Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Τελεσίγραφα και blame game για την Ελλάδα, στο απυρόβλητο η Τουρκία

Τελεσίγραφα και blame game για την Ελλάδα, στο απυρόβλητο η Τουρκία.
Του Γ. Ποταμιανου

Τα hotspots απειλούν να μετατρέψουν την χώρα σε black spot της Ευρώπης.

Με το τελεσίγραφο της Κομισιόν, η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει άμεσα σχέδιο για την ολοκλήρωση πέντε hot spots στα νησιά. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα είμαστε έτοιμοι τον επόμενο μήνα» και συμπλήρωσε ότι «μένει να φανεί εάν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις».

Εάν ύστερα από τρεις μήνες, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα hot spots, η Επιτροπή έχει δικαίωμα να ενεργοποιήσει την διαδικασία του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Σύμφωνα με αυτή, το Συμβούλιο μπορεί να συστήσει σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους στο σύνολο ή σε τμήματα των εσωτερικών συνόρων, προκειμένου να προστατευθεί το ‘κοινό’ συμφέρον (δημόσια τάξη και ασφάλεια). Ποιές είναι όμως οι δεσμεύσεις της Ευρώπης?
Στο Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου είχε συμφωνηθεί πρόγραμμα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων. Εμενε να συφωνηθεί η κατανομή τους στα κράτη-μέλη. Η Σύνοδος των χωρών του ‘βαλκανικού διαδρόμου’ είχε καταλήξει στην υποχρέωση, των χωρών του ‘διαδρόμου’ να αναλάβουν όλες μαζί 50.000 θέσεις ‘φιλοξενίας’ ως το τέλος του χρόνου. Εμενε ωστόσο, να διευκρινιστεί από τους υπουργούς Εσωτερικών των 10 χωρών της βαλκανικής οδού, ο ακριβής αριθμός που θα φιλοξενήσει η κάθε χώρα. Τέλος συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση των διεθνών συμφωνιών επιστροφής με τις χώρες προέλευσης και κυρίως την Τουρκία.

Η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε ήδη «μετέωρο» το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και για τη διαδικασία επιστροφών (απελάσεων), τόνισε ότι έχει «μηδαμινά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, στο πρόσφατο Συμβούλιο των ΥΠΕΣ στο Άμστερνταμ, η Επιτροπή κλήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο απομόνωσης της χώρας μας, εξαιτίας της ‘αδυναμίας να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της’ και να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. Η απόφαση αφορά τις 50.000 θέσεις ‘φιλοξενίας’ που θα έπρεπε να δημιουργηθούν στην Ελλάδα ως το τέλος του 2015.

Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στη Γερμανία που είναι η κύρια χώρα προορισμού, υπάρχει έντονη ξενοφοβία και συμπλοκές πολιτών με πρόσφυγες., πολλοί από τους οποίους ‘φιλοξενούνται’ σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής περιόδου. Ακόμη και η Σουηδία έγινε λιγότερο ανεκτική και ετοιμάζει απελάσεις. Η Δανία και η Ελβετία κατάσχουν τα τιμαλφή τους! Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν πουθενά, ακόμη και στη Γαλλία, οι υφιστάμενοι μετανάστες δεν είναι ενσωματωμένοι και οι πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι.

Ετσι προς το παρόν, έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλα κράτη-μέλη μόλις 414 πρόσφυγες. Τα κράτη-μέλη έχουν “ανοίξει” μόλις 595 θέσεις, ενώ 12 χώρες δεν μετέχουν καν στο πρόγραμμα. Στο μεταξύ η Αυστρία ύψωσε φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία. η Σλοβενία επίσης στα σύνορα με την Κροατία, ενώ η Ουγγαρία έχει κλείσει όλα τα σύνορά της με φράχτες. Στην τελευταία Συνοδο των ΥΠΕΣ προτάθηκε να ‘σπρώχνονται πίσω’ οι πρόσφυγες με πλοία του πολεμικού ναυτικού. Ο κ. Μουζάλας δήλωσε πως του ζητήθηκε να φιλοξενήσει η χώρα μας ‘προσωρινά’ 400.000 πρόσφυγες. Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη επιβάλει συνοριακούς ελέγχους παραβιάζοντας την Σενγκεν.

Κανείς όμως δεν αναφέρεται στις δεσμεύσεις της Τουρκίας, ούτε των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου. «Πολύ απλά, φταίνε οι Έλληνες» είναι ο τίτλος άρθρου της ‘Die Zeit’ όπου περιγράφεται πως η Ελλάδα καλείται να επωμιστεί το βάρος σχεδόν ολόκληρης της προσφυγικής κρίσης. Αμέσως μετά, οι FT πρότειναν ανταλλαγή προσφύγων αντί ...ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό που μετράει όμως είναι το τελεσίγραφο.

Την Ι Νοεμβρίου 2015, γράφαμε με τιτλο ‘Hot spots, black spots’ «Ειναι γνωστή η μεθοδολογία που εισηγούνται οι διεθνείς οργανισμοί για την επίλυση προβλημάτων. Επιλέγεται η τακτική των αποκαλούμενων black spots. Επιλέγονται δηλαδή ορισμένα σημεία όπου συγκεντρώνονται οι ‘ρυπαίνουσες’ χρήαεις, ενώ προστατεύονται οι υπόλοιπες περιοχές. Ανάλογη στρατηγική φαίνεται πως έχει επιλεγεί για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Είναι προφανές ότι αφού εγκατασταθούν τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, ο βαλκανικός διάδρομος θα κλείσει και τα hotspots θα γίνουν black spots».

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες σε μιαν Ελλάδα που έχει φτάσει ήδη στο όριο των δυνατοτήτων της. Δεκάδες χιλιάδες θα πρέπει να περιμένουν στη χώρα για άγνωστο χρονικό διάστημα κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες». Είναι εντυπωσιακό πως το «κοινό καλό» δεν περιλαμβάνει την χώρα μας , αλλά της φορτώνει ένα πρόβλημα για το οποίο ουδόλως ευθύνεται.

Οι γνώστες της ιστορίας δεν θα παραξενευτούν, διότι η μέθοδος είναι μεσαιωνική. Οταν το Βυζάντιο ήταν ο κυματοθραύστης της εισόδου ‘βαρβαρικών’ φύλων στην Ευρώπη, οι βυζαντινοί ‘χρύσωναν’ τους ‘βαρβάρους’ προκειμένου να εγκαταλείψουν τα εδάφη της αυτοκρατορίας. Η ιστορία επαναλαμβάνεται κατά κάποιο τρόπο. Η ανταλλαγή χρέους με… φιλοξενία προσφύγων είναι επίσης μια παλιά συνταγή.
 Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οικονομικά, καθώς τα νησιά του Αιγαίου θα υποστούν μεγάλη ζημιά στον τουρισμό. Πρωτίστως όμως αφορά την ασφάλεια στην ευαίσθητη ζώνη του Αιγαίου. Το θέμα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, είναι και θέμα εθνικής ασφάλειας. «Το blame game ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό» σχολίασε ο Πρωθυπουργός από το Ισραήλ. Mένει να φανεί αν οι εξελίξεις το επιβεβαιώσουν.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: