Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

O ΛΑΓΟΣ ,ΤΟ ΠΕΤΡΑΧΕΙΛΙΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΑΓΟΙ .

Xατζηαναγνώστου Γιώργος
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού και πώς βγήκε η φράση «Τάζω λαγούς με πετραχήλια»;

Χρησιμοποιώντας την έκφραση, εννοούμε ότι κάποιος υπόσχεται κάτι που μπορεί να ακούγεται εφικτό αλλά ουσιαστικά και στην πράξη, είναι ανέφικτο ή σχεδόν ανέφικτο.

Η λέξη «πετραχήλι», λοιπόν  αποτελεί παραφθορά της λέξης «επιτραχήλιον». Αν και σήμερα η λέξη αυτή είναι ταυτόσημη με το μακρόστενο άμφιο των ιερέων, παλιά τη χρησιμοποιούσαν για το λουρί που έβαζαν στον λαιμό των ζώων για να τα κρατάνε δεμένα.

Το να  έβαζε  κάποιος το πετραχήλι σε ζώα οικόσιτα, όπως για παράδειγμα την κατσίκα, τον σκύλο, τον γάιδαρο, ήταν  σχετικά εύκολο και συνηθισμένο. Ακατόρθωτο όμως ήταν να συμβεί  με τα ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση. Όπως  οι λαγοί, που το βάζουν αμέσως στα πόδια μόλις αντικρίσουν άνθρωπο.Έτσι λοιπόν ένας λαγός με πετραχήλι, ήταν κάτι αδύνατον και πρακτικά ανέφικτο.
Όμως Εδώ και αιώνες οι λαγοί συνοδεύουν την ύπαρξη του ανθρωπίνου γένους ,άλλες φορές σαν θηράματα ,άλλες φορές απλά σαν είδος της οικογένειας των Λαγιδών.

 ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΛΑΓΟΥ


Τα τελευταία χρόνια μας έχει προκύψει ένα νέο είδος λαγού που δεν είναι θηλαστικό αλλά είναι μέρος του επικοινωνιακού συστήματος διαπαιδαγώγησης των πολιτών μέσα από τα ΜΜΕ.

Η ανάγκη του πολιτικοοικονομικού συστήματος για αλίευση πληροφορίας ,αλλά και περαιτέρω χειραγώγησης των μαζών ,οδήγησε στην υπερπροσφορά του νέου είδους . Η ανάγκη για επιβεβαίωση των επερχόμενων μέτρων "ανάπτυξης" και μη ως και της παραμετροποίησης - ανάλυσης που προηγούνται ενός μέτρου προς εφαρμογή ,ήταν η απαρχή της γέννησης τους.

Φανταστείτε ένα οποιοδήποτε σύστημα  ή μηχανισμός εξουσίας να προσπαθούσε να προωθούση ένα μέτρο καθ όλα κοινωνικά άδικο. Ποια θα ήταν η πρώτη προσπάθεια του ;; Ποια θα ήταν η πρώτη σκέψη του ;;
Mπορέι να περάσει ; Μπορεί να εφαρμοστή ;; Πριν λοιπόν περάσουμε σε διαδικασίες που δεν είναι εφικτές μήπως πρέπει να δοκιμάσουμε τις αντιδράσεις του κόσμου ;; Και βέβαια μια μεθοδολογία είναι η τακτική των δημοσκοπήσεων με αγορασμένες Μετρήσεις αλλά αυτό δεν αρκεί πλέον και εκτός του ότι είναι κοστοβόρο εκτίθενται απέναντι στις Δημοσκοπικές εταιρίες .

Οι λαγοί λοιπόν είναι αυτοί που δίνουν την λύση..  Οι λαγοί που εμφανίζονται ξαφνικά με γρήγορα ζικ ζακ και προσπαθούν να αποφύγουν τον κυνηγό που τους ψάχνει ..Ή μήπως βγαίνει ο μικρός ο λαγός γαι να καταγραφή η θέση του κυνηγού ;;  Εεε;; Όποια και να είναι η μεθοδολογία ο Λαγός φίλοι μου είναι απαραίτητος

Από αρχαιοτάτων χρόνων η τακτική του λαγού έχει δώσει απίστευτες πληροφορίες σε όσους μπορούσαν να τις επεξεργαστούν .

Η τακτική blitzkieg που εφάρμοσαν οι Χιτλερικές δυνάμεις με ξαφνική και ολομέτωπη επίθεση δεν είναι εφικτή λόγω της ανάγκης υποστήριξης με όλα τα μέσα και το υψηλό κόστος.
Μια χαμηλότερης έντασης και πιο "οικονομική" μέθοδος είναι η λύση .

 Ταυτόχρονα μέσω του λαγού ανιχνεύεται και η πρόθεση και οι πιθανές παρενέργειες του εγχειρήματος.

Οι μόνες απώλειες είναι οι λαγοί που κινδυνεύουν από το δίκαννο του κυνηγού ...Δεν είναι τυχαία η επιλογή δευτεροκλασάτων λαγών που εξαργυρώνουν την άνοδο τους με πολλά καρότα αφού έχουν δοκιμαστεί για το σθένος και την παλικαροσύνη που παρουσιάζουν .

Το έχουμε δει  με τον Σκορδά ( πλειστηριασμοί) . με την Ρεπούση (Συνωστισμός) ,Με τον Τσατσόπουλο( Συριζα -ΝΔ) , τον Θεοδωρίδη (Καρντάκ) ,  Χαικάλης    (Ανελ-Χρυσή Αυγή) ,Kορκίδης (μείωση μισθού)κ.α.  

ΤΑ ΞΕΦΩΛΙΑΣΜΑΤΑ 
Τα ξεφωλίασματα των λαγών δε ,έχουν διάφορες μεθοδολογίες και πολλές φορές δεν πρέπει να παρακάμπτουμε τον αυθορμητισμό των νέων λαγών που μόνοι τους χωρίς να το θέλουν βγαίνουν από την τρύπα προς τέρψη των άλλων λαγών που με την θυσία του ενός ,θα μάθουν που κρύβεται ο κυνηγός για να αποφύγουν τα σκάγια του . ...Εκτός πια και εάν ο κυνηγός είναι τόσο ικανός που μπορεί να διακρίνει τι κρύβεται στην τρύπα ......

Τα λεγόμενα nonpapers , ή "έγκυρη' πηγή , 'ή "αξιόπιστη" πηγή , ο περιβάλλον κύκλος   ,έχουν κουράσει το αδηφάγο τηλεοπτικό κοινό που με ορθάνοικτη την Tv ολημερίς εκπαιδεύεται να ακούει αυτά που θέλουν σύμφωνα με τον Γκεμπελς οι τηλεθεατές εγκλωβισμένοι ,λόγω ένδειας στο σπίτι τους.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ

Το κοινό επιζητά αίμα και θέαμα ,όπως επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ΑΡΤΟΝ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ .

Φτάσαμε στην μετά την κρίση εποχή όπου η αμεσότητα είναι επικοινωνιακή τακτική ,όπου ο λαγός είναι απαιτητός για την διατήρηση των υπολοίπων της ομάδας ,που έχει κουρνιάξει  στο Βασίλειο της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας περιμένοντας το Θάυμα ,ή αλλιώς όπως το αποκαλούν το ατύχημα που θα τους επιτρέψει να βγουν να δουν τον κόσμο στα μάτια γιατί "δεν φταίνε αυτοί " "φταίνε οι άλλοι".

Ο λαγός που τολμά να ξεμυτά είναι ο ήρωας , είναι αυτός που θα δίνει το στίγμα για το που κρύβεται ο κυνηγός πολίτης ,που αναζητά την αξιοπρέπεια του.

Οι σχολές ΜΜΕ υποβοηθώντας το σύστημα εξακολουθούν και παράγουν ρεπόρτερ που αναζητούν εναγωνίως τον λαγό της είδησης .

Κατασκευασμένη ή μη , Στοχευμένη ή όχι ,Παραπληροφόρηση ή Αλήθεια , το γεγονός παραμένει το ίδιο .
Το σύστημα έχει ανάγκη τον λαγό , και ο λαγός γεννιέται εξ ανάγκης για το ΣΎΣΤΗΜΑ.

Μέχρι τότε εμείς σας παραθέτουμε συνταγές γαι μαγειρευτό λαγό στα παρακάτω Link για να ξέρετε πως "μαγειρεύεται " ο Λαγός.
Λαγός στιφάδο ή με τα κρεμμυδάκια
Μαρινάρισμα λαγού
Λαγός πιπεράτος στην Γάστρα

Γιατί  από ότι φαίνεται θα έχουμε πολλούς λαγούς να δούμε να ξεπετιούνται ....και βέβαια θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να γίνουν μέρος των ανωτέρω Μαγειρικών Συνταγών.

lasfida 

Δεν υπάρχουν σχόλια: