Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

H επιτηδευμένη σταθερότητα των τιμών σε Υλικά Οικοδομής και η απαξίωση της Ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.



  H επιτηδευμένη σταθερότητα των τιμών σε Υλικά Οικοδομής και η απαξίωση της Ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Aθήνα 19 Σεπτεμβρίου 2013
Aπό
 Γ.Χατζηαναγνώστου


Ενώ οι τιμές οι πραγματικές σε ακίνητη περιουσία έχουν πάρει από το 2009 την κατιούσα χωρίς σταματημό, είναι απορίας άξιο η σταθερότητα σε τιμές πρώτων υλών Τιμές Α υλών Οικοδομής
ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος έχει κηρύξει αναγκαστικά "απεργιακό αγώνα" απέναντι στην ανοικοδόμηση.
 
 Το ζητούμενο εύλογα ερωτηματικό είναι πως μπορούν και κρατιούνται οι τιμές ενώ όλα καταρρέουν δίπλα μας ,μισθοί , αξίες ακινήτων , με ταυτόχρονη απαξίωση της Υγείας ,Παιδείας κ.α.



Η απάντηση έρχεται εύκολα με τον παραλληλισμό της διαχείρισης τιμών από τα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών όπου.ή μεταβολή στους δείκτες αξιών είναι μηδαμινή όπως δείχνει και ο πρόσφατος δείκτης τιμών   . Δεικτης Τιμών Super Market



Δεδομένης της άνω παρατήρησης και σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση  των πολιτών ,την μέιωση των μισθών και των συντάξεων που έχουν μειωθεί περίπου 40% , γυρίζοντας σε πραγματικές συνθήκες όπως στα μέσα του 19ου αιώνα,. δημιουργείται μια σαφής και αρνητική προδιάθεση κατά των όσων έχουν πλήξει την χώρα .
 Ολα αυτά και χωρίς να υπολογίζουμε τον εφιαλτικό δείκτη Ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους (67%)  , οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι έχουμε μια αύξηση του κόστους διαβίωσης (αν όχι επιβίωσης) 
+ 40% .

Αναρωτιέται όμως κανείς ποιές είναι οι κατ εξοχήν Κυρίαρχες εταιρείες που η κρίση δεν τις αγγίζει ;;

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ

Στο πρώτο πεντάμηνο του 2012, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η παραγωγή ετοίμου σκυροδέματος μειώθηκε κατά 45,7%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011. Επίσης, η εξόρυξη/ παραγωγή βασικών αδρανών υλικών υποχώρησε κατά 35,2%.

Οι αθροιστικές πωλήσεις των 34 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του τομέα που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία μειώθηκαν το 2011 σε 414,18 εκατ. ευρώ, έναντι 605,99 εκατ. ευρώ το 2010. Μειώθηκαν, δηλαδή, περίπου κατά 32% σε ποσοστό και κατά 191,81 εκατ. ευρώ σε αξία. Τα μεικτά κέρδη τους μειώθηκαν κατά 44% (στα 52,17 εκατ. ευρώ), καθώς το μεικτό περιθώριο υποχώρησε κατά 2,9% (σε 12,8% από 15,7%).


 Η «μικρή» Ελληνική αγορά φαίνεται ότι είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του puzzle της σταθερότητας των τιμών παρά την απραξία μετά το 2009  σε όλες τις εταιρείες δομικών υλικών και συναφών περί την οικοδομή ,οι οποίες σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια που έχουν ή την μακροπρόθεσμη προσέγγιση οικονομικών μεγεθών ανά τον κόσμο, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε και ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ για τις προοπτικές στο υπόλοιπο του 2013.
Οι προοπτικές των αγορών για το υπόλοιπο του 2013.

• Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2013 εκτιμάται ότι η ζήτηση δομικών υλικών θα σημειώσει περαιτέρω μείωση, σε ηπιότερο βαθμό, από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 2012.

• Στις ΗΠΑ αναμένεται ανάκαμψη της αγοράς οικιστικών ακινήτων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Φλόριντα, οι οποίες είχαν χτυπηθεί περισσότερο από τη κρίση.

• Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, η αγορά δομικών υλικών παραμένει αναιμική.

• Στην Αίγυπτο η κρίσιμη πολιτική κατάσταση καθιστά κάθε εκτίμηση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς εξαιρετικά αβέβαιη, όπως άλλωστε συμβαίνει κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια.
  
Αντίστοιχα ο Όμιλος Εταιρειών ΗΡΑΚΛΗΣ παρουσίασε τα Αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2013

Ο Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 112,9 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Οι πωλήσεις της Εταιρείας ανήλθαν σε 102,2 εκατ. ευρώ.
Η ΑΓΕΤ Ηρακλής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στην Ελλάδα με συνολική παραγωγική δυνατότητα 9,6 εκατ. τόνους ετησίως. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1911 ως μια βιομηχανική και εμπορική εταιρεία με το όνομα "Ανώνυμος Γενική Εταιρεία Τσιμέντων", με συνεχή παρουσία στην Ελλάδα σχεδόν για έναν αιώνα.
Η ΑΓΕΤ Ηρακλής διαθέτει 3 εργοστάσια τσιμέντου στο Βόλο, τη Χαλκίδα και το Μηλάκι Εύβοιας και 6 κέντρα διανομής ενώ λειτουργεί 11 λατομεία κοντά στα εργοστάσια. Δραστηριοποιείται εμπορικά σε ολόκληρη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα για χύδην και σακευμένο τσιμέντο. (Για περισσότερες πληροφορίες www.lafarge.gr)

Όμιλος Lafarge

Πρωτοπόρος στον κλάδο των δομικών υλικών, η Lafarge έχει εδραιωμένη παρουσία στην Ελλάδα μέσω του Ομίλου Εταιρειών Ηρακλής. Εισήλθε στην ελληνική αγορά τσιμέντου το 2001 και κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής Παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά δομικών υλικών, η Lafarge κατέχει κορυφαίες θέσεις στις αγορές Τσιμέντου, Σκυροδέματος, Αδρανών και Γύψου απασχολώντας 78.000 εργαζόμενους σε 78 χώρες. Ως εταιρεία που παράγει υλικά ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η ανάπτυξη της Lafarge συνδέεται άμεσα με τη δημογραφική ανάπτυξη και την ανάγκη για έργα στέγασης και υποδομής. (Για περισσότερες πληροφορίες www.lafarge.com)

Η ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική ανήκει στον Όμιλο Εταιρειών ΗΡΑΚΛΗΣ.


 ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα σύνολο από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οικοδομής αλλά είναι προφανές ότι πέραν των οικογενειακών παραδοσιακών επιχειρήσεων ο κλάδος της οικοδομής με την παγκόσμια αύξηση των γεννήσεων  είναι ένα γεγονός που δημιουργεί αυτομάτως την ανάγκη ύπαρξης στέγης για τους ανθρώπους δεδομένης της πυραμίδας του MASLOW

 Η αστικοποίηση δε των πολιτών δημιουργεί οικονομίες κλίμακας σε άμεσα ελεγχόμενο περιβάλλον και χωροσχεδιαστικά αλλά και από πολιτική άποψη .

Κατ επέκταση είναι εύκολο να αντιληφτεί κανείς ότι ο κεντρικός σχεδιασμός των εταιρικών γιγάντων που ασχολούνται με μια βασική ανάγκη του πολίτη την στέγη ενόσω αυξάνεται ο πληθυσμός αντίστοιχα και αυτός ο κλάδος μετακινείται σε παγκόσμια κλίμακα επιδιώκοντας το προσδοκώμενο κέρδος από αυτή την αέναη ζήτηση,και το φορολογικό περιβάλλον.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Θεωρώντας ότι οι τιμές των Α υλών δεν θα πέσουν «οριζόντια» όπως και οι μισθοί γιατί είναι εμφανές ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τις εταιρείες από τις αναδυόμενες αγορές ,δημιουργείται αλυσιδωτά το ερώτημα της επόμενης μέρας με τις τιμές των ακινήτων στην Ελληνική επικράτεια να καταρρέουν ολικά ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να αποταμιευτή ή να χρηματοδοτηθεί ένα ποσόν για ανανέωση των υφισταμένων ακινήτων με κάποιο νεότερο ή με την κατασκευή ενός νέου οικοδομήματος .   

Δυνητικά θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι εάν «έπεφταν» οι τιμές των πρώτων υλών πολύ πιθανόν ένα μικρό κομμάτι πολιτών να επανεπένδυση σε μια Α κατοικία . 
Ο βίαιος όμως σχεδιασμός με την «ανάγκη» του ελέγχου των δημοσιονομικών εσόδων σύμφωνα με τις επιταγές του ΔΝΤ ΚΑΙ Της ΕΚΤ δεν αφήνει περιθώριο για κανένα χαμόγελο .

Η τιτλοποίηση επί τη βάσει Αγγλικού Δικαίου των κόκκινων δανείων που συμπαρασύρουν μαζί τους του τίτλους γης μετατρέπουν την μέχρι και σήμερα οικογενειακή περιουσία και ακίνητα της οικογενείας σε ομόλογο που διακινείται μέσω Τραπεζικών επιχειρηματικών ιδρυμάτων σε κάθε λογής χρηματιστήριο καταστρέφοντας τα όνειρα και τις ελπίδες των Ελλήνων.

Η χαρακτηριστική απραξία σε συμβόλαια αγοραπωλησίας λόγω της ύφεσης ,των φορολογικών μέτρων κ.α.εγκλωβιζει τον μικροϊδιοκτήτη σε παθητική στάση περιμένοντας τον κεντρικό σχεδιασμό του ΔΝΤ και της ΕΚΤ με εκφραστές την Τρόικα.     

Η απάντηση των ιδιοκτητών σε αυτό τον βίαιο στραγγαλισμό δεν μπορεί να είναι άλλη από την ολική ανατροπή του κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού που καθημερινά ψαλιδίζει και συρρικνώνει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο λίγο .

Η Α κατοικία είναι η τελευταία ευκαιρία αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους βάσει του Συντάγματος .

Η παγκοσμιοποίηση των πάντων στο όνομα του κέρδους έχει οδηγήσει όλη την ανθρωπότητα σε ανισοκατανομή του πλούτου προς όφελος των ολίγων και των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και των χειροκροτητών αυτής.

Όσες κοστολογημένες προτάσεις ανασυγκρότησης της Οικονομίας και να κάνουμε όταν ο κεντρικός σχεδιασμός είτε σε επίπεδο Ε.Ε. είτε σε επίπεδο ΟΟΣΑ ,και να γίνουν θα πέφτουν στο κενό δεδομένου του Κεντρικού Σχεδιασμού από Υπερατλαντικά ή Ευρωπαϊκά θεσμοθετημένα κέντρα εξουσίας .

Η αδυναμία διόρθωσης Εθνικής Πολιτικής απαξιώνει την ισοτιμία του Ελληνικού Κράτους απέναντι στους δανειστές ενώ ταυτόχρονα οδηγεί εντέχνως μέσω της αγνώστου σύνθεσης μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος (κατόνομα) σε ισοπέδωση της Ελληνικής Οικονομίας και των πολιτών της.

Το να περιμένουμε το «ατυχές γεγονός» που δεν έρχεται είναι ουτοπία δεδομένων των εναλλακτικών λύσεων που μπορούν οι «αγορές» να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν κάθε φορά ,διορθώνοντας με παρεμβάσεις τον κεντρικό σχεδιασμό για «έλεγχο» των αγορών και των πολιτών κάθε Κράτους.


Η ανατροπή της Μνημονιακής πολιτικής και το Εθνικό νόμισμα είναι η μόνη λύση .
lasfida

Δεν υπάρχουν σχόλια: