως η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την πρόσκληση του "νομίμου προέδρου" της Κύπρου!
🔴Ας πάμε τώρα στα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Μακαρίου. Στο σημείο αυτό μιλάει για "ελληνική εισβολή" στην Κύπρο:
👉«Δυνατόν να υποστηριχθή πως ότι συνέβη εν Κύπρω είναι μία επανάστασις και ότι μία κυβέρνησις εγκαθιδρύθη επαναστατικώ δικαίω. Αυτή δεν είναι η περίπτωσις. Δεν έγινεν επανάστασις εις Κύπρον, η οποία θα ηδύνατο να θεωρηθή ως μία εσωτερική υπόθεσις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πραξικόπημα ωργανώθη υπό της ελληνικής χούντας και διεξήχθη υπό Ελλήνων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και υπό αξιωματικών και ανδρών της ελληνικής δυνάμεως η οποία σταθμεύει εις Κύπρον. Ήτο μία εισβολή, η οποία παρεβίασε την ανεξαρτησίαν και κυριαρχίαν της Δημοκρατίας. Και η εισβολή συνεχίζεται εφ’ όσον υπάρχουν Έλληνες αξιωματικοί εις Κύπρον»👈
🔴Κι αφού έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει "τον κίνδυνον εκ της Τουρκίας μικρότερον παρά τον κίνδυνον εκ μέρους των", ολοκλήρωσε την ομιλία του με ανοιχτή πρόσκληση στους Τούρκους για εισβολή, δίνοντάς τους δύο επιχειρήματα: για την "αποκατάσταση της νομιμότητας", αλλά και για την "προστασία των Τουρκοκυπρίων":
👉«Καθώς έχω ήδη δηλώσει, τα γεγονότα εις Κύπρον δεν αποτελούν εσωτερικήν υπόθεσιν των Ελλήνων της Κύπρου, οι Τούρκοι της Κύπρου επηρεάζονται επίσης. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας είναι μία εισβολή και εκ των συνεπειών της θα υποφέρει όλος ο λαός της Κύπρου, αμφότεροι Έλληνες και Τούρκοι»👈 
🔴Χαρακτηριστικό είναι, πως αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του Μακαρίου, ξεκίνησαν από το λιμάνι της Μερσίνας τα αποβατικά του Αττίλα για την Κύπρο! Οι δύο πλευρές, ήταν σε πλήρη συνεννόηση! Η οποία προφανώς είχε επιτευχθεί, με τις ευλογίες ενός μοιραίου ανθρώπου, του ορθώς επονομαζόμενου "χασάπη της Κύπρου", Χένρυ Κίσσινγκερ!~


www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: