Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

TΑ ΚΟΛΠΑ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS

Xατζηαναγώστου Γιώργος


Η ελληνική κρίση χρέους είναι ο κατ εξοχή ορισμός της εξουσίας της Wall Street με εφαρμογή σε πειθαναγκασμό των πολιτών  αν και το όνομα της Wall Street δεν εμφανίζεται σε κανένα κείμενο υποθήκευσης χωρών .

Την συγκεκριμένη σημερινή Ελληνική κρίση χρέους επιδείνωσε η πριν από χρόνια συμφωνία με την Goldman Sachs, την οποία εκπόνησαν και εφάρμοσαν η Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman,  ο loyd Blankfein. και η ομάδα της Goldman "βοηθώντας" την Ελλάδα να εμφανίσει-κρύψει την πραγματική έκταση του χρέους, χρέος που διπλασιάστηκε στην συνέχεια εξ αιτίας αυτού του γεγονότος.

 Και ακριβώς όπως με την αμερικανική κρίση των subprime, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση η Γουώλ Στρήτ ήταν η αφανήςεμπλεκόμενη επικεφαλής του "κόλπου" .

 Το 2001, η Ελλάδα αναζητούσε τρόπους για να μετατρέψει τα οικονομικά προβλήματα του ισοζυγίουτης . Η Συνθήκη του Μάαστριχτ απαιτούσε όλα τα μέλη της ευρωζώνης να παρουσιάζουν βελτίωση στα δημόσια οικονομικά τους, και η Ελλάδα κατευθυνόταν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Στη συνέχεια η Goldman Sachs ήρθε για να "παραποίηση" και να "τακτοποίηση" με μυστικό δάνειο ύψους 2,8 δις ευρώ για την Ελλάδα.
,
Δηλαδή οι συναλλαγές του ελληνικού Δημοσίου με την Goldman Sachs ξεκίνησαν το 2001 με ένα currency swap, που αφορούσε την ανταλλαγή ελληνικού χρέους αξίας 10 δισ. ευρώ εκπεφρασμένο σε γεν, με χρέος εκπεφρασμένο σε ευρώ, ώστε να μην υπάρχει συναλλαγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα. Όμως, η μετατροπή από το ένα νόμισμα στο άλλο δεν έγινε με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλά με μια άλλη παλαιότερη ισοτιμία που επέτρεψε στην Ελλάδα να εμφανίσει το συνολικό δημόσιο χρέος της εκπεφρασμένο σε ευρώ μειωμένο κατά 2,8 δισ. ευρώ ή ποσοστό 2,2% του ΑΕΠ, καθώς το ευρώ υποχώρησε μετέπειτα έναντι του γεν.



Το παράγωγο αυτό τιμολογήθηκε off-market με τρόπο που αποδείχθηκε εξαιρετικά επικερδής για την Aμερικανική τράπεζα, η οποία έβαζε στα ταμεία της 300-500 εκατ. ευρώ ετησίως από την αποπληρωμή των δόσεων με αφετηρία το 2004.

Δεν συνέβη το ίδιο και για τα ταμεία του Eλληνικού Δημοσίου, καθώς το τελευταίο κατέληξε να πληρώνει στη Goldman Sachs επιτόκια τριπλάσια σε σχέση με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τα οποία έβγαινε εκείνη την εποχή στις αγορές.

Το χρέος που είχε ανταλλάξει η Ελλάδα αφορούσε συναλλαγματικές επιβαρύνσεις, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια μεταφέρονταν λογιστικά με swaps από τη μια χρονιά στην άλλη ώστε να μην αυξάνουν το χρέος.

 Το έμμεσο αυτό δάνειο της Goldman Sachs κατά 2,8 δισ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο καλύφθηκε με τη χρήση ενός ακόμη swap που θα αποπληρωνόταν το 2019 και, άρα, δεν θα φαινόταν στο χρέος μέχρι την ωρίμανσή του και τη σχετική εγγραφή του στα έξοδα του προϋπολογισμού.

Όταν οι Αμερικανικές αρχές άρχισαν να "σφίγγουν" τον κλοιό γύρω από τη Goldman Sachs για το ρόλο της στην κατάρρευση της Enron, η τράπεζα αναζήτησε πρόθυμους αγοραστές στην Ελλάδα ώστε να ξεφορτωθεί το swap.

 Το 2005, η Εθνική Τράπεζα αγόρασε το δομημένο παράγωγο έναντι 5,5 δισ. ευρώ με μείωση της ετήσιας δόσης και επιμήκυνση έως το 2037.

Το νέο swap αφορούσε την ανταλλαγή πληρωμών σε ευρώ μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα κατέβαλε κυμαινόμενο επιτόκιο εξάμηνο Euribor +6,6025% για κάθε εξάμηνο, εισπράττοντας από την Εθνική σταθερό ετήσιο επιτόκιο 4,5% επί των 5,5 δισ. ευρώ.

Το πακεταρισμένο χρέος κρυβόταν πλέον στα κιτάπια της Εθνικής Τράπεζας.
 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ΤΟ 2008  άρχισε τους ελέγχους, αναζητώντας τοξικά παράγωγα στους ισολογισμούς των τραπεζών του ευρωσυστήματος.

 Στα τέλη του 2008, η Εθνική με σύμβουλο!!! τη Goldman Sachs τιτλοποίησε το swap μέσο ενός οχήματος ειδικού σκοπού, της θυγατρικής Titlos Plc. Η ανταλλαγή των χρηματικών ροών θα γινόταν πλέον ανάμεσα στο Δημόσιο και την Titlos..


Πίσω στο 2001 ο  Σαρδέλης Χριστόφορος, κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή στον ΟΔΔΗΧ την περίοδο 1999-2001, όταν το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε από τη Goldman Sachs παράγωγο με το οποίο συγκαλύφτηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, προκειμένου να ενταχθεί στην ΟΝΕ.

Έτσι  , περίπου το 2 τοις εκατό του χρέους της Ελλάδας μαγικά εξαφανίστηκε από τους εθνικούς λογαριασμούς. αυτό που το  Bloomberg περιέγραψε  ως «μια πολύ σέξι ιστορία μεταξύ δύο αμαρτωλών.»

 Για τις υπηρεσίες, η Goldman έλαβε ένα τεράστιο ποσό 600 εκατομμύρια ευρώ , σύμφωνα με επιβεβαίωση του Σπύρος Παπανικολάου, ο οποίος ανέλαβε από τον Σαρδελη το 2005.

Έτσι ήρθε και το 12% τοις εκατό των εσόδων της Goldman από την καλή αυτή συμφωνία το 2001 που δημοσιεύτηκε επίσημα με πωλήσεις ρεκόρ γαι εκείνο το έτος. Η συμφωνία κλείστηκε -στήθηκε  με επικεφαλής  τον Blankfein.

Στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης τα γεγονότα όμως ανατράπηκαν για την Ελλάδα .
Μετά από τις επιθέσεις 9/11 στους δίδυμους Πύργους οι αποδόσεις των ομολόγων βυθίστηκαν , με αποτέλεσμα μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα λόγω του είδος συνεργασίας με την Goldman που είχε χρησιμοποιήσει για τον υπολογισμό των αποπληρωμών της χώρας υπό το swap.

Συνεχίζοντας μετά το 2005, η Ελλάδα οφείλει πλέον ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που ήταν συμφωνημένο , μεγαλώνοντας το χρέος στα βιβλία από 2,8 δις ευρώ σε 5,1 δισεκατομμύρια.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Mario Draghi, τώρα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σημερινό ελληνικό δράμα, καθότι τότε ήταν διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς τμήματος της Goldman.

Η Ελλάδα όμως δεν ήταν το μόνο αμαρτωλό κράτος.

Μέχρι το 2008, οι λογιστικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέτρεπαν στα  κράτη έθνη να διαχειριστούν το χρέος τους με τιμές εκτός της αγοράς σε ανταλλαγές (swaps), υπό την πίεση από την Goldman αλλά και των άλλων τραπεζών της Wall Street.

 Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η JPMorgan ενεργοποιήθηκε στην Ιταλία για να κρύψει το χρέος από αυτή την εναλλαγή νομίσματος με μια ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία, με αυτόν τον ίδιο τρόπο σε μελλοντικές πληρωμές που δεν εμφανίστηκε στο ισοζύγιο τω εθνικών λογαριασμών της   ως μελλοντική υποχρέωση.

Αλλά η Ελλάδα ήταν με τη χειρότερη μορφή εμπλεκόμενη , και η Goldman ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός .

Αναμφίβολα, οι Τραπεζικοί Υπάλληλοι επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα πάσχει από την ασθένεια της  διαφθοράς και της φοροδιαφυγής από τους πλούσιους .

Με μπροστάρη την  Goldman παραγεμίστηκε η φούσκα του συστήματος από τα κέρδη της μέσω της μόχλευσης στην Ελλάδα ταυτόχρονα με το μεγάλο μέρος της φούσκας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής οικονομίας.
Βέβαια και οι Άλλες τράπεζες της Wall Street, έκαναν το ίδιο.

 Όταν η φούσκα όμως σκάσει, επειδή όλη αυτή η  μόχλευση που δημιούργησαν δεν έχει διεξόδους και αναγκαστικά θα επιστρέψει πιο δύσκολα κάθε φορά υπενθυμίζοντας την σχέση πραγματικής οικονομίας με χρηματιστηριακής οικονομίες. .

Όλη η παγκόσμια οικονομία παραπαίει από τις υπερβολές της Wall Street, Goldman η οποία σαν μητέρα έδινε το παράδειγμα με συνεχείς παρεμβάσεις.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2009, τρεις μήνες πριν από την κρίση χρέους της Αμερικής χώρας έγινε παγκόσμια είδηση, μια ομάδα της Goldman που πρότεινε ένα χρηματοδοτικό πακέτο που θα ωθούσε το χρέος από το σύστημα υγείας της Ελλάδας στα βάθη του χρόνου σώνονταν το σύστημα υγείας . Αυτή τη φορά, όμως, οι Έλληνες ήταν ενημερωμένοι .

Η Wall Street απολαμβάνει την εγγύηση των Αμερικάνων φορολογούμενων μέσω της FED.

 Έτσι παρά τα σκάνδαλα τα επόμενα έτη, οι τράπεζες έγινε πάλι κερδοφόρες με την αποπληρωμή δανείων τους bailout. Οι Μετοχές των τραπεζών έχουν περάσει σε ρεκόρ κερδοφορίας .
 Της Goldman οι μετοχές  συναλλάσσονταν σε $53 ανά μετοχή τον Νοέμβριο του 2008 ενώ τώρα  είναι αξίας πάνω από $200. Όλα τα  Στελέχη σε Goldman και άλλες τράπεζες της Wall Street έχουν εισπράξει το αντίτιμο της διαφθοράς με τεράστια πακέτα ,προσφορές και bonus.
Ο  Blankfein, σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman, δήλωσε κέρδη 24 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι μόνο.

Την ίδια ώρα που  ο λαός της Ελλάδας αγωνίζονται να αγοράσει φάρμακα και τρόφιμα.

Υπάρχουν αναλογίες εδώ στην Αμερική, αρχίζοντας με την εξοντωτική δάνεια που πραγματοποιούνται από την Goldman, άλλες μεγάλες τράπεζες και τις χρηματοοικονομικές εταιρείες που συνδέθηκαν με τα χρόνια που οδήγησαν στην αποτυχία.

 Σήμερα, ακόμη και ως οι τραπεζίτες διακοπές στο Hamptons, εκατομμύρια Αμερικανοί συνεχίζουν να αγωνίζονται με το μετασεισμό της οικονομικής κρίσης από άποψη χαμένων θέσεων εργασίας, αποταμιεύσεις, και τα σπίτια.

Εν τω μεταξύ, πόλεις και Πολιτείες σε ολόκληρη την Αμερική ήταν αναγκασμένος να μειώσει τις βασικές υπηρεσίες επειδή είναι παγιδευμένοι σε παρόμοιες συμφωνίες που πώλησε σε τους από τις τράπεζες της Wall Street.

Πολλές από αυτές τις συμφωνίες έχουν περιλάβει swaps ανάλογη με αυτές που Goldman πωλούνται η ελληνική κυβέρνηση.

Και πολύ όπως τις διαβεβαιώσεις που έκανε στην ελληνική κυβέρνηση, Goldman και άλλες τράπεζες διαβεβαίωσε τους δήμους που του παράγωγου χρηματοοικονομικού μέσου θα άφηνε τους δανείζονται πιο φθηνά από ό, τι αν στηρίχθηκε στο παραδοσιακό ομόλογα σταθερού επιτοκίου — ενώ την υποβάθμιση των κινδύνων που αντιμετώπιζαν.

 Στη συνέχεια, όπως τα επιτόκια βύθισε και του παράγωγου χρηματοοικονομικού μέσου κατέληξε να κοστίσει πολύ περισσότερο, Goldman και οι άλλες τράπεζες, αρνήθηκε να αφήσει τους δήμους αναχρηματοδοτήσει χωρίς την καταβολή βαριές αμοιβές να τερματίσει τις προσφορές.

Πριν τρία χρόνια, το τμήμα υδάτων Ντιτρόιτ έπρεπε να πληρώσει στην Goldman και άλλες κυρώσεις τραπεζών ύψους 547 εκατομμύρια δολάρια να τερματίσει τα δαπανηρά επιτόκια. Σαράντα τοις εκατό του νερού του Ντιτρόιτ πάει ακόμα να αποδίδουν καρπούς της ποινής.

Oi Κάτοικοι του Ντιτρόιτ έχουν διακοπή ύδρευσης επειδή δεν πληρώνουν και δεν έχουν ιδέα ότι Goldman, και οι άλλες μεγάλες τράπεζες ευθύνονται.

Ομοίως, το σχολικό σύστημα του Σικάγο-των οποίων ο προϋπολογισμός είναι ήδη φτάσει στο κόκκαλο καθ΄λοτι πρέπει να πληρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια για να τελειώσει τις τερματισμό των κυρώσεων σε μια διαπραγμάτευση με την Wall Street που είχαν τα σχολεία του Σικάγο πληρώνουν 36 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε τόκους-συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου.

Αντίστοιχη  συμφωνία που είναι συνδεδεμένη με επιτόκιο swaps η Goldman ξανάκανε με το Όκλαντ, Καλιφόρνια, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και έχει κατέληξει να κοστίζουν την πόλη για $4 εκατομμύρια το χρόνο, αλλά η Goldman αρνήθηκε να επιτρέψει στο Oakland να σπάσει  τη σύμβαση, εκτός εάν πλήρωνε ένα τέλος τερματισμού αξίας 16 εκατομμύρια δολάρια προτρέποντας μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει ένα ψήφισμα για να μποϊκοτάρει Goldman.

 Όταν ήρθαν αντιμέτωποι σε μια Γενική Συνέλευση των μετόχων,ο  Blankfein εξήγησε ότι ήταν ενάντια στα συμφέροντα των μετόχων να σκίσουν την "έγκυρη" σύμβαση.

Η Goldman Sachs και οι άλλοι Τραπεζικοί γίγαντες της Wall Street γνωρίζουν αριστοτεχνικά πως να βελτιστοποιούν τα κέρδη τους με ελάχιστο κίνδυνο . Για αυτό και κερδίζουν γιγάντιες αμοιβές

Στην πράξη  Όταν ένας πολίτης εμβαθύνει στο πρόβλημα το Οικονομικό σήμερα  είτε είναι ένας Αμερικανός ιδιοκτήτης σπιτιού, είτε μια αμερικανική πόλη ή η ίδια η Ελλάδα εκείνοι που κρύβονται σαν πάπιες είναι οι της  Goldman που κρύβονται πίσω από τις νομικές διατυπώσεις ,την λογιστική μεθοδολογία υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των Τραπεζών.

Στους δανειολήπτες που μεταβιβάζουν το πρόβλημα είναι σπάνια άμεμπτες οι Τράπεζες .
Η Goldman κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα τα δικά της προβλήματα, όπως έκαναν πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού αλλά και Πολιτείες στην Αμερική.

Αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, Goldman ήξερε πολύ καλά τι έκανε.
 Ήξερε περισσότερα για τους πραγματικούς κινδύνους και τα έξοδα από τις προσφορές που προτείνει από όσους δέχθηκαν "ανταλακτικά" τις προτάσεις τους. "Πρόκειται για ένα ζήτημα της ηθικής," είπε ο μέτοχος κατά τη συνεδρίαση της Goldman στο Oakland. 

Στην Ελλάδα του 2015 η ηθική αμοραλίζεται στο όνομα της βιωσιμότητας του Κράτους . 

Ποιός ορίζει όμως ποιά είναι τα ανταποδοτικά οφέλη του Κράτους απέναντι στον πολίτη ....

Οι πολιτικοί ή οι πολίτες;;

* Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι enterpreneur Mικρομεσάιων επιχειρήσεων  www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: