Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΣΩ MEGA ΠΟΛΕΩΝ

Αθηνα 21/6/2013

ΚΑΤΡΙΝΑ  ΤΥΦΩΝΑΣ

Η περίπτωση της δείχνει τον δρόμο.  Η πλήρης καταστροφή του οικιστικού σχεδιασμού οδήγησε στην ολική κατάρρευση των αξιών των ακινήτων αλλά και της γης γενικότερα.
 
Ο τυφώνας σχηματίστηκε στις Μπαχάμες στις 23 Αυγούστου 2005 και εν συνεχεία διέσχισε τη Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 1. Στη συνέχεια πάνω από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού ενισχύθηκε ραγδαία και έφτασε στην κατηγορία 5, το μέγιστο επίπεδο της Κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, με
ταχύτητες ανέμων που έφταναν έως και 280 χλμ/ώρα. Στις 29 Αυγούστου, έφτασε στη Λουιζιάνα ως τυφώνας κατηγορίας 3 και προκάλεσε καταστροφές και πλημμύρες από την Φλόριντα μέχρι το Τέξας. Η μεγαλύτερη καταστροφή συνέβη στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, το 80% της οποίας πλημμύρισε όταν το σύστημα αναχωμάτων που προστάτευε την πόλη καταστράφηκε, σε κάποιες περιπτώσεις αρκετές ώρες μετά την αποχώρηση του τυφώνα. Συνοικίες της πόλης έμειναν πλημμυρισμένες για εβδομάδες.[2] Η κατάρρευση των αναχωμάτων θεωρείται η μεγαλύτερη πολιτική μηχανική καταστροφή που έχει συμβεί στις ΗΠΑ.[3]

Πέντε χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση έχει δαπανήσει 143 δις εκατομμύρια δολάρια για την ανασυγκρότηση των δημόσιων κτιρίων και των ιδιωτικών κατοικιών, τους δρόμους και τις γέφυρες, σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του είδους του στην ιστορία των ΗΠΑ. Όμως η οργή που κρύβεται στα σημειώματα που ο κόσμος τοποθέτησε στο συμβολικό φέρετρο του τυφώνα Κατρίνα αντηχεί στις περιοχές της πόλης.
Περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού του St Bernard δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα σπίτια του. Στην περιοχή Lower Ninth, όπου ζούσε κατά κύριο λόγο η εργατική τάξη και η οποία έφερε τα χειρότερα σημάδια καταστροφής, μόνο ένας στους τέσσερις κατοίκους έχουν επιστρέψει.
 
Οι περισσότεροι θέλουν να γυρίσουν. Ωστόσο δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος της αποκατάστασης των σπιτιών ή δεν μπορούν να επιστρέψουν με τα παιδιά τους καθώς δεν υπάρχουν σχολεία. Κάτοικοι επισημαίνουν ότι οι επιχορηγήσεις δίνονται προς άτομα που είχαν μεγάλες ιδιόκτητες κατοικίες.
Μόνο ένα στα πέντε σχολεία έχει ξανανοίξει. Εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν εγκαταλειφθεί. Τα ξύλινα κτίρια σαπίζουν, αποσυντίθενται. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ρατσισμό προς την περιοχή. Καταγγέλλουν «μεγαλοκαρχαρίες» που προσπαθούν να αγοράσουν οικόπεδα για να κατασκευάσουν ξενοδοχεία και καζίνο. Εντός του μήνα μάλιστα ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδοτήσεων για τις ανοικοδομήσεις αποκλείουν τους έγχρωμους. Την ίδια ώρα είναι γεγονός ότι οι φτωχότερες γειτονιές έχουν πληγεί περισσότερο.


Οι Τραπεζικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να "σώσουν" την λογιστική τους ευμάρεια μέσω αριθμών προέβησαν σε κινήσεις όπως να  Επιτραπή η παραμονή στην οικία των πλημμυροπαθών λόγω "Κατρίνα'. ,Να ενοικιάσουν το ενυπόθηκο οίκημα στους πρώην ιδιοκτήτες, να πριμοδοτήσουν με %  τον πρώην ιδιοκτήτη σε περίπτωση που Εύρισκε αγοραστή με μια συγκεκριμένη ορισμένη τιμή  . 

Με αυτή την μεθοδολογία προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις τιμές των ακινήτων ,την μετανάστευση του πληθυσμού ,για να μπορεί να επαναλειτουργήσει η κοινωνία,και να μην έχουμε κοινωνική κατακραυγή κατά των Τραπεζικών επιχειρήσεων με την κάθετη υφαρπαγή των ακινήτων από τα ενυπόθηκα δάνεια .

Στην πράξη σύμφωνα με τα στοιχεία τα επίσημα   Ποσοστό ανάπτυξης δανείων σε ηλικιωμένους δείχνουν ένα 355% αύξηση του ποσού δανεισμού των ηλικιωμένων από το 1988 στο 2010 γεγονός που υποδηλώνει την αδυναμία των ανθρώπων ή των οικογενειών που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να μετοικήσουν ή έχουν συναισθηματικό δέσιμο με την περιοχή ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να μεγαλώσουν το εισόδημα τους και αναγκάζονται να καταφύγουν σε δανεισμό .

Σε αυτές; τις περιπτώσεις τίθεται το ερωτηματικό του τι γίνεται με το δάνειο σε περίπτωση Θανάτου;
H απάντηση δίνεται με ασφάλιση εκ νέου του δανείου του όποιου το κόστος είναι  συνδυασμός ηλικίας , αξίας δανείου κ.α    ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΡΙΝΑ

Στην Ελληνική επικράτεια υπάρχει η επικρατούσα άποψη ότι το άρμα της οικοδομής είναι πρωτοπόρο στην  ανάπτυξη της χώρας εν συνόλω . Και πράγματι είναι γεγονός .
Η παγκόσμια ύφεση του καπιταλιστικού συστήματος και η μετεξέλιξη του σε νεοφιλελευθερισμό δείχνει ότι οτιδήποτε μπορεί να προσδώσει λογιστικό ή πραγματικό όφελος στοχεύετε από την ελεύθερη αγορά μέχρι την ολοκληρωτική του άλωση . Και βέβαια τα ακίνητα δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τον κανόνα .

Η τακτική του επενδύω αποσύρομαι και επανέρχομαι αφορά μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των λεγόμενων επενδυτικών fundς ,όπου παρατηρούμε την διακύμανση αυτής της λειτουργίας όπως το παράδειγμα της Leeman brothers to 2008 όπου η πολυπλοκότητα του συστήματος ανάπτυξης κατέρρευσε συμπαρασύροντας μια ολόκληρη αγορά σε sock ,το οποίο όμως με την σειρά του δημιουργεί προϋποθέσεις κέρδους . Ο καπιταλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός σε πλήρη έκφραση .

 Η αδυναμία απαγκίστρωσις της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας ελέω μνημονίου και επιλογών κυβερνητικών αλλά και του ΔΝΤ .και ΕΕ φρενάρει και οδηγεί την Ελληνική οικονομία αλλά και τα ακίνητα στον γκρεμό της απαξίωσης.

Η προσπάθεια ανασυγκρότησης είναι σύνθετο φαινόμενο και η συντεχνιακή προσέγγιση του μέσω της ανάπτυξης της οικοδομής είναι ατελέσφορη . Χρειάζονται και άλλοι αναπτυξιακοί τομείς όπως ο Τουρισμός , ή Ναυτιλία, η κτηνοτροφία , η αγροτική παραγωγή ,η τεχνολογική παραγωγή προϊόντων καινο΄τομων ,κ.α.

Βλέπουμε παγκοσμίως την συμπεριφορά σε αξίες ακινήτων όπως η Κωνσταντινούπολη , η Σιγκαπούρη ,κ.α  να υπάρχει μια συνεχής και αλματώδης κτιριακή ανάπτυξη η οποία επηρεάζει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες σε επίπεδο χρηματιστηρίων αλλά κατά βάση είναι σαθρές λόγω της μονόπλευρης ανάπτυξης και όχι της μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της.

Το εν λόγω σκηνικό ευνοεί τα λεγόμενα funds που μετακινούνται στοχεύοντας καθαρά και μόνο το κέρδος που τα ίδια τα fundς δημιουργούν προς όφελος τους .     

Ταυτόχρονα η δημιουργία Μega πόλεων ευνοεί τον έλεγχο των μαζών ΕΥΓΟΝΙΚΗ  βαθαίνοντας το κενό μεταξύ ανθρώπου και  κυβερνήσεων.

Σήμερα με την πίεση που ασκείται σε 1,500,000 ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια όπου το εργατικό εισόδημα έχει απαξιωθεί σπρώχνει τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω .

Η ταυτόχρονη δε πίεση για ψευδεπίγραφες "ρυθμίσεις" μέσω εγγραφών σε υποθήκη των δανείων στενεύει τα περιθώρια για τον δανειζόμενο .Δανειζόμενο που για να επιζήσει στην λαίλαπα πρέπει να ενεχυριάσει οτιδήποτε ακίνητο έχει σαν τίτλο ιδιοκτησίας για να μπορέσει να προσαρτηθεί με την σειρά του στα funds που θα αθροίσουν κέρδη σε τίτλους που θα μεταφέρονται κατά το δοκούν. 

Ο αποδεκατισμός των Ελλήνων μέσω μετανάστευσης "χτίζει" την Νέα Ελλάδα σε σαθρά θεμέλια .
Ενδεικιτικά σύμφωνα με στοιχέια της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι τέλους του 2013 θα έχουμε ένα εργαζόμενο να αντιστοιχέι για κάθε συναταξιούχο !!!

Η απελευθέρωση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας θα δώσει την χαριστική βολή στις αξίες με δεδομένο τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

Τα νούμερα αν και ασαφή αρκετές φορές ως προς τον ακριβή προσδιορισμό τους δείχνουν με το δάκτυλο περίπου 150.000 ακίνητα σε διαδικασίες πλειστηριασμών με τον ένα η τον άλλο τρόπο .

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η απάντηση δεν μπορεί να προέλθει από μια συντεχνιακή και μεμονωμένη κίνηση αλλά από την συνολική και με σαφή γεωστρατηγική Εθνική πολιτική κάτι το οποίο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.

Θεωρούμε δεδομένο όμως ότι η Α κατοικία πρέπει να παραμείνει στο απυρόβλητο δια παντός κατοχυρώνοντας τον ορισμό της Ελληνικής επικράτειας εφόσον οι κυβερνητικοί εταίροι δεν είναι ικανοί να προασπίσουν  . 

Θεωρούμε δεδομένο ότι το "κούρεμα" των ενυπόθηκων δανείων θα αφορά την πραγματική εμπορική διαμορφούμενη σήμερα τιμή και όχι την προτεραία υπογραφέισα με τις Τραπεζικές επιχειρήσεις .

Θεωρούμε δεδομένο την επιμήκυνση των δανείων σε άτομα νεαρής ηλικίας σε αποπληρωμή πέραν των 25χρόνων λόγω του νεαρού της ηλικίας που επιτρέπει αυτή την ρύθμιση .

Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να οριστεί ανώτατο πλαφόν %  σε τόκους υπερημερίας και ποσοστού αύξησης του κεφαλαίου του δανείου ιδιαιτέρως στην περίπτωση όπου έχει εξοφληθεί το ποσόν του αρχικού κεφαλαίου του δανειολήπτη και να σταματήσει αυτή η αιεοφόρα παραγωγή τόκων .

Θεωρούμε δεδομένο ότι η υπάρχουσα εντέχνως δομημένη παρούσα κατάσταση χρήζει ολικής ανατροπής προς όφελος της κοινωνίας των ανθρώπων και όχι της κοινωνίας των αριθμών .


 lasfida
 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: