Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ


ΑΘΗΝΑ 1/4/2013

Η μικρομεσαία τάξη την τελευταία 15ετία  δέχτηκε μια απ ευθείας στοχευμένη  προσβολή συρρίκνωσης των εισοδημάτων της μέσα από πρόσθετους φόρους , κλεισίματα βιβλίων , τροποποιήσεις του ΚΒΣ ,αυθαίρετες  εξoλογιστικές  παρεμβάσεις με κλεισίματα λογιστικών ετών κ.α.

Σαν αποτέλεσμα αυτών των ΣΤΟΧΕΥΜΈΝΩΝ παρεμβάσεων  ήταν η δημιουργία μιας νέας τάξης  «επαγγελματοάστεγων»  που στα χαρτιά ακόμα και σήμερα είναι «ενεργοί» σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις και τις προσαυξήσεις  έναντι του Δημοσίου ή των πιστωτών τους ,πρακτικά όμως με μηδενικά εισοδήματα και ουσιαστικά  πλήρη αδυναμία αποπληρωμής.
Η τραγικότητα της κατάστασης των επαγγελματιών έχει εκφραστή ποικιλοτρόπως μέσα από τα ΜΜΕ και τους διαφόρους φορείς χωρίς όμως να έχει μέχρι στιγμής το επιθυμητό προσδοκώμενο αποτέλεσμα. 
ΚΟΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ


Η διέξοδος της νέας αυτής τάξης των «επαγγελματοάστεγων» και η πορεία τους μέσα στην κοινωνία είναι δαιδαλώδης και με έντονα στοιχεία μια παρελκόμενης μορφής οικονομίας σαν αποτέλεσμα της  επιτηδευμένα "λανθασμένης" κυβερνητικής επιλογής.

Η  τιτλοποίηση  των υποχρεώσεων των οφειλετών και η πιθανή μεταπώληση τους σαν ενεργό έσοδο στον κρατικό κορβανά , ή η έστω και απλή καταγραφή σαν βεβαιωμένα χρέη "διορθώνοντας" πλασματικά τους λογιστικούς αριθμοδείκτες  βύθισε ακόμα πιο πολύ την πιθανή επίλυση αυτού του προβλήματος το οποίο έχει γίνει πλέον κοινωνική μάστιγα αφού μέσα σε κάθε οικογένεια υπάρχει πάντοτε ένας οφειλέτης του δημοσίου χωρίς να έχει την παραμικρή δυνατότητα να αποπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις.

Ταυτόχρονα η συνδυασμένη στόχευση "διάλυσης" της μικρομεσαίας επιχείρησης υποβοηθά την μείωση των εργατικών ημερομίσθιων βασιζόμενη στην νομοτελειακή σχέση προσφοράς και ζήτησης εξυπηρετώντας την λογική των ΕΟΖ και τον κατακερματισμό της Ελληνικής οικονομίας σε προτεκτοράτα ελεγχόμενα από την ΕΚΤ και τους "επενδυτές" .
 

Η διαιώνιση αυτού του θέματος είναι ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα το οποίο χρήζει επίλυσης για να μπορέσει η ελληνική κοινωνία και να βρει  την πραγματική οφειλή των «επαγγελματοάστεγων» αλλά και να  δημιουργήσει διαύλους απεμπλοκής  αυτού του ενεργά κινούμενου πληθυσμού επιτυγχάνοντας την εναρμόνιση τους στον όποιον έχει απομείνει πλέον οικονομικό ιστό.

Η διέξοδος των «επαγγελματοάστεγων» όταν καθημερινά χτυπάνε την πόρτα τους τα ταμεία εμπόρων η τα οποιαδήποτε ταμεία, ή όταν  η εφορία απαιτεί χρήματα που δεν υπάρχουν  κ.α.  είναι  τραγικά ανέφικτη .

Το θέμα του βιοπορισμού προέχει για τον κάθε «επαγγελματοάστεγο » και κατ επέκταση και  η εργασία η αφανής μέσα στα συστήματα της παραγωγικής και εμπορικής διαδικασίας.  Η επιστροφή στην «νόμιμη» αγορά είναι  πλέον ένα απαγορευμένο γεγονός ,λόγω της μη τήρησης  λογιστικών βιβλίων , αδιάτρητων στελεχών κλπ.
Η σημερινή κατάσταση της  οικονομίας απαγορεύει στον  «επαγγελματοάστεγο » κάθε όνειρο για επίλυση του προβλήματος.
  • Σαν αποτέλεσμα η  διαιώνιση ενός αέναου κρυφτού μεταξύ φορολογουμένου και «επαγγελματοάστεγο »  .
Ένα υπήρχε ένα κράτος δικαίου όπου δεν θα υπήρχαν  σκάνδαλα , ρεμούλες , θα μπορούσε να επιτρέψει  στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην δέσμευση των περιουσιών των εμπλεκομένων .
Υπό τις παρούσες συνθήκες  με νωπά  τα σκάνδαλα  Siemens ,Βατοπεδίου ,Χρηματιστηρίου ,Υποβρυχίων κλπ αυτό  είναι απλά ένα όνειρο.

Ο διαχωρισμός μεταξύ του επαγγελματία της φοροδιαφυγής από δική του υπαιτιότητα με τον επαγγελματία τον εγκλωβισμένο που έχει "πέσει " στην παγίδα της ΄΄εκτακτης συνθήκης " Επικαλούμενοι το άρθρο 388 του αστικού κώδικα περί απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών και το άρθρο 288 περί χρηστών ηθών, είναι πράγματι ιδιαιτέρως πολύπλοκο θέμα και χρήζει εκτιμήσεως από εξειδικευμένους .
Η κεντρική διαφοροποίηση της ομάδας εκτίμησης μια επαγγελματικής κατάστασης από τις μέχρι της σήμερον είναι ότι οι "εκτιμητές''  πέραν των εξειδικευμένων νομικών ,φοροτεχνικών , μεσιτών , και συμβολαιογράφων είναι άνθρωποι μάχιμοι που ζούνε την πραγματικότητα μέσα στην κοινωνία με εμπειρία και ανιδιοτελή σκοπό .
Στην ουσία είναι σαφής η προσπάθεια να απεμπλακεί η ομάδα εκτίμησης  από την αποκλειστική στελέχωση την νομικίστικη αλλά να προχωρήσει με συμετοχικότητα  πολύπλευρη με επαγγελματίες που γνωρίζουν και έχουν εμπειρία και ταυτόχρονη υποστήριξη από τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Δεν παύει όμως να αποτελεί η σημερινή κατάσταση μια κοινωνική μάστιγα με επαγγελματίες   που είναι  εσαεί κοινωνικά αποκλεισμένοι , που σκαρφίζονται συνεχώς τρόπους επιβίωσης και που πρέπει να φύγουν εκτός  Ελλάδας όπως και όλη η νεολαία μας προσπαθώντας οι μεν νεολαίοι να στοχεύσουν σε ένα καλύτερο αύριο οι δε "εγκλωβισμένοι" να αποφύγουν την ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας.

Ίσως το κράτος επιτέλους θα πρέπει να μεριμνήσει  για αυτό το θέμα με παρρησία  χωρίς φαρισαϊσμό  απεγκλωβίζοντας αυτήν την νέα  γενιά  "εγκλωβισμένων" για να πάψει να αναπαράγεται το φαινόμενο του κρυφτού μεταξύ της πολιτείας και των "εγκλωβισμένων".

H σημερινή διαδικασία απαιτεί την κατάθεση δεκάδων  εντύπων τα οποία κατατίθενται στην αρμόδια εφορία ,κάτι το οποίο χρήζει μια επί πλέον δαπάνη του «επαγγελματοάστεγου » σε ένα ανύπαρκτο ταμείο μέσω  λογιστή ο οποίος καλείται να καταθέσει ένα σύνολο πληροφοριών είτε είναι βιβλία εσόδων –εξόδων ,είτε πρόκειται για βιβλία αποθήκης είτε γενικό καθολικό ,είτε ισολογισμούς παρελθόντων ετών  κλπ.

Το πολύπλοκο και πολυδαίδαλες  γεγονός ελέγχου των βιβλίων και στοιχείων της επιχείρησης για άλλη μια φορά είναι αδύνατον.

Πέραν από την οικονομική διάσταση του προβλήματος είναι και η ανθρωπιστική πλευρά του  που αφορά το επίκαιρο φαινόμενο της  ραγδαίας αύξησης των αυτοκτονιών των συμπολιτών μας  που  αρκετές φορές στην προσπάθεια απεγκλωβισμού από τις δαγκάνες του συστήματος   συμμετέχουν σε  ένα δαιδαλώδες σύστημα τοκογλυφίας.

 Η  σκοτεινή πλευρά αυτής  της αδυναμία πληρωμής με τεράστια οφέλη προς τους τοκογλύφους   με αφανή διακίνηση  χρήματος  μεσοπρόθεσμα επιδεινώνει  το πρόβλημα των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα  τον στραγγαλισμό της οποιασδήποτε ελπίδας απεμπλοκής .

Αυτό που προτείνουμε για επίλυση αυτού του θέματος είναι η σύσταση ενός δικαστηρίου που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις πτωχεύσεις ή την επίλυση εμπορικών διαφορών με συνοπτικές διαδικασίες και το οποίο θα απαρτίζεται όχι μόνο από δικαστές εμπορικού δικαίου ,αλλά και από εκπρόσωπο του εμπορικού επιμελητηρίου Ελλάδας , εκπρόσωπο του τοπικού επιμελητηρίου ή συλλόγου του φερομένου υπό πτώχευση  και οι οποίοι μπορούν να είναι γνώστες αμερόληπτοι της τοπικής  επαγγελματικής κοινωνίας  όπου εδρεύει η ασκεί την λειτουργία της η επιχείρηση..

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε μια άμεση διόρθωση πλασματικών στοιχείων που αφορά τα βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο με πραγματικά  νούμερα εξορθολογίζοντας όλον αυτόν τον αέναα φαύλο κύκλο   αλλά και αποφεύγουμε την διαιώνιση της εισφοροδιαφυγής ταυτόχρονα με την ένταξη ενεργών μονάδων παραγωγής στο οικονομικό σύστημα .

Η άμεση επίλυση των προβλημάτων εξυγίανσης των προβληματικών μικρών η μεγάλων επιχειρήσεων μπορεί να δημιουργεί άμεσα κάθετες θεωρητικά  απώλειες εσόδων του συστήματος αλλά είναι ουσιαστικό ο κάθε ισολογισμός  που παρουσιάζεται να είναι καθαρός και ειλικρινής είτε από την πολιτεία προς τους πολίτες της είτε από τους πολίτες της προς την πολιτεία.

Οι παρεμβάσεις μέχρι και σήμερα για επiλυση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλοι οι επιχειρηματίες , μικρομεσαίοι ή οι έμποροι είναι μηδενικές έως ανύπαρκτες .

Παρ όλα αυτά υπάρχει εν εξελίξει μια προσπάθεια από τον Εμπορικό σύλλογο Πειραιά σε συνεργασία με την http://www.omospondiadaniolipton.gr  Ομοσπονδία Δανειοληπτών συνεπικουρούμενη από διάφορους Εμπορικούς συλλόγους οι οποίοι προχωράνε σε διοργάνωση forum,  όπου γίνεται μια προσπάθεια  νομικής τεκμηρίωσης του υπαρκτού προβλήματος στοχεύοντας μια δημιουργία ενός νομικού πλαισίου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών κάτι αντίστοιχο του νόμου Κατσέλη .

Ταυτόχρονα υπάρχει η υποστήριξη απο την ΕΣΕΕ αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης που στηρίζουν νομικά την προσπάθεια όπως ο Μαριάς Νότης και ο Καπερνάρος Βασίλειος των ΑΝΕΛ όπως και ο Λαφαζάνης Παναγιώτης  και ο Τόλιος Γιάννης  απο ΣΥΡΙΖΑ ,  Ντουκάκης Μανούσος απο ΛΑΟΣ,  ο Σακκάς Ιωάννης  κ.α.

Μπορούμε βέβαια να συνυπολογίσουμε και την επίσημη θέση των ΑΝΕΛ για σύσταση λογαριασμού Εθνικής ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και ελπίζουμε σύντομα να περάσει όλη αυτός ο όγκος πληροφοριών και δεδομένων στα χέρια των υπευθύνων που με την σειρά τους θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις συνταγματικές υποχρεώσεις του κράτους .

Η κοινοποίηση της πρόθεσης πιθανολογείται εντός των προσεχών 10ημερών ενώ ήδη έχει γίνει μια ανεπίσημη παρέμβαση στις 31/3/2013 στο 2.33" στην εκπομπή του Γ.Τράγκα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ" 

 lasfida
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: