Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ - ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΦΕΟΥΔΑΛΙΣΜΟΣ

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ - ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΦΕΟΥΔΑΛΙΣΜΟΣ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Tο επίκαιρο θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων τείνει να είναι το μέιζον θέμα πέραν των βουνών των απλήρωτων λογαριασμών ,των απλήρωτων χαρατσιών , και του βιοποριστικού του σύγχρονου Έλληνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από επίσημα κτηματομεσιτικά γραφεία , πέραν της διαρκούς ύφεσης στην κτηματαγορά όπου "δεν κουνάει φύλλο", το μείζον πρόβλημα των κόκινων δανείων είναι η μάστιγα των τραπεζικών επιχειρήσεων .

Η μεθοδευμένη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών ,οδηγεί στην πεονία και νεοφεουδαλισμό , πεονία και νεοφεουδαλισμός που είναι και το ζητούμενο των υπηρετών της παγκόσμια τάξης πραγμάτων .


Οι περιβόητες "αγορές" βλέποντας το αδιέξοδο της ανάπτυξης μέσω νεοφιλελέυθερων ομολόγων ,και πάσης φύσεως εγγράφων που προκαλούσαν ''χρεωστική"  εικονική ανάπτυξη ,άλλάζουν το μοντέλο προσπορισμού .

Το παράδοξο των πολιτικών πλέον "αποφάσεων" των Τραπεζικών επιχειρήσεων είναι η "ελαστικότητα" έναντι των επισφαλών δανείων των ιδιωτών.



Χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πλείστα όσα παραδείγματα όπου είναι αδύνατη η αποπληρωμή ακόμα και των διακανονισμένων δανείων εν γνώσει των διευθυντών των Τραπεζικών επιχειρήσεων και έτσι παραμένουν όλοι οι δανειζόμενοι σε καθεστώς ομηρίας.

Οι τόκοι υπερημερίας τρέχουν ,το κεφάλαιο αθροιστικά μεγαλώνει (ανακεφαλαιοποίηση) και δημιουργείται ενας φάυλος κύκλος οικονομικών προσθέσεων εις βάρος του δανειζομένου.

Απο την άλλη μεριά η παρατεταμένη ύφεση έχει ρίξει τις τιμές των ακινήτων ιδιαίτερα στα ακίνητα τα παλαιότερα σε τιμές πολύ κατώτερες των εφοριακών "αντικειμενικών"
.
Σε ότι αφορά τα νεότερα ακίνητα είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο το άθροισμα των "βαρών" των ακινήτων προς τις Τραπεζικές επιχειρήσες ,να υπερβαίνει την πραγματική εμπράγματη σημερινή εμπορική αξία των ακινήτων.

Κατ επέκταση το σύνολο των οφειλετών προς τις Τραπεζικές επιχειρήσεις βρίσκεται και σε αδυναμία υποστήριξης της "δόσης" αλλά ταυτόχρονα και σε αδυναμία 'πώλησης" του ακινήτου.

Είναι πλέον προφανές ότι η αναδιάρθρωση του οικονομικού πλαισίου συναλλαγών μεταξύ Τραπεζικών επιχειρήσεων και δανειζομένων έχει κατα πολύ περάση την κόκινη γραμή "ηρεμίας'.

Η περιβόητη ατμομηχανή ανάπτυξης που δημιουργούσε κέρδη στους έχοντες την δυνατότητα επένδυση κεφαλάιων έχει σταματήσει .

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σεισάχθεια στα νοικοκυριά ΠΡΟΤΑΣΗ 6 ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για λογαριασμό εθνικής ανασυγκρότησης των "μάυρων και καταχρεωμένων" Ελληνικών επιχειρήσεων ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,καθώς και η πρόταση της 'ΕΝΑ' ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ και για εναρμόνιση των αξιών των δανείων με βάση τις πραγματικές εμπορικές αξίες  ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΞΙΑΣ ΔΑΝΕΙΩΝ,και όχι τις προτεραίες προ κρίσης συμβάσεις ,δείχνουν τον δρόμο για την αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας που έχουν εγκλωβιστεί οι Έλληνες πολίτες.  ΔΙΚΑΙΟΣΤΑΣΙΟ

Το ζητούμενο είναι ότι η κυβερνητική γραμμή θα συμπλέυσει άραγε ποτέ με το περί δικαίου κοινό άισθημα ή θα παραμείνει σταθερή στις εντολές ;

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος  είναι Εnterpreneur Mικρομεσάιων Επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: