Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Μηνυματα για συμφωνία, με το ΔΝΤ να περιμένει στη γωνία.

Αrt1713 Κυριακη 10 Απρίλη 2016        

Αισιόδοξα μηνύματα για συμφωνία,  με το ΔΝΤ να περιμένει στη γωνία.
Του Γ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ
Προθάλαμος αναμονής για το  «Ευρωπαικό» Νομισματικό Ταμείο.
Η συγκρουσιακή ατμόσφαιρα που δημιούργησε η γνωστή διαρροή, είναι σε αντίθεση με τα αισιόδοξα μηνύματα κυβέρνησης και δανειστών, πως η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου. Για την κυβέρνηση, η διαρροή επιβεβαιώνει ένα χάσμα μεταξύ των ‘θεσμών’.
Είναι γεγονός πως το ΔΝΤ απαιτεί μέτρα ύψους 4, 5% του ΑΕΠ για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ για την  Επιτροπή μέτρα 3% του ΑΕΠ είναι αρκετά για τώρα.. Το Ταμείο απαντά ότι με 3%, το πλεόνασμα θα είναι μόνο 1,5% το 2018  και χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Επίσης για να επιτευχθεί μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ, οι ευρωπαίοι δανειστές θα πρέπει να δεχθούν ελάφρυνση του χρέους. Τόσο απλά.

Φαίνεται παράξενο να διαφωνεί η κυβέρνηση με το ΔΝΤ που ζητά άμεση ελάφρυνση του χρέους. «Το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα για να στηρίξει συζήτηση για το χρέος. Κι όμως, στη συμφωνία προβλέπεται να ανοίξει συζήτηση για το χρέος μετέπειτα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Το Ταμείο δεν αποδέχεται επίσης τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ το 2015 και το υπολογίζει σε -0,6%.
Το ΔΝΤ «απείλησε» να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, εάν δεν συμφωνηθεί τώρα ελάφρυνση του χρέους και η λήψη περισσότερων μέτρων, γιατί σύμφωνα με τις προβλέψεις του, το ΑΕΠ θα μειωθει 0,5%. Η Κομμισιόν προβλέπει αύξηση 0,5% και η κρίσιμη διαφορά επηρρεάζει το ύψος των μέτρων που θα «κλείσουν» την αξιολόγηση.
Η επίθεση στο ΔΝΤ οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ανησυχεί αυτή τη στιγμή λιγότερο για την συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, καθώς αυτή αφορά την περίοδο μετά το 2022. Προτιμά να κλείσει τώρει την αξιολόγηση με λιγότερο επώδυνα μέτρα, καθώς θα υποστεί μικρότερο πολιτικό κόστος και θα κερδίσει πολιτικό χρόνο. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο εάν η μεγέθυνση του ΑΕΠ αποδειχθεί θετική παρά α υφεσιακά μέτρα που θα ληφθούν.
Σε ένα βαθμό επομένως, η στοχοποίηση του ΔΝΤ αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση του πακέτου 5,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δεν είναι αμελητέα η εξοικονόμηση πόρων, αν αντικατασταθεί το ΔΝΤ από τον ΕΣΜ, καθώς το επιτόκιο δανεισμού του ΔΝΤ είναι κατά πολύ υψηλότερο, ιδιαίτερα τώρα με αρνητικά επιτόκια στην ευρωζώνη.
Το ΔΝΤ δεν συμρφωνεί με την ‘συμβιβαστική’ πρόθεση των ευρωπαίων, να αποδεχθούν λιγότερα μέτρα τώρα και να επιβάλουν τα υπόλοιπα λίγο αργότερα, διότι έτσι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά. Προτείνει λοιπόν την λήψη περισσότερων μέτρων τώρα, με κίνητρο ελάφρυνση του χρέους. Δεν συμφωνεί όμως η ελληνική πλευρά, καθώς το βαρύτερο πακέτο θα προκαλέσει απρόβλεπτες αντιδράσεις. Προτιμά να κερδίσει χρόνο, αφού έχει την διαβεβαίωση των ευρωπαίων, ότι η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Η κ. Μέρκελ έστειλε μήνυμα ότι δεν θα συμφωνήσει σε αποχώρηση του Ταμείου και δεν θα προχωρήσει σε εφαρμογή ενός «ευρωπαϊκού» προγράμματος. Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία ότι το ΔΝΤ είναι ανάλγητο στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και γι’ αυτό το θέλουν στην Ελλάδα.  Δεν υπάρχουν όμως ‘καλοί και κακοί’  στο κουαρτέτο. Στα δύο πρώτα μνημόνια, το ΔΝΤ διευκόλυνε τους ευρωπαίους δανειστές να διασώσουν τις τράπεζές τους. Σήμερα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνδέσει το δημοσιονομικό κενό με την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο δανεισμό. Δεν την διευκολύνει όμως στην προσπάθειά της για διαχωρισμό των μεταρρυθμίσεων από το δημοσιονομικό κενό και στο σημείο αυτό συμπίπτουν οι απόψεις ΕΕ και ΔΝΤ.
Και για τους δύο, η αξιολόγηση «πρέπει να κλείσει» με λήψη μέτρων, καθώς «έχουν λαμβάνειν» μέχρι το τέλος Μαΐου περί τα 4 δισ. ευρώ. Χωρίς άμεση ολοκληρωση της αξιολόγησης, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία εξόφλησης υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ τον Μάιο και την ΕΚΤ τον Ιούλιο.
Στην επιμονή του ΔΝΤ «ό,τι δεν μπορεί να καλυφθεί από τη λήψη νέων μέτρων, να καλυφθεί από τη μείωση χρέους», ο κ.  Σόιμπλε έσπευσε να συμφωνήσει, με την διευκρίνηση όμως ότι όλα μπορούν να καλυφθούν με νέα μέτρα μέχρι το 2022. Αυτό δίνει χρόνο στην κυβέρνηση και γιαυτό επιλέγει την γερμανική πρόταση.
Σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ συντάσσεται πλέον με την ευρωπαική λογική. Η Κ. Λαγκάρντ λέει τώρα «οι Ευρωπαίοι ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων», όπως είχει ανακοινώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του ESM.
Οπως  σημειώνει και η Handelsblatt  «Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις, δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Η χώρα χρειάζεται μια αναδιάρθρωση του χρέους». Φαίνεται λοιπόν πως η αξιολόγηση θα κλείσει με διακριτή πρόταση του ΔΝΤ, που θα καταγράφει την άποψή του για χρέος, κόκκινα δανεια, εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις. Πολλά θα κριθούν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 15/4. Παράλληλα θα περιμένουμε την ολοκλήρωση  των διαδικασιών μετατροπής του ESM σε «Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμειο


www.fotavgeia.blogspot.







Δεν υπάρχουν σχόλια: