Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

H ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΗ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΚΕΑΟ

 Η φοροκαταιγίδα έφερε ανείσπρακτο λογιστικό πλεόνασμα...

Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Αποκαλυπτικά για τα επίπεδα της υπερφορολόγησης η οποία μετά βεβαιότητας θα μετεξελιχθή σε βεβαιωμένο ανείσπρακτο λογιστικά φόρο. 
Τα αισχρά μέτρα βέβαια θα επιδιωχθούν να κατασχέσουν σαν αντάλλαγμα των παρεχομένων Υπηρεσιών σε Γερμανικές Τράπεζες τα σπίτια των Ελλήνων μέσω ΚΕΑΟ 
Στην Ελλάδα φέτος είναι τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του Ελληνικού λαού στην κυριολεξία μέσω του Ευρωπαικά ελεγχόμενου προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014: Οι σημαντικές λογιστικές  υπερβάσεις που θεωρητικά σημειώνουν τα φορολογικά έσοδα, έναντι των όσων είχαν προβλεφθεί, σε συνδυασμό βέβαια και με τις σημαντική συγκράτηση κυρίως των πρωτογενών δαπανών λόγω καταστροφής του επαγγελματικού ιστού , οδήγησαν τον κρατικό προϋπολογισμό σε πρωτογενές θεωρητικό λογιστικό πλεόνασμα 2,28 δισ. ευρώ, με σημαντική υπέρβαση 1,47 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί.
Το γεγονός επιβεβαιώνεται απο την πτώση του ΑΕΠ .
 Η εξέλιξη αυτή που χρησιμοποιείται  απο τους συγκυβερνώντες  σαν εργαλείο χαράς και  οφείλεται κατά 555 εκατ. ευρώ στα έσοδα  από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, κρύβει στο βάθος θεωρητικό σχέδιο δήθεν φοροελαφρύνσεων, στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης σε δεκαπέντε μέρες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα θεωρητικά λογιστικά  έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν στο επτάμηνο ,περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα αφού πρωτίστως βέβαια κατέστρεψαν τα πάντα σαν το λίβα που καίει τα σπαρτά στο διάβα τους .
Η καταιγίδα φόρων έφερε το πλεόνασμα - Τι πλήρωσαν οι Ελληνες στο 6μηνο   Εξέλιξη που δείχνει να επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών είχαν τελικά πολύ καλύτερα θεωρητικά λογιστικά αποτελέσματα για τον προϋπολογισμό από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί από τους "εγκέφαλους" και ας χάνουν την περιουσία τους χιλιάδες Έλληνες και ας αυτοκτονούν καθημερινά λόγω ανέχειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, οι νέοι συντελεστές και τα νέα κλιμάκια φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Όλα αυτά στο όνομα της ευημερίας των αριθμών πλασματικά 
Αν και οι επιδόσεις του επταμήνου είναι θεωρητικά λογιστικά ενθαρρυντικές, στο υπουργείο Οικονομικών  Τα επίπεδα εισπραξιμότητας που έχουν προϋπολογιστεί και θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες, με δεδομένη όμως τη μεγάλη φοροδοτική κόπωση για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά από μια σκληρή πολυετή δημοσιονομική άκαιρη προσαρμογή.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΓΛΚ για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014:
Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 2,28 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας λογιστική θεωρητική υπέρβαση 1,47 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,36 δισ. ευρώ και ήταν βελτιωμένο κατά 1,6 δισ. ευρώ έναντι του στόχου αδιαφορώντας πλήρως για τις καθημερινές αυτοκτονίες  .
*  Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29,5 δισ. ευρώ, έναντι 30,8 δισ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας υπέρβαση 651 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί αναδεικνύοντας την αναλγησία της συγκυβέρνησης σε μια κοινωνία που μέρα με την μέρα βυθίζεται στο πουθενά .
* Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,24 δισ. ευρώ σημειώνοντας θεωρητική λογιστική υπέρβαση 451 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα προ επιστροφών φόρων παρουσιάζουν θεωρητική λανθάνουσα λογιστική υπέρβαση 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και διαμορφώθηκαν σε 28,24 δισ. ευρώ χωρίς κανένας να ελέγχει την εισπραξιμότητα .
Οι κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον επικαιροποιημένο στόχο του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 είναι οι εξής:
  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 555 εκατ. ευρώ ή 14,5%. Σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση 940 εκατ. ευρώ.
  • Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 212 εκατ. ευρώ ή 14,7%.
  • Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 81 εκατ. ή 28%.
  • Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 320 εκατ. ή 15,8%.
Στον αντίποδα, υστέρηση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου καταγράφηκε:
  • Στον φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 178 εκατ. ευρώ ή 15,3%
  • Στους φόρους στην περιουσία κατά 246 εκατ. ευρώ ή 15%, λόγω της μη είσπραξης της προγραμματισμένης πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
  • Στους έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) κατά 40 εκατ. ευρώ ή 10,5%.
* Οι επιστροφές φόρων που ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 262 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου αν και οι καθυστερήσεις στις επιστροφές είναι ακόμα τεράστιες .
Στο σκέλος των δαπανών η συγκράτηση ήταν σημαντική με τά την τεράστια προσπάθεια να κλείσουν εκατοντάδες ΕΟΠΠΥ και εκποιηθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ ευτελώς περιουσιακά ακίνητα αιώνωv ιστορίας:
  • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,26 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου σαν λογική απόρροια χιλιάδωναπολύσεων και άλλων μεθοδέυσεων  .
  • Αυτό επετεύχθη κυρίως μέσω της μεγάλης περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες που διαμορφώθηκαν σε 23,6 δισ. ευρώ και ήταν χαμηλότερες κατά 880 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου. Και αυτό παρά το ότι υπήρξαν αυξημένες δαπάνες 483 εκατ. ευρώ για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος, 36 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, 66 εκατομμύρια ευρώ για τη χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων, και 64 εκατ. ευρώ για δαπάνες διενέργειας εκλογών στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να αμβλύνει την γενική αρνητική κατακραυγή .
  • Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2,96 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 247 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδά του ανήλθαν σε 3,29 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 200 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Αντίστοιχα καμία απολύτως μέριμνα δεν υπάρχει για την ανεργία ,την φτώχεια και την ανέχεια που μαστίζει την κοινωνία αλλά ευημερούν λογιστικά πλασματικά οι αριθμοί .
Το ανέκδοτο του Εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης βέβαια δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη.  
Στο σύνολο η καταστροφή της χώρας είναι τόσο ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη που ακόμα και σήμερα να φύγουν οι της συγκυβέρνησης θα χρειαστούν δεκαετίες για να φτάσουμε στο σημερινό χάλι που καθημερινά μεγαλώνει.

*Ο Χατζηαναγνωστου Γιώργος είναι entrepreneur Mικρομεσαιων επιχειρήσεων.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: