Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

H ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΤΜ

H ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΑΤΜ
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Όταν το 1961 Το "πρώτο στον κόσμο" ΑΤΜ προσγειώθηκε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Enfield, σε ένα προάστιο του Λονδίνου, σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας Barclays λίγοι αντιλαμβανόντουσαν ότι ο προπομπός της ελάφρυνσης του εργασιακού δυναμικού σήμερα θα εiναι περίπου 3.000.000ΑΤΜ αδελφάκια στον κόσμο .

Αντίστοιχα ούτε και θα μπορούσε να φανταστεί ότι τον Οκτώβρη του 2015 στο park plaza Victoria στο Λονδίνο θα υπάρχει το 15ο συνεχές συνέδριο Ασφάλειας ΑΤΜ με πάνω από 370 συνέδρους με 150 οργανισμούς σε πάνω από 50χώρες.



Οι ιστορίες για την πρωτιά στην εφαρμογή πολλές ,αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Είτε πρόκειται για την Barclay είτε για την chemical η χρήση αυτών των μηχανημάτων άλλαζε την ταχύτητα ροής και ελέγχου των διακινούμενων ποσών σε όλο τον κόσμο δίνοντας ώθηση στις συναλλακτικές μεθοδολογίες,ενώ ταυτόχρονα απομείωνε την συμμετοχή των εργαζομένων με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδα ανεργίας κ.α.

Σήμερα 64χρόνια μετά κανείς δεν εκπλήσσεται να βλέπει ουρές να περιμένουν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα ή να καταθέσει ένα ποσό προς είσπραξη ή σε κάποιο Οργανισμό ή αντίστοιχα εταιρεία.

Με την συγκατάθεση των Τραπεζικών κύκλων η χρήση του ΑΤΜ πέρασε στην συνείδηση της κοινωνίας ,της απρόσωπης καταναλωτικής κοινωνίας.



Όλα καλά μέχρις εδώ ,όμως η ένσταση ξεκινάει από το ότι από τα πρώτιστα αξιώματα προστασίας
από τον κίνδυνο είναι η διασπορά κινδύνου είναι θεμελιώδες και αξιακό σε πολλαπλές εφαρμογές της ζωής αλλά και της επιχειρησιακής δραστηριότητας ενός οργανισμού.

Δηλαδή είναι εντυπωσιακό το πως το Τραπεζικό σύστημα εγκλωβίζει και εκθέτει τους πολίτες σε κίνδυνο οδηγώντας τους καθημερινά σε πολλαπλές συναλλαγές χρηματικές είτε μεταφοράς είτε διακίνησης απολύτων μετρητών .



Όλα μέσα από ΑΤΜ ......Δηλαδή εάν δεν Υπάρχουν ΑΤΜ υπάρχει συναλλαγή; Γιατί θα πρέπει ο πολίτης να ζει καθημερινά το φαινόμενο ενός Βank run Τραπεζικού Πανικού ή ενός Βaill in-Βail out μπροστά στα ΑΤΜ;

Τι είναι αυτό που μας υποχρεώνει να το ζούμε ; Για ποίο λόγο δεν γίνεται πολυδιασπορά κινδύνου με εφαρμογή εναλλακτικών συστημάτων;

Η συγκέντρωση εξουσίας σε μια μεθοδολογία ή ένα σύστημα είναι σημάδι αυταρχισμού και επιτρέπει στον διαχειριστή να έχει δεσπόζουσα θέση στην κοινωνία ικανή να επηρεάσει και να καθοδηγήσει γεγονότα και καταστάσεις .

Μπορεί να εξυπηρετεί τους επικεφαλής αλλά είναι βαθιά αντιδημοκρατικό και φαλκιδεύει τους πολίτες εκπαιδεύοντας τους σε εκείνα που σημειολογικά ο επικεφαλής επιδιώκει .

Σε μια κοινωνία που ψάχνει εναγωνίως να βρει τον ανθρωπισμό της ,την ανθρώπινη αξία ή μεθόδευση του εγκλωβισμού των πολιτών σε καταναγκαστική χρήση ΑΤΜ είναι απαξία για τον άνθρωπο και το ανθρώπινο γένος καθ ολοκληρία .

Εναλλακτικά η ίδια η κοινωνία απαντά με αλληλέγγυες δράσεις ανταλλαγής προϊόντων,χρήση κουπονιών αλλά και άλλες σιωπηρές ή και φανερές μεθοδολογίες .

Στην σημερινή ηλεκτρονική εποχή τα πορτοφόλια τα ηλεκτρονικά μέσω apps αλλά και διάφορα συστήματα όπως Βitchcoin προσπαθούν να βρουν νέους πελάτες αλλά και να προωθήσουν το εμπόριο εναλλακτικά απεγκλωβίζοντας από το ΑΤΜ τον άνθρωπο .

Πέραν όμως του πρακτικού δηλαδή την ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος συναλλαγής εκείνο που έχει ξεχαστεί και παραγνωριστεί είναι η ανάγκη υπαρκτής διαπροσωπικής σχέσης της κοινωνίας των ανθρώπων ,και που έρχεται σε αντίθεση με την σημερινή σχέση της κοινωνίας με τον απρόσωπο αυτοματισμό.

Ας μην μας προκαλεί έκπληξη η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο μας που βιώνουμε όλοι (καίτοι μεσούσης της κρίσης οι Έλληνες δείχνουν ότι έχουν ήθος) δεδομένου ότι η αέναη εκπαίδευση με τα μηχανήματα όπου ο πολίτης μιλάει με αυτά και όχι τον συνάνθρωπο του ενδυναμώνει την απόσταση από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθυποτάσσει το πνεύμα απέναντι στην μηχανή.

Πέραν της εφαρμογής και της εντρύφησης σε μεθοδολογίες νεοφιλελευθερισμού ας μην ξεχνάμε ότι ο παράγων άνθρωπος προέχει του χρήματος και είναι ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας να βλέπουμε ουρές πολιτών απέναντι σε ένα μηχάνημα που εκτελεί εντολές των καθοδηγητών.

Ούτως ή άλλως ακόμα και στην Κύπρο όπου υπήρχε έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων η οικονομία συνέχισε τους ρυθμούς της και οι πολίτες σήμερα δεν ζουν σε σπήλαια με προβιές.

Αντίστοιχα ο έλεγχος Τραπεζικών λογαριασμών δεν σημαίνει και δέσμευση λογαριασμού παρά μόνο ανεκτά όρια συναλλαγής. Μακάρι όλοι μας να μπορούσαμε να "τραβήξουμε" πάνω από 100€ ημερησίως αλλά δεν γίνεται ,γιατί λοιπόν να αυτοπαγιδευμόμαστε απέναντι σε ένα ΑΤΜ;

Προς τι οι ουρές που βεβαίως είναι λογικό καθότι τέλος του μήνα και υπάρχει αυξημένη συναλλακτική συμπεριφορά, όμως οι Τράπεζες θα είναι εκεί και την επόμενή και την μεθεπόμενη ημέρα...

Εεε και εάν δεν "προλάβουμε " σήμερα ας δανειστούμε από τους γείτονες από τα αδέλφια από τους συγγενείς ...Και αύριο ημέρα αλλά και οι Τράπεζα εκέι θα είναι.

Τελικά ίσως τελικά ο θάνατος των ΑΤΜ να δώσει ζωή στον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια.

Μέχρι τότε ας απολαύσουμε την ζωή μας και την μαγική χώρα που λέγεται Ελλάδα με νηφαλιότητα,ψυχραιμία, και αξιοπρέπεια.

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι αν μπορούν οι μηχανές να σκέφτονται, αλλά αν μπορεί να σκέφτεται ο άνθρωπος.

Μπ. Σκίνερ
*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrerpreneur Μικρομεσαίων επιχειρήσεων


www.fotavgeia.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: