To είδος της ανάπτυξης και το μοντέλο που μπορεί να μας οδηγήσει στο αύριο με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο αποπειράται να προσδιορίσει το WWF Ελλάς και ταυτόχρονα να ανοίξει δημόσια συζήτηση επ' αυτού μέσω του σχεδίου που παρουσίασε χθες υπό τον τίτλο "Ζωντανή ελληνική οικονομία, για το περιβάλλον και τον άνθρωπο".
Όπως επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της οργάνωσης, Δ. Καραβέλλας, με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές η προστασία του περιβάλλοντος θεωρείται πολυτέλεια, εμπόδιο στις επενδύσεις και αναλώσιμο προϊόν για να καλύψει το χρέος και έτσι ξεπουλάμε το παρόν και το μέλλον. Το στρατηγικό σχέδιο πενταετίας (2013-2017) αποτελεί την απάντηση της οργάνωσης στην κρίση, ενώ προϋποθέτει τη συμμετοχή της κοινωνίας, κατέληξε. Από την πλευρά της, η Θ. Νάντσου σημείωσε πως η πρόταση βασίζεται στη διαφύλαξη του μοναδικού φυσικού κεφαλαίου της χώρας, με κατευθύνσεις για την οικονομική και επενδυτική πολιτική, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και προτάσεις για τον αναπροσανατολισμό της πρωτογενούς - δευτερογενούς παραγωγής, του τουρισμού, του ενεργειακού τομέα και του χρηματοπιστωτικού.

Ως ενδεικτικά παραδείγματα άλλου τύπου ανάπτυξης με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, που μπορούν να τονώσουν σημαντικά την πραγματική οικονομία, παρουσιάστηκαν τα εξής:
Κοινοπρακτικά σχήματα ΑΠΕ: Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνιδιοκτησία από τα μέλη μιας κοινότητας ή τους κατοίκους μιας περιοχής. Το 21% των ΑΠΕ στη Δανία παράγεται από τέτοια σχήματα. Τα έσοδά τους μπορούν να κατευθυνθούν προς: την αποπληρωμή δανείων και λοιπών χρεών, τη συντήρηση και αντικατάσταση του εξοπλισμού (π.χ. αντικατάσταση ανεμογεννητριών), την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και την ενίσχυση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, τη χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ, τον διαμοιρασμό μερισμάτων στους μετόχους (σε περίπτωση που υπάρχουν), την ενίσχυση έργων κοινής ωφέλειας για την τοπική κοινωνία, όπως παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης κ.ά.
Ζωντάνεμα εγκαταλελειμμένων χωριών για τον τουρισμό: Στροφή στο ζωντάνεμα έρημων χωριών, που πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα για την τουριστική πολιτική της χώρας, αντί της διασποράς ανά την επικράτεια τεράστιων επενδύσεων που καταστρέφουν το φυσικό κεφάλαιο. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η απογραφή τους και η καταγραφή, η θεσμοθέτηση απλοποιημένης διαδικασίας ενοικιάσεων ή απαλλοτριώσεων με τιμές που ανταποκρίνονται στην πραγματική τους αξία, η ενσωμάτωσή τους στον χωροταξικό σχεδιασμό, η κατά προτεραιότητα ενίσχυση των σχεδίων αναστήλωσής τους και η μεταξύ τους διασύνδεση.
Προϊόντα προστατευόμενης περιοχής: Οι προστατευόμενες περιοχές, διαφόρων διαβαθμίσεων προστασίας, καλύπτουν σχεδόν το 35% της επικράτειας. Η αναγνώριση και πιστοποίηση των «προϊόντων προστατευόμενης περιοχής», τα οποία θα παράγονται με μεθόδους που συμβάλλουν στη διατήρηση των οικολογικών αξιών του κάθε τόπου, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές ωφέλειες τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στον τοπικό πληθυσμό, ιδιαίτερα σε εποχή αυξανόμενης ανησυχίας του καταναλωτή σε θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας τροφίμων. Ένα δίκτυο γης μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην τεχνική υποστήριξη προς τους παραγωγούς για την επίτευξη της εφαρμογής των προτύπων οικολογικής συμμόρφωσης και ποιότητας, στην πιστοποίηση, αλλά και στην προώθηση και διάθεση των προϊόντων στην αγορά.