Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΠΡΟΙΌΝΤΑ "ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ" ΠΑΡΑΓΟΥMΕ;

Xατζηαναγνωστου Γιωργος

Στις χωματερές εξακολουθεί να καταλήγει το 82% των αστικών αποβλήτων. Το 2012 μόνο το 16% ανακυκλώθηκε και μόνο το 2% κομποστοποιήθηκε.

Στις χωματερές συνεχίζει να καταλήγει το 82% των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι αναλογούν περίπου 503 κιλά σκουπιδιών ανά κάτοικο,το χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά με την επεξεργασία των αστικών αποβλήτων το 2012 στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα ανακυκλώθηκε το 16%, κομποστοποιήθηκε το 2% και ενταφιάστηκε το 82% των αστικών αποβλήτων. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ, όσον αφορά την ταφή των απορριμμάτων, μετά τη Ρουμανία (99%), τη Μάλτα (87%), την Κροατία (85%) και τη Λετονία (84%).
Στα στοιχεία της Eurostat δεν περιλαμβάνονται τα απόβλητα που παράγονται από την αγροτική και τη βιομηχανική δραστηριότητα.
Τα υψηλότερα ποσοστά επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στην ΕΕ (ανακύκλωση ή κομποστοποίηση) καταγράφονται στη Γερμανία (65%), στην Αυστρία (62%), στο Βέλγιο (57%) και στην Ολλανδία (50%). Όσο αφορά στην αποτέφρωση αποβλήτων, τα μεγαλύτερα ποσοστά, σημειώνονται στη Δανία και τη Σουηδία (52%), στην Ολλανδία (49%), στο Βέλγιο (42%) και στο Λουξεμβούργο (36%).

Εξάλλου, η Eurostat υπολογίζει ότι κάθε κάτοικος στην ΕΕ παράγει περίπου 492 κιλά σκουπιδιών το χρόνο, ενώ στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 503 κιλά σκουπιδιών, ανά κάτοικο. Το μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών παράγουν ετησίως οι Δανοί (668 κιλά ανά κάτοικο), οι Κύπριοι (663 κιλά), οι Λουξεμβούργιοι (662 κιλά) και οι Γερμανοί (611 κιλά).

Σημειώνεται ότι η Eurostat ορίζει ως «αστικά απόβλητα» αυτά που δημιουργούν τα νοικοκυριά, αλλά και όσα παρόμοια απορρίμματα παράγονται από μικρές επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς.
*Ο Χατζηαναγνλωστου Γιωργος ειναι entrepreneur Mικρομεσαιων επιχειρησεων
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: