Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΜΕΣΑ Η ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΕΣΑ Η ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Μια αμαρτία δεν ξεπλένεται με μια άλλη αμαρτία θα έλεγε ένας πνευματικός. Δηλαδή ποιά είναι η αμαρτία; Η πρώτη πράξη της εισόδου ή η δεύτερη πράξη της εξόδου ;

Oπως και να έχει το καθοριστικό μέσα ή έξω ,αν και για πολλούς είναι πονοκέφαλος και μόνο η αναφορά του προβλήματος ,φαίνεται ότι η λύση θα δοθεί από μόνη της και από την πίεση που δημιουργεί το υπάρχον αδιέξοδοστο δίλημμα  μέσα ή έξω από την Ε.Ε..

Αδιέξοδο γιατί ο οιοσδήποτε με βασικές αρχές οικονομικών αντιλαμβάνεται ότι το χρέος αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί ούτε σε 2 γενεές ακόμα και εάν υπάρχει ανάπτυξη.
Οι διεθνείς συγκυρίες δείχνουν ότι ακόμα και οι «καλές οικονομίες» έχουν ένα ρυθμό ανάπτυξης οριακά θετικό ,ακόμα ακόμα και με αθροιστική δημιουργική λογιστική.(1)

Αν φανταστούμε ένα σπίτι που πρέπει να ζήσει με 2 μισθούς των χιλίων ευρώ συνολικά, με έξοδα περιορισμένα σε βασικά αγαθά να φτάνουν μηνιαίως τα 990 ευρώ,θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι για να πληρωθούν φόροι ,και οι τόκοι από πιθανά δάνεια θα ήταν αυτό εφικτό ; Φυσικά και όχι δεν υπάρχει περίπτωση να ήταν δυνατό . Εκτός και εάν πέσουν οι τιμές σε όλα τα βασικά αγαθά κατά 50%.Ιστορικά μείωση τιμών σε βασικά αγαθά της τάξεως του 50% δεν έχει υπάρξει ποτέ .(2)
Άρα ο εγκλωβισμός της οικογένειας είναι δεδομένος. Και Πως θα μπορέσει άραγε εφ όσον δεν μπορεί να παραχθεί υπεραξία να διορθωθεί αυτό ;
Mέχρι και σήμερα την απάντηση έδιναν οι χρηματιστηριακές αγορές που τροφοδοτούσαν με πλασματικό χρήμα τις οικονομίες και έτσι όλοι σε ένα καπιταλιστικό σύστημα ‘βολευόντουσαν’ . Τώρα όμως που το σύστημα δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια γιατί δεν μπορεί να παρουσιάσει κερδοφόρες επιχειρήσεις , έτσι ώστε να επενδύσει ο καθένας τι κάνουμε ;

Δεν είναι τυχαία η συσσώρευση πλούτου σε λίγα φυσικά πρόσωπα ,αλλά ούτε και η δίωξη της μικρομεσαίας τάξης . Σήμερα η κοινωνική διαστρωμάτωση σε όλον το πλανήτη παρουσιάζει 2 ταχύτητες σύμφωνα με τον Δείκτη Gini . Οι πολύ λίγοι να αυξάνουν ραγδαία τα κέρδη και οι μεσαία τάξη να αθροίζει τις απώλειες εσόδων μετατοπιζόμενη ταχύτατα στους  φτωχούς.(3)

Κάθε χώρα όμως συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα της με στόχο να αναπτυχτεί η πίστη στο σύστημα λειτουργίας της, για να μπορέσει να ανορθωθεί  η οικονομία της. (4) Χωρίς δείκτες κλίματος εμπιστοσύνης δεν μπορεί καμία χώρα να ορθοποδήσει οικονομικά αλλά και ταυτόχρονα να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή .

Στην Ελλάδα του 2015 και εν όψει εκλογών το επικοινωνιακό παιχνίδι έχει ένα άξονα και μόνο .Το παιχνίδι του φόβου για το άγνωστο αύριο εντός και εκτός ευρώ .
Εντός  ευρώ ,με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και έρμαιο των τόκων ,των τοκογλύφων δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αναπνεύσει κανείς  Έλληνας  πολίτης.

Είναι όπως ακριβώς και το πεινασμένο λιοντάρι που έχει πιάσει την γαζέλα από την καρωτίδα και την βλέπει να κάνει τους επιθανάτιους σπασμούς επιβεβαιώνοντας  την δύναμη της ,αλλά ταυτόχρονα αισθανόμενη ότι ένα λουκούλλειο γεύμα θα γεμίσει το στομάχι της.

Μόνο εάν η γαζέλα ήταν η τελευταία στον πλανήτη  που πιθανόν θα μπορούσε να ξαναγεννήσει ,και εάν υπήρχε λογική συνειρμική σκέψη από το λιοντάρι θα υπήρχε η πιθανότητα να υπάρξει ελεημοσύνη ελευθερίας . Πράγμα που δεν υπάρχει  σε όλο το ζωικό βασίλειο .

 Όταν λοιπόν δεν υπάρχει ευσπλαχνική διάθεση , και απεναντίας η οικογένεια του λιονταριού θέλει σάρκα για να μπορέσει να τραφεί, το απευκταίον είναι τελεσίδικο .
Δηλαδή πρακτικά όσο οι εταίροι μας πεινάνε ,θα θέλουν να αρπάξουν ότι μπορούν. Χρυσαφικά , Φυσικό αέριο , τίτλους γης ,τον φόρο αναπνοής, αλλά και την  δωρεάν εργασία των δούλων εάν ήταν δυνατόν .

Η βασική τρομοκρατία που ασκείται στο θύμα είναι , ότι και που θα πας; Παραγωγή δεν έχεις, αμυντική βιομηχανία, αλλά και οπλικά συστήματα δεν έχεις, οι δε  περίοικοι αλλά και εμείς επιβουλευόμαστε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αλλά και τις σπάνιες γαίες που έχετε αλλα κι την γεωγραφική θέση σύνδεσης Ευρώπης με ανατολή . Που θα πας;

Όπως και να έχει ο φόβος για το άγνωστο καλλιεργείται στον μελλοθάνατο σαν μια ευχή του τύπου” "στα χέρια μας θα πεθαίνεις αργά αλλά σταθερά» και εάν εμείς είμαστε καλά θα σε αφήνουμε να χτυπάς τα πόδια σαν την γαζέλα με αργό όμως ρυθμό.

Βασανιστήριο χωρίς τέλος ή ακόμα πιο απλά με προδιαγεγραμμένο τέλος .

Ουσιαστικά η χώρα Ελλάδα για να ορθοποδήσει θα πρέπει να έχει την κυριαρχία της χώρας της ,και να μην κυλιέται σαν ερπετό παρακαλώντας τους δανειστές.

Αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση καίτοι οι τράπεζες μας είναι συστημικές ,καίτοι δεν υπάρχει διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. ,καίτοι το πιθανό άγνωστο ντόμινο τρομοκρατεί ,είναι κάτι που ο λαός θα το αποφασίσει .

Κανείς δεν θέλει να φύγει από ένα θεωρητικά "ασφαλές" περιβάλλον, αλλά  όλοι θέλουν να φύγουν από ένα εναγκαλισμό βέβαιου θανάτου ,ενός επιβεβαιωμένα εχθρικού περιβάλλοντος θανάτου ,από "φίλους".  

Με σύνεση και ωριμότητα, χωρίς φόβο αλλά  κλωτσώντας το λιοντάρι στα αχαμνά για να μπορέσει να αναγενηθεί η ελπίδα ,να απεγκλωβιστεί από την δαγκάνα αναγκαστικού θανάτου ,και να ψάξει για ένα καλύτερο αύριο με όλους του κινδύνους και τα προβλήματα μαζί με τους "φίλους" αλλά ακόμα και χωρίς αυτούς.

Γιατί τα προβλήματα δεν  θα είναι πλέον στην ελευθερωμένη από τις σιαγόνες θανάτου γαζέλα , αλλά από το λιοντάρι που πρέπει να βρει άλλη τροφή να τραφή ή για να μην πεθάνουν τα παιδιά του από ασιτία ,με άγνωστο και για το λιοντάρι ντόμινο εξελίξεων ….

Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε  εάν έχουμε δικαίωμα στην Ελπίδα.

Παραπομπές  
4 Δεικτες οικονομικής εμπιστοσύνης 

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος ειναι Εntrepreneur μικρομεσάιων Επιχειρήσεων

 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: