Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η οριστική κατάσχεση κατοικίας μέσω ΚΕΑΟ

Η οριστική κατάσχεση κατοικίας μέσω ΚΕΑΟ
MarketNews
Η Α΄κατοικία κατάσχεται ; To χαρτάκι βεβαίωσης οφειλών που παρέλαβα μέσω ΚΕΑΟ μου κατάσχει το σπίτι; Καθημερινές ερωτήσεις αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που δείχνουν την υφιστάμενη εξαθλίωση αλλά και την έντονη πεποίθηση των πολιτών όπου δεν εμπιστεύονται την συγκυβέρνηση, που βομβαρδίζει κυριολεκτικά τα ΜΜΕ περί μη κατάσχεσης.

Προφανώς γνωρίζουν την ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων περί διαφύλαξης της Α κατοικίας .

Υπενθυμίζεται ότι η Α κατοικία δεσμεύεται από οφειλές προς την Εφορία, Δήμους και Ασφαλιστικά Ταμεία . Σύμφωνα δε με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΚΕΑΟ έχουν δοθεί στη δημοσιότητα , μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν γίνει 1.372 κατασχέσεις ακινήτων και 259 κινητών. Πράγμα που σημαίνει περίπου 10 κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας ανά εργάσιμη ημέρα.

Ο αριθμός των προς κατάσχεση λόγω οφειλών σε Δημόσιο αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτησίες φέρνοντας στον νου μας σκέψεις κατοχής όπου για ένα τενεκέ λάδι επιβεβαιωνόταν η αγοραπωλησία. Την τριετία 2009-2012 έγιναν συνολικά πλειστηριασμοί και κατασχέσεις 122.000 ακινήτων, ενώ 26.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια.

Ο αριθμός των παραγγελιών κατάσχεσης εις χείρας τραπεζών ήταν 33.452, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός κινητής και ακίνητης περιουσίας 4.812. Το σύνολο των ποσών για τα οποία ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα ήταν 1,135 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 56.650.371 ευρώ, δείγμα πραγματικής αδυναμίας της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι όλες οι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ.

Σήμερα τα κερδοσκοπικά κεφάλαια των «αγορών» funds, έχουν επιβάλει σιωπηρά τους όρους τους σε μια ανήμπορη να αντιδράσει συγκυβέρνηση, με καθημερινά σιωπηρές κατασχέσεις, είτε από μεριάς πολίτη λόγω «κοινωνικού» διασυρμού, είτε από μεριάς Τραπεζών, Εφορίας για την κάμψη των αντιστάσεων στα Ειρηνοδικεία κ.α.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας ερωτηθείς χθες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε: «Με τον κώδικα δεοντολογίας που εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου και είναι δεσμευτικός για τις τράπεζες, η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει για τους δανειολήπτες που έχουν οικονομική δυσχέρεια».

Προφανώς ο Υπουργός δεν αντιλαμβάνεται τον εμπαιγμό των Τραπεζών περί δήθεν Κώδικα δεοντολογίας όπου μονομερώς αποφασίζει και διατάζει. Μια έρευνα στο διαδίκτυο για το πως αντιλαμβάνεται η κοινωνία τον δήθεν θεσμό θα είναι κατατοπιστική.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει στην επέκταση του ισχύοντος καθεστώτος, ο κ. Σκρέκας αρκέστηκε στο να απαντήσει ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό. Με δεδομένη, πάντως, την τρέχουσα πολιτική συγκυρία πηγές του ΥΠΑΑΝ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία από βουλευτές με την οποία θα προτείνεται παράταση της αναστολής πλειστηριασμών και με τον φόβο βέβαια των εκλογών .

Η ρύθμιση του νόμου 4224/2013, η οποία εξαρχής θεσπίστηκε ως μεταβατικό καθεστώς πριν από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών απευθυνόταν κυρίως σε δανειολήπτες με προσωρινή αδυναμία πληρωμής, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να προσφύγουν στη δικαστική ρύθμιση χρεών του νόμου Κατσέλη, όπου σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου θα πρέπει να αποδειχθεί μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

Αυτό που προστατεύεται βάσει του νόμου 4224/2013 είναι η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα να είναι έως 35.000 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία έως 270.000 ευρώ και εξ αυτών οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Οι οφειλέτες που έκαναν χρήση αυτής της ρύθμισης υποχρεούνταν να καταβάλλουν μηνιαίως το 10% ή 20% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Χρήση της διάταξης αυτής έκαναν περί τους 3.000 δανειολήπτες.

Στο Διαδίκτυο αναρτώνται όλα τα ακίνητα που έχει κατασχέσει το ελληνικό Δημόσιο και πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό στο «www.publicreveneu.gr» Επίσης αναρτώνται και κινητά περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν κατασχέσει οι ελεγκτικές αρχές.

Συγκεκριμένα, τα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών με χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα βγαίνουν ταχύτερα σε πλειστηριασμό με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυρίας Σαββαΐδου, αναρτώνται στον δικτυακό τόπο οι περιλήψεις προγραμμάτων πλειστηριασμού που επισπεύδονται από το Δημόσιο.

Όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας για τα χαρακτηριστικά των ακινήτων. Το γεγονός από μόνο του δεν αντιστρέφει την κατάσταση και με δεδομένη την απόκρυψη από την κοινωνία της επικέιμενης κατασχεσης εάν δεν έχει εξοφληθή το 50% της «ρύθμισης» χρεών η εμπιστοσύνη καθημερινά προς τους πολιτικούς απομειώνεται .

Περιγραφικά «Ακόμη κι αν οι οφειλέτες είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης, οι εφορίες δεν παύουν να προχωρούν σε κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων και λοιπών εσόδων και εισοδημάτων τους».

Τη δυνατότητα συνέχισης των κατασχέσεων αυτών την παρέχει ο ίδιος ο νόμος με τον οποίο θεσπίστηκε η νέα ρύθμιση, καθώς προβλέπει ότι για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση αναστέλλονται μόνο οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν τους έχουν επιβληθεί, όμως οι κατασχέσεις απαιτήσεών τους εις χείρας τρίτων εξακολουθούν να επιβάλλονται έως ότου εξοφλήσουν το 50% των ρυθμιζόμενων οφειλών τους.

Συνεπώς, για να αρθούν οι κατασχέσεις σε καταθέσεις, έσοδα ή εισοδήματα των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση θα πρέπει αυτοί να αποπληρώσουν το 50% των χρεών τους.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΌΣ

Στο δια ταύτα η κατοικία των Ελλήνων έχει γίνει βορά στα δόντια Ραντιέρηδων επιστρέφοντας την Ελλάδα πίσω στον 16αιώνα της δουλείας και των σκλάβων .

Βέβαια ενδιαφέρον θα έχει για να μπορέσει κανείς να καταλάβει τον διαρκή εμπαιγμό των πολιτών το πώς ορίζεται μονομερώς ή έννοια του συvεργάσιμου δανειολήπτη αρκεί να διαβάσει .http://fotavgeia.blogspot.gr/2014/03/blog-post_1113.html.

Άραγε οι Τράπεζες είναι συνεργάσιμες; Το Κράτος έιναι συνεργάσιμο ή δολίως εκποιεί την Ελληνική περιουσία έναντι πινακίων φακής και ενεχυριάζει το μέλλον της νέας γενιάς;

Η δέσμευση και κατάσχεση της κατοικίας των Ελλήνων που θυσίασαν τα πάντα για να έχουν ελεύθερη γη από τους κατακτητές είναι κόκκινο πανί . Οι πολιτικοί μας το ξέρουν.

Αν είμαι ό,τι έχω και αν ό,τι έχω έχει χαθεί, τότε ποιος είμαι;

Erich Fromm, 1900-1980, Γερμανός ψυχαναλυτής

- See more at: http://marketnews.gr/article/19352/h_orisitiki_katasxesh_katoikias_mesw_keao#sthash.YqMhz7wR.7UwVhaUL.dpuf

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: