ΠΕΡΙ BANK RUN ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ..
Το πόσα μετρητά, ξαναλέμε, ΜΕΤΡΗΤΑ, έχουν στα ταμεία τους οι τράπεζες δεν είναι κρατικό μυστικό και δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος μηνιαίως στην Συγκεντρωτική Λογιστική Κατάσταση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων. [1]
Από την υπογραφή του μνημονίου τον Μάϊο του 2010 και μετά το νόμισμα σε κυκλοφορία [2] αυξήθηκε από 19,4 δις ευρώ σε 25,1 δις ευρώ τον Οκτώβριο του 2014, αύξηση 5,7 δις ευρώ σε νόμισμα που μπήκε στην κυκλοφορία.
Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών [3] μειώθηκαν από τον Μαϊο του 2010 από 220,3 δις ευρώ σε 164,5 δις ευρώ τον Οκτώβριο του 2014, μείωση 55.8 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 27,4 δις ευρώ, οι όψεως ελάχιστα κατά 1,6 δις ευρώ, οι καταθέσεις μίας ημέρας κατά 29 δις ευρώ. Το άθροισμα των τριών συνθέτει τον δείκτη νομισματικής κυκλοφορίας Μ1 ο οποίος μειώθηκε κατά 58 δις ευρώ, περίπου 2,2 δις μεγαλύτερη μείωση από τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Την ίδια περίοδο τα μετρητά στις τράπεζες, ΜΕΤΡΗΤΑ, ΧΑΡΤΙ ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΤΜ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ, μειώθηκαν από 2,2 δις ευρώ τον Μάϊο του 2010 σε 1,7 δις ευρώ τον Οκτώβριο του 2014, καθαρή μείωση 500εκ ευρώ ενώ αν προσθέσουμε και αυτά που μπήκαν στο σύστημα 5,7+0,5=6,2 δις ευρώ.
Φραγκοδίφραγκα Ι:. Ο κοσμάκης ακόμη και εάν πήρε από τις τράπεζες και τα 6,2 δις ευρώ, ψάχουμε να βρούμε που πήγαν τουλάχιστον άλλα 55,8-6,2=49,6 δις ευρώ. Αυτά τα 49,6 δις ευρώ δεν μπορεί παρά να διακινήθηκαν μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς; Σας λένε ότι δεν ξέρουν τί συμβαίνει με τις διάφορες λίστες και ότι ψάχνουν; Τι μας λέτε σοβαρά;
Φραγκοδίφραγκα ΙΙ: Στα πορτοφόλια, στα μπαούλα και στα ταμεία των επιχειρήσεων υπάρχουν περισσότερα μετρητά από ότι στα ταμεία των τραπεζών.
Τέλος ο μέσος όρος των ΜΕΤΡΗΤΩΝ στα ταμεία των τραπεζών ως προς τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος κάθε μήνα από το 2001 έως και τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 1,19%. Το υψηλότερο ήταν τον Ιανουάριο του 2002 όταν αλλάξαμε σε ευρώ και ο δείκτης αυτός ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ/ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ επιχειρήσεων και νοικοκυριών ήταν στο συγκλονιστικό 2,02% ενώ το αμέσως πιό υψηλό ποσοστό παρατηρείται τον Ιούνιο του 2012 που έφτασε το 1,63%.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ψηφιοποιήστε το χρήμα γιατί μας τα έχετε ζαλίσει με τα bank run και τις ηλιθιότητες ... Πάτε να πιάσετε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους παράνομα έξω γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους ξέρετε. Θέλετε να βάλω μέσα και τα 19,4 δις που ήταν τυπωμένα έως τον Μάϊο του 2010 ότι έφυγαν όλα;
ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ: ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ ...
Λογιστικές Καταστάσεις ΝΧΙ
Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει μηνιαία αναλυτικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού των ΝΧΙ από τα οποία προκύπτουν τα νομισματικά και πιστωτικά μεγέθη. Στα ΝΧΙ περιλαμβάνονται η Τράπεζα της Ελλάδος, τα πιστωτικά ιδρύματα (ΠΙ) και τα αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων (ΑΚΔ). Τα στοιχεία για την περίοδο πριν από τον Ιανουάριο του 2001 (πριν δηλαδή την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ) μετατράπηκαν σε ευρώ με βάση τον κανόνα που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ. Για την περίοδο, δηλαδή, από 1.1.1999 μέχρι 31.12.2000 (που η ζώνη του ευρώ είχε δημιουργηθεί αλλά η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της), η μετατροπή έγινε με βάση την εκάστοτε ισχύουσα ισοτιμία της δραχμής έναντι του ευρώ, ενώ για την περίοδο πριν από την 1.1.1999 η μετατροπή έγινε με βάση τη σταθερή ισοτιμία που ίσχυε στις 31.12.1998 (1 ευρώ = 329,689 δραχμές). Τα στοιχεία παρουσιάζονται χωριστά για την περίοδο πριν από την 1.1.2001 και μετά.
Επιπλέον δημοσιεύεται η Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσεως των Ελληνικών Εμπορικών Τραπεζών σε συγκεντρωτικό επίπεδο, τόσο σε ενοποιημένη όσο και σε ατομική βάση.
Α. Στοιχεία για την περίοδο μετά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ (2001-)
- Συγκεντρωτική λογιστική κατάσταση ΝΧΙ
- Λογιστική Κατάσταση Τράπεζας της Ελλάδος
- Συγκεντρωτική λογιστική κατάσταση ΝΧΙ χωρίς την Τράπεζα της Ελλάδος
- Συγκεντρωτική λογιστική κατάσταση πιστωτικών ιδρυμάτων
- Συγκεντρωτική λογιστική κατάσταση αμοιβαίων κεφαλαίων διαθεσίμων
- Συγκεντρωτική Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης
Β. Στοιχεία για την περίοδο πριν από την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ
- Συγκεντρωτική λογιστική κατάσταση ΝΧΙ
- Λογιστική Κατάσταση Τράπεζας της Ελλάδος
- Συγκεντρωτική λογιστική κατάσταση ΝΧΙ χωρίς την Τράπεζα της Ελλάδος
- Συγκεντρωτική λογιστική κατάσταση πιστωτικών ιδρυμάτων
Νομισματικά Μεγέθη
Τα νομισματικά μεγέθη στη ζώνη του ευρώ αποτελούνται από ορισμένες υποχρεώσεις των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ΝΧΙ) (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, της κεντρικής κυβέρνησης) έναντι όλων των κατοίκων της ζώνης του ευρώ πλην των ΝΧΙ και της κεντρικής κυβέρνησης. Οι υποχρεώσεις των ΝΧΙ που περιλαμβάνονται στα νομισματικά μεγέθη είναι το νόμισμα σε κυκλοφορία, οι καταθέσεις μιας ημέρας, οι καταθέσεις προθεσμίας έως 2 ετών, οι καταθέσεις υπό προειδοποίηση έως 3 μηνών, οι συμφωνίες επαναγοράς (repos), τα εκδοθέντα από τα ΝΧΙ χρεόγραφα αρχικής διάρκειας έως 2 ετών και τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων διαθεσίμων (αγοράς χρήματος).
Από τον Ιανουάριο 2001, που η Ελλάδα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ, τα ελληνικά νομισματικά μεγέθη που υπολογίζονται αφορούν στη λεγόμενη ‘ελληνική συμβολή’ στα αντίστοιχα μεγέθη της ευρωζώνης. Η ‘ελληνική συμβολή’ υπολογίζεται έτσι ώστε, αν αθροιστεί με τις αντίστοιχες ‘συμβολές’ των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, να προκύψει ακριβώς το νομισματικό μέγεθος της ζώνης του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι: (α) Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, η ‘ελληνική συμβολή’ ισούται με τις καταθέσεις που έχουν στα ελληνικά ΝΧΙ, οι κάτοικοι Ελλάδος και οι κάτοικοι των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ. (β) Σε ό,τι αφορά τα εκδοθέντα χρεόγραφα από ΝΧΙ (τραπεζικά ομόλογα), η ‘ελληνική συμβολή’ ισούται με τα τραπεζικά ομόλογα που έχουν εκδώσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μείον τα τραπεζικά ομόλογα που κρατάνε στο χαρτοφυλάκιο τους τα ελληνικά ΝΧΙ και έχουν εκδοθεί από ΝΧΙ της ζώνης του ευρώ. Επομένως, η ‘ελληνική συμβολή’ στα εκδοθέντα χρεόγραφα ενδέχεται να είναι και αρνητικό μέγεθος. (γ) Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τον υπολογισμό της ‘ελληνικής συμβολής’ στη νομισματική κυκλοφορία (τραπεζογραμμάτια και κέρματα σε κυκλοφορία). Από τον Ιανουάριο 2002, που τέθηκαν σε κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια σε ευρώ και αντικατέστησαν τα εθνικά τραπεζογραμμάτια, η νομισματική κυκλοφορία μπορεί να υπολογιστεί μόνο για το σύνολο της ζώνης του ευρώ και όχι για κάθε χώρα χωριστά. Το Ευρωσύστημα υιοθέτησε έναν συμβατικό κανόνα για τον υπολογισμό της νομισματικής κυκλοφορίας σε κάθε χώρα-μέλος. Σύμφωνα με τον κανόνα αυτόν, η συμβολή της Ελλάδας στη νομισματική κυκλοφορία προκύπτει αν θεωρήσουμε ότι το ποσόν των τραπεζογραμματίων που έχει θέσει σε κυκλοφορία η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανάλογο με τη κλείδα συμμετοχής της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξαιρουμένου του ποσοστού 8% των εκδοθέντων τραπεζογραμματίων που αναλογεί στην ΕΚΤ. Γενικά, σε μΙα νομισματική ένωση αυτό που έχει σημασία είναι η διαμόρφωση της συνολικής προσφοράς χρήματος και όχι η εξέλιξη των μεγεθών ανά χώρα. Υπενθυμίζεται ότι, πριν τη ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ, τα νομισματικά μεγέθη που υπολογίζονταν από την Τράπεζα της Ελλάδος αφορούσαν πάντα Στο σύνολο της επικράτειας χωρίς να υπολογίζονται νομισματικά μεγέθη ανά περιφέρεια της χώρας.
Τα στοιχεία της ελληνικής συμβολής στα νομισματικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ αρχίζουν από τον Ιανουάριο 2001, όταν η χώρα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ. Για διευκόλυνση των ερευνητών, η ΕΚΤ (σε συνεργασία με τη Τράπεζα της Ελλάδος) υπολόγισε και ιστορικά στοιχεία για τηΝ περίοδο 1980-2000, που δείχνουν ποια θεωρητικά θα ήταν η ελληνική συμβολή εάν τηΝ περίοδο αυτή υπήρχε η νομισματική ένωση. Τα ιστορικά αυτά στοιχεία αποτελούν ουσιαστικά εκτιμήσεις των νομισματικών μεγεθών της Ελλάδας με βάση τους σημερινούς ορισμούς των νομισματικών μεγεθών και όχι με βάση τους ορισμούς που πράγματι ίσχυαν την περίοδο εκείνη.
Ελληνική συμβολή στα νομισματικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ
Ιστορικά στοιχεία ελληνικής συμβολής στα νομισματικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ
Από τον Ιανουάριο 2001, που η Ελλάδα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ, τα ελληνικά νομισματικά μεγέθη που υπολογίζονται αφορούν στη λεγόμενη ‘ελληνική συμβολή’ στα αντίστοιχα μεγέθη της ευρωζώνης. Η ‘ελληνική συμβολή’ υπολογίζεται έτσι ώστε, αν αθροιστεί με τις αντίστοιχες ‘συμβολές’ των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, να προκύψει ακριβώς το νομισματικό μέγεθος της ζώνης του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι: (α) Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, η ‘ελληνική συμβολή’ ισούται με τις καταθέσεις που έχουν στα ελληνικά ΝΧΙ, οι κάτοικοι Ελλάδος και οι κάτοικοι των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ. (β) Σε ό,τι αφορά τα εκδοθέντα χρεόγραφα από ΝΧΙ (τραπεζικά ομόλογα), η ‘ελληνική συμβολή’ ισούται με τα τραπεζικά ομόλογα που έχουν εκδώσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μείον τα τραπεζικά ομόλογα που κρατάνε στο χαρτοφυλάκιο τους τα ελληνικά ΝΧΙ και έχουν εκδοθεί από ΝΧΙ της ζώνης του ευρώ. Επομένως, η ‘ελληνική συμβολή’ στα εκδοθέντα χρεόγραφα ενδέχεται να είναι και αρνητικό μέγεθος. (γ) Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τον υπολογισμό της ‘ελληνικής συμβολής’ στη νομισματική κυκλοφορία (τραπεζογραμμάτια και κέρματα σε κυκλοφορία). Από τον Ιανουάριο 2002, που τέθηκαν σε κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια σε ευρώ και αντικατέστησαν τα εθνικά τραπεζογραμμάτια, η νομισματική κυκλοφορία μπορεί να υπολογιστεί μόνο για το σύνολο της ζώνης του ευρώ και όχι για κάθε χώρα χωριστά. Το Ευρωσύστημα υιοθέτησε έναν συμβατικό κανόνα για τον υπολογισμό της νομισματικής κυκλοφορίας σε κάθε χώρα-μέλος. Σύμφωνα με τον κανόνα αυτόν, η συμβολή της Ελλάδας στη νομισματική κυκλοφορία προκύπτει αν θεωρήσουμε ότι το ποσόν των τραπεζογραμματίων που έχει θέσει σε κυκλοφορία η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανάλογο με τη κλείδα συμμετοχής της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξαιρουμένου του ποσοστού 8% των εκδοθέντων τραπεζογραμματίων που αναλογεί στην ΕΚΤ. Γενικά, σε μΙα νομισματική ένωση αυτό που έχει σημασία είναι η διαμόρφωση της συνολικής προσφοράς χρήματος και όχι η εξέλιξη των μεγεθών ανά χώρα. Υπενθυμίζεται ότι, πριν τη ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ, τα νομισματικά μεγέθη που υπολογίζονταν από την Τράπεζα της Ελλάδος αφορούσαν πάντα Στο σύνολο της επικράτειας χωρίς να υπολογίζονται νομισματικά μεγέθη ανά περιφέρεια της χώρας.
Τα στοιχεία της ελληνικής συμβολής στα νομισματικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ αρχίζουν από τον Ιανουάριο 2001, όταν η χώρα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ. Για διευκόλυνση των ερευνητών, η ΕΚΤ (σε συνεργασία με τη Τράπεζα της Ελλάδος) υπολόγισε και ιστορικά στοιχεία για τηΝ περίοδο 1980-2000, που δείχνουν ποια θεωρητικά θα ήταν η ελληνική συμβολή εάν τηΝ περίοδο αυτή υπήρχε η νομισματική ένωση. Τα ιστορικά αυτά στοιχεία αποτελούν ουσιαστικά εκτιμήσεις των νομισματικών μεγεθών της Ελλάδας με βάση τους σημερινούς ορισμούς των νομισματικών μεγεθών και όχι με βάση τους ορισμούς που πράγματι ίσχυαν την περίοδο εκείνη.
Ελληνική συμβολή στα νομισματικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ
Ιστορικά στοιχεία ελληνικής συμβολής στα νομισματικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ
Καταθέσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων
Στους Πίνακες του τμήματος αυτού δίνεται μια πιο αναλυτική παρουσίαση των καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων από αυτήν που εμφανίζεται στη «Συγκεντρωτική λογιστική κατάσταση ΠΙ – Παθητικό». Η ανάλυση αφορά στον διαχωρισμό των καταθέσεων ανά τομέα της οικονομίας (δημόσιο, επιχειρήσεις, νοικοκυριά) καθώς και στη γεωγραφική κατανομή των καταθέσεων ανά νομό της χώρας. Τα στοιχεία παρουσιάζονται χωριστά για την περίοδο πριν από την 1.1.2001 και μετά.
Α. Στοιχεία για την περίοδο μετά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ
Α. Στοιχεία για την περίοδο μετά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ
Β. Στοιχεία για την περίοδο πριν από την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ
Λέγαμε λοιπόν εχθές ότι τέλος Οκτωβρίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι στην Ελλάδα 164,5 δις ευρώ ενώ στα ταμεία και τα ATM των τραπεζών ήταν 1,7 δις ευρώ μετρητά. Έστω λοιπόν ότι θα θέλαμε να τροφοδοτήσουμε στο 100% την διαφορά στις τράπεζες, δηλαδή να στείλουμε στις τράπεζες τραπεζογραμματια (ευρώ) ονομαστική αξίας 164,5-1,7=162,8 δις ευρώ έτσι ώστε να αισθάνεται ο κάθε Έλληνας καταθέτης ασφαλής .. (τρομάρα του)
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυκλοφορούσαν σε όγκο 16,6 δις τραπεζογραμμάτια ονομαστικής αξίας 975 δις ευρώ. [1] Από τον πίνακα 1 βρείτε το ποσοστό ως αξίας του κάθε τραπεζογραμματίου στην συνολική αξία κυκλοφορίας και ας κάνουμε μία υπόθεση αυτή θα είναι η ζήτηση που θα δημιουργηθεί για τραπεζογραμμάτια σε περίπτωση bank run. (τρομάρα μας)
Η Ελλάδα είχε τέλος του 2013, 3109 καταστήματα τραπεζών, και υποθέτουμε ότι δεν έχει κλείσει κανένα έως σήμερα. (δεν υπάρχει κρίση, τι θέλεις τώρα, συζήτηση; ) Ας θεωρήσουμε ότι είναι ισοκατανεμημένα τόσο τα μετρητά του 1,7 δις όσο και καταθέσεις των 164,5 δις. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε τράπεζα υπάρχουν περίπου 550 χιλ. ευρώ μετρητά και περίπου 53 εκ ευρώ καταθέσεων. Άρα κάθε τράπεζα πρέπει να παραλάβει την διαφορά για να καλύψει την εισβολή των μουτζαχεντίν-καταθετών.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Θα βρούμε από τον Πίνακα 2 ότι πρέπει να εκτυπωθούν περίπου 2.775.461.477 νέα τραπεζογραμμάτια. Αφού βρούμε με κάποιο τρόπο πόσα εκατομμύρια κυβικά πολτοποιημένο χαρτί και πόσες χιλιάδες τόνους μελάνης και άλλων υλικών χρειαζόμαστε για να γίνουν παραγωγή βάζουμε το εθνικό τυπογραφείο να τυπώνει, άμα λάχει το κάνουμε και μία ανακοίνωση στον τύπο για να μην ανησυχεί ο κόσμος ότι δεν θα παραλάβει την παραγγελία του. (τρομάρα του)
Από τον Πίνακα 3 παρατηρούμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε περίπου 27,7 εκατομμύρια δεσμίδες με 100 τραπεζογραμμάτια ίδιας αξίας η κάθε δεσμίδα τα οποία πρέπει και να διανεμηθούν σε 3109 υποκαταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει το κάθε υποκατάστημα να παραλάβει ένα συγκεκριμένο μείγμα 8927 δεσμίδων ή εάν τα βάλουμε σε κιβώτια των 100 δεσμίδων πάνω κάτω 89 χαρτοκιβώτια ανά κατάστημα. Συνολικά θα πρέπει να διανείμουμε 277.546 χαρτοκιβώτια σε 24 ώρες.
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
Αφού τα παράξουμε πρέπει να βρούμε τρόπο να φτάσουν στα καταστήματα. Ας κάνουμε τώρα την παραδοχή ότι θέλουμε να φτάσουν όλα την ίδια ημέρα, έτσι ώστε να αισθάνονται όλοι ασφαλείς …( τρομάρα τους) Πρώτα ναυλώνουμε 1000 επικαθήμενες νταλίκες μήκους 18,75 μέτρων η κάθε μία για να τα μεταφέρουμε στο Ελ.Βενιζέλος, επειδή εκεί έχει πολλές ράμπες φόρτωσης. Κλείνουμε την Αττική Οδό για δύο-τρεις ημέρες μέχρι να φορτωθούν όλες οι νταλίκες και φωνάζουμε τα στρατά για να την φυλάνε από εδάφους και τα F-16 από αέρος. Αφού έχουμε φορτώσει τις νταλίκες μεταφέρουμε τα κιβώτια στο Ελ. Βενιζέλος φροντίζοντας βέβαια να έχουμε δημιουργήσει ένα άρτιο σύστημα warehouse management και τα αποθέτουμε εκεί στις ράμπες φόρτωσης. Κάθε κιβώτιο με δεσμίδες πρέπει να έχει το δικό του μοναδικό barcode.
Τώρα θέλουμε να τα πάμε στα υποκαταστήματα. Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα θεωρούμε ότι όλη η χώρα είναι επίπεδη και χωρίς νησιά και όλα τα υποκαταστήματα σε απόσταση max 8 ωρών μεταξύ τους από το Ελ. Βενιζέλος. Πρέπει να βρούμε φορτηγά. Σε κανονικές συνθήκες ένα φορτηγό να κάνει max 20 στάσεις την ημέρα για 2-3 χαρτοκιβώτια ανά παράδοση μαζί με τον χρόνο που απαιτείται για τον έλεγχο των παραστατικών διακίνησης. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το κάθε φορτηγό θα κάνει 3 στάσεις, άρα θα πρέπει να φορτώσει 267 χαρτοκιβώτια. Άρα θα χρειαστούμε 3109/3=1036 φορτηγά. Ναυλώνουμε τον στόλο που έχει η Federal Express στις ΗΠΑ και τον μεταφέρουμε αεροπορικώς στην Ελλάδα, μην χάσουμε χρόνο, έτσι για να προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος. Βρίσκουμε 1072 οδηγούς και 2036 βοηθούς γιατί τα φορτηγά δεν έχουν αυτόματο πιλότο και το φόρτωμα-ξεφόρτωμα θέλει δουλειά. Ας πούμε ότι γίνεται η δρομολόγηση και ότι το λογιστήριο εκδίδει τα τιμολόγια πώλησης φορτώνουμε τα φορτηγά και τα στέλνουμε αφού φροντίσουμε η αστυνομία να απαγορέψει την κυκλοφορία άλλων οχημάτων εκείνη την ημέρα. Εντός λοιπόν οκτώ ωρών θα έχουμε τα πάντα στην θέση τους.
ΠΑΡΑΛΑΒΗ - ΔΙΑΘΕΣΗ
Κατά την ώρα της παράδοσης εάν ο υπάλληλος της τράπεζας ζητήσει από τον οδηγό να περιμένει για καταμέτρηση και επαλήθευση της παραλαβής, βγάζουμε το ρεβόλβερ και του κάνουμε μία τίμια πρόταση. Υπέγραψε και σκάσε αλλιώς άντε. …. Η μεταφορά τελείωσε. Οι υπάλληλοι της τράπεζας αναλαμβάνουν να εφοδιάσουν τα ΑΤΜ. Υποθέτουμε ότι τα ΑΤΜ χωράνε 100 δεσμίδες και κάθε υποκατάστημα έχει 2 ΑΤΜ άρα 200 δεσμίδες. Υποθέτουμε ότι γίνουν θα 5 εκ αναλήψεις ισοκατανεμημένες ανά υποκατάστημα, άρα 1608 ανά υποκατάστημα και 804 ανά ΑΤΜ. Υποθέτουμε ότι κάθε ανάληψη διαρκεί 5 λεπτά βάλε βγάλε μαζί με την φύρα, άρα θέλουμε 4020 λεπτά για να ικανοποιήσουμε την ζήτηση από ΑΤΜ στο 100%. Άρα θα χρειαστούν συνολικά 67 ώρες για να ικανοποιηθεί η ζήτηση μετρητών από τους πολίτες. (τρομάρα τους)
Καθότι είμαστε και εύθυμος λαός, έχουμε φροντίσει να παραγγείλουμε καντίνες, λουκάνικα, καλαμάκια και ρετσίνες και στήνουμε έξω από κάθε τράπεζα ένα υπαίθριο ελληνικό γλέντι … το bank run γίνεται αιτία αδελφοποίησης της ελληνικής κοινωνίας (τρομάρα της) ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας .. ενώ μπορεί να λύσει και τα προβλήμματα υπογεννητικότητας .. με τόσες ρετσίνες που θα πιούμε όλο και κάτι θα γίνει …
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όση πιθανότητα έχει να γίνουν τα παραπάνω άλλη τόση έχει και να γίνει bank run
www.fotavgeia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου