Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Πως αναγνωρίζω τα ανακυκλώσιμα πλαστικά
Η κωδικοποίηση των ανακυκλώσιμων προϊόντων
Οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους τρόπους αναγνώρισης των διαφόρων πλαστικών ειδών και συσκευασιών. Πολλά πλαστικά προϊόντα έχουν έναν αριθμό: τον κώδικα αναγνώρισης που είναι τυπωμένος ή χαραγμένος στη συσκευασία. Αυτό το σύστημα κωδικοποίησης αναπτύχθηκε το 1988 στις ΗΠΑ από τη βιομηχανία πλαστικών για να διευκολύνει την ανακύκλωση των πλαστικών. Αν και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση αυτού του κώδικα αποτελεί ένα είδος προτύπου για κάποια πλαστικά προϊόντα που πωλούνται στην παγκόσμια αγορά. Ο κώδικας προβλέπει εφτά κατηγορίες πλαστικών με βάση το βασικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος κάθε τύπος πλαστικού και τα συνήθη προϊόντα για τα οποία χρησιμοποιείται.
Οι κατηγορίες ανακυκλώσιμων πλαστικών συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:
ΣΥΜΒΟΛΟΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΕΙΔΟΣΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
PET ή PETEΤερεφθαλικός πολυεστέρας (Τερεφθαλικός εστέρας του πολυαιθυλενίου)Μπουκάλια αναψυκτικών και δίσκοι με έτοιμο φαγητό για το φούρνο. Τα υπολείμματα του PET χρησιμοποιούνται για γέμισμα σε τζάκετ, υπνόσακους, μαξιλάρια, ταπετσαρίες επίπλων και χαλιά.
HDPEΠολυαιθυλένια υψηλής πυκνότηταςΜπουκάλια γάλατος, απορρυπαντικά για πιάτα, έπιπλα κήπου, ανθοδοχεία, παιχνίδια, κλπ
PVCΧλωριούχο πολυβινύλιοΔίσκοι φαγητού, διάφανες μεμβράνες, μπουκάλια για μεταλλικό νερό και σαμπουάν, δίσκοι μουσικής, κρεμάστρες, πλακάκια, κλπ.
LDPEΠολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότηταςΤσάντες για ψώνια και σακούλες σκουπηδιών
PPΠολυπροπυλένιοΔοχεία για μαργαρίνη και δίσκοι φαγητού για το φούρνο μικροκυμάτων
PSΠολυστυρόλιο ή πολυστυρένιοΚεσεδάκια για γιαούρτι, συσκευασίες κρέατος ή ψαριού, συσκευασίες για χάμπουργκερ, αυγοθήκες, πλαστικά ποτήρια για καφέ από μηχανήματα, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, προστατευτικές συσκευασίες για ηλεκτρονικά είδη και παιχνίδια.
Όλα τα άλλαΌλα τα άλλα πλαστικά που δεν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες (όπως το Ακρυλονιτρίλιο, το Βουταδιένιο, το Στυρόλιο ABS, κλπ)Διάφορες χρήσεις
Που βρίσκονται τα σύμβολα ανακύκλωσης
Όλα τα πλαστικα προϊόντα που ανακυκλώνονται φέρουν ένα ειδικό σύμβολο ανακύκλωσης που υποδηλώνει το είδος της ρητίνης από το οποίο έχουν κατασκευαστεί. Τα σύμβολα αυτά και το σχετικό σύστημα κωδικοποίησης καθιερώθηκε το 1988 από τον διεθνή Σύνδεσμο της Βιομηχανίας Πλαστικών SPΙ (Society of the Plastics Industry). Για να τα εντοπίσεται, κοιτάξτε στο κάτω μέρος του δοχείου ή μπουκαλιου και αναζητήστε το σύμβολο ανακύκλωσης με τα τρία ευρύ βέλη και έναν αριθμό στο κέντρο του τριγώνου. Προαιρετικά, εκτός από τον αριθμό μπορεί να αναγράφεται και η κωδική ονομασία της χημικής ρυτίνης. Αν δεν πρόκειται για δοχεία, κοιτάξτε στο κατώτερο ή εσωτερικό μέρος του πλαστικού αντικειμένου/εξαρτήματος που εξετάζετε.
Παραλαγές συμβόλων
Τα σύμβολα ανακύκλωσης ανάλογα με το αν γράφεται η κωδική ονομασία της πλαστικής ρητίνης και το σχήμα των βελών του τριγώνου ανακύκλωσης, μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες παραλλαγές. Για παράδειγμα, το σύμβολο ανακύκλωσης για τα πλαστικά LDPE μπορεί να έχει μια από τις παρακάτω μορφές:

Πλαστικά προϊόντα που έχουν ήδη ανακυκλωθεί
Το πρόθεμα R υποδηλώνει ότι το προϊόν έχει κατασκευαστεί από αναγεννημένη πρώτη ύλη, δηλαδή από άλλα προϊόντα που έχουν ήδη ανακυκλωθεί. Μερικά παραδείγματα από σύμβολα αυτής της κατηγορίας φαίνονται παρακάτω:



www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: