Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Χάρτης της Βοσνίας από το Stratfor

Χάρτης της Βοσνίας από το Stratfor. 
Η Βοσνία συνορεύει με την Σερβία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο. Οι πληθυσμοί της Σερβίας, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου είναι ομογενοποιημένοι, με τους Σέρβους Ορθόδοξους και τους Κροάτες Καθολικούς να αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της Σερβίας και της Κροατίας, και τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους Ορθόδοξους να αποτελούν την πλειοψηφία του Μαυροβουνίου. Στην Βοσνία όμως ο πληθυσμός είναι πιο ανάμεικτος, με το 45% περίπου του πληθυσμού αποτελείται από Βόσνιους Μουσουλμάνους, το 36% από Σέρβους Ορθοδόξους, το 15% από Κροάτες Καθολικούς, και το 4% από διάφορες άλλες ομάδες.


Το Statfor αναφέρει ότι η συμφωνία Dayton Accord του 1995, που τελείωσε τον τριετή πόλεμο ανάμεσα στους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Βόσνιους, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 100 χιλιάδες νεκρούς, δεν ικανοποιεί πλέον κανένα από τα τρία μέρη. Από την αρχή μάλιστα, γράφει το Stratfor, κανένας από τους τρεις δεν ήταν ικανοποιημένος με την Dayton Accord.

Η Βοσνία, είναι ίσως η πιο ασταθής περιοχή των Βαλκανίων αυτή την στιγμή, αφού οι Σέρβοι της Βοσνίας επηρεάζονται από την Σερβία, οι Βόσνιοι από την Τουρκία, και οι Κροάτες από την Αυστρία. Η Κροατία και η Αυστρία ανήκαν για 400 περίπου χρόνια στην ίδια ένωση, κάτι που τελείωσε με το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου το 1918. Habsburg Monarchy (1527-1804), Austrian Empire (1804-1867), Austro-Hungarian Empire (1867-1918). Η Βοσνία βρίσκεται περίπου στην γραμμή που χώριζε την Οθωμανική Αυτοκρατορία από την Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913. Με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία, με την βοήθεια της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, διαμέλισαν το μεγαλύτερο μέρος του Ευρωπαϊκού τμήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

“Has the Dayton Accord Run Its Course?”, του Νοεμβρίου 2015

WWW.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: