Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Το BREXIT τομή στην πορεία της ευρωπαικής ενοποίησης.

Art1795 Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Το BREXIT τομή στην πορεία της ευρωπαικής ενοποίησης.
Του Γ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ

Η λαική ετυμηγορία στέλνει μηνυμα αλλαγής πορείας στην Ευρώπη.

Η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα που η λαική ετυμηγορία οδηγεί σε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής. Το αποτέλεσμα της κάλπης, οδήγησε σε πλήρη ανατροπή των τελευταίων δημοσκοπήσεων αλλά και των προβλέψεων των γραφείων στοιχημάτων - που είχαν «πειράξει» τα στοιχεία, χρησιμοποιώντας τα ποσά που παίχτηκαν και όχι τον αριθμό των παικτών. Έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν η Ουαλία και το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της Αγγλίας, ενώ Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Λονδίνο ψήφισαν για την παραμονή. Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα έφθασε στο 71,2%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία όσων πήγαν στην κάλπη φαίνεται ότι πήρε την απόφαση για την ψήφο της μόλις το τελευταίο 24ωρο. Η πλειοψηφία των αναποφάσιστων που καθόρισε το αποτέλεσμα φαίνεται πως ήταν ψηφοφόροι του εργατικού κόμματος.

Η έξοδος του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το δημοψήφισμα, προκαλεί αναταράξεις. Ειδικά η Ε. Ενωση μπαίνει σε περίοδο περιδίνησης σχετικά με την πορεία της ενοποίησης, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα συμβεί τόσο στην Ενωση, όσο και στη Βρετανία. Ποιες θα είναι οι συνέπειες και σε κρίσιμα θέματα όπως το μεταναστευτικό και η έκρηξη των ακροδεξιών κινημάτων. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Ν. Στέρτζον ανακοίνωσε την πιθανότητα δημοψηφίσματος. Ηδη είχε δηλώσειει ότι ψήφος υπέρ του Brexit, δεδομένου ότι η Σκωτία τάχθηκε υπέρ της παραμονής, θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδικασία νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Οσο για τη Βόρεια Ιρλανδία, ήδη το Σιν Φέιν ζητά δημοψήφισμα, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις σε μία περιοχή με πολύ εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες.

Το κύριο όμως ζήτημα είναι το μέλλον της ευρωπαικής ενοποίησης. Η Βρετανία διαπραγματεύθηκε όρους διατήρησης της εθνικής της κυριαρχίας εντός της ΕΕ και εκτός ευρώ. Επιθυμεί διακαώς να αποφύγει την υποχρέωση να εφαρμόσει μελλοντικούς κανόνες που θα υιοθετούνται χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαπραγματεύθηκε λίστα εξαιρέσεων προκειμένου να παραμείνει στην ΕΕ, επειδή γνώριζε ότι η ευρωζώνη με πρωτοβουλίες της Γερμανίας, αθόρυβα προετοιμάζει συγκεκριμένη πορεία ενοποίησης. Η Βρετανική ελίτ όμως, θέλει να απαλλαγεί από τον ‘κίνδυνο’ της όλο και στενότερης ενοποίησης με γερμανική σφραγίδα και οπωσδήποτε να αφαιρέσει την δυνατότητα να επιβληθούν από την Γερμανία, ρυθμιστικοί κανόνες στο CITI του Λονδίνου, σχετικά με τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Είναι σίγουρο πως αυτό θα επιφέρει η πρόοδος της τραπεζικής ενοποίησης που προωθεί η Γερμανία. Οι Βρετανοί διεκδίκησαν επίσης την εισαγωγή της δυνατότητας ‘μπλοκαρίσματος’ νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαικής Επιτροπής, ακόμη και ανατροπή υφιστάμενης νομοθεσίας - από πλειοψηφία συνεργαζόμενων εθνικών κοινοβουλίων. Τον δημοκρατικό αυτό έλεγχο, απεχθάνεται το ευρωπαικό διευθυντήριο.

Τα ζητήματα αυτά αφορούν τον πυρήνα των δημοκρατικών αρχών που πρέπει να διέπουν την ευρωπαική διακυβέρνηση, καθώς η υπερεθνική ενοποίηση απομακρύνει τον απλό πολίτη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η Βρετανική «έξοδος» είναι λοιπόν μια πρόκληση και ευκαιρία επαναθεμελίωσης της Ευρώπης σε περισσότερο δημοκρατική βάση. Με αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων, δημοκρατικό έλεγχο στην λήψη των αποφάσεων μη εκλεγμένων οργάνων, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των πολιτών και υποταγή των αγορών στις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ, η διαδικασία του διαζυγίου θα είναι αργή, και θα δημιουργήσει πειρασμό ακύρωσης του αποτελέσματος. Ο κ. Ραχόι πχ. ζητά ήδη συγκυριαρχία στο Γιβραλτάρ. Ο διάδοχος του Κάμερον θα ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διάρκειας δύο ετών, για να καθορισθούν οι όροι της νέας σχέσης. Σημειώνεται πως ο Υπουργός Οικονομικών Οσμπορν είχε αποσπάσει από το 2015 την διαβεβαίωση του Eurogroup για την διατήρηση της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά. Επί δύο χρόνια, τίποτε δεν θά αλλάξει. Ο Κάμερον ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Ηδη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πολλοί ζήτησαν την παραίτηση του. Το ίδιο έγινε με τον Κόρμπιν που κατηγορείται πως στήριξε «χλιαρά» την παραμονή.

Πραγματοποιήθηκε ήδη συνάντηση των Γιούνκερ, Σουλτς και Τουσκ, προκειμένου να καταστρωθεί στρατηγική απορρόφησης των κραδασμών από την πλευρά της ΕΕ, που δεν πρέπει να εμφανιστεί απροετοίμαστη. Την ίδια στιγμή πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας για έκτακτα μέτρα, κυρίως μια γραμμή swap προς τις βρετανικές τράπεζες, προκειμένου να ελέγξουν κλυδωνισμούς. Συγκαλούνται συσκέψεις Μέρκελ - Ολλαντ, Σύνοδος Κορυφής κλπ. Ομως το Brexit αποτελεί απειλή διάλυσης της Ενωσης, καθώς και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. Ηδη η Λεπέν στην Γαλία και ο Βίλντερς στην Ολλανδία ζητούν δημοψηφίσματα.

Είναι φανερό πως η Ενωση, βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας. Οι σημερινές θεσμικές ρυθμίσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα οι μετά το 2001 γερμανικής εμπνεύσεως και εν αγνοία των ευρωπαίων πολιτών υιοθετημένες, διαμόρφωσαν συνθήκες κρίσης και στασιμότητας. Μόνη λύση είναι η επαναθεμελίωση της Ενωσης, με δημοκρατικούς κανόνες. Δηλαδή, με ουσιαστικό κοινοτικό προυπολογισμό, με κεντρική τράπεζα που χρηματοδοτεί χώρες και αμοιβαιότητα στην αντιμετώπιση χρηματοπιστωτικών κινδύνων. Κάθε άλλη λύση θα προσκρούει στην λαική βούληση. Εκτός και άν αυτή φιμωθεί.

ΕΝΘΕΤΟ

Οι επιπτώσεις

Χρηματωπιστωτικά

Προεξοφλημένο ήταν το άμεσο σοκ στις χρηματαγορές. Ολα τα σενάρια των διεθνών οικονομικών θεσμών ήταν μαύρα για την περιπτωση Brexit.Μελέτη της τράπεζας HSBC προέβλεπε πτώση κατά 15% έως 20% της αγγλικής λίρας, πληθωρισμό 5% και απώλεια 1% έως ,15% του ΑΕΠ. Το City θα «χάσει» το «ευρωπαϊκό διαβατήριό» τουκαι πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους η τράπεζα JPMorgan και ακόμη και η αγγλική HSBC έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη. Ομως προφανώς ‘ολα χρησιμοποιήθηκαν εκφοβιστικά κατα των οπαδών του Brexit Σίγουρα οι αναταράξεις θα καλμάρουν, ενώ η City of London Corporation που επιβλέπει τον χρηματοοικονομικό τομέα του Λονδίνου δεν αναμένει «εξοδο» από το . CITI.

Οικονομία

Οικονομικές επιπτώσεις δεν θα υπάρξουν πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση προσδιορισμού της νέας σχέσης με την ΕΕ. Το μέγεθος θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το εμπόριο, η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις

Μεταναστατευτική πολιτική

Η Βρετανία θα θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα μετανάστευσης κατά το αυστραλιανό μοντέλο, όπου κάθε αίτηση για άδεια παραμονής θα αντιμετωπίζεται με βάση τα προσόντα του ενδιαφερόμενου.

Οι όροι του διαζυγίου με την ΕΕ, που θα προσδιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών (προς και από) το Ηνωμένο Βασίλειο θα καθορίσει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό της ροής ευρωπαίων μεταναστών, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Για την Ελλάδα

Το αποτέλεσμα εξέπληξε την εγχώρια αγορά, που πλην ελαχίστων περιπτώσεων πίστευε μετά τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών ότι το κλίμα είχε αλλάξει και οι Βρετανοί θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Η διάθεση αποφυγής ρίσκου αναμένεται να ταλαιπωρήσει τη ρηχή εγχώρια αγορά μετοχών και ομολόγων καθώς τα ελληνικές αξίες παραμένουν υψηλού κινδύνου.

Ελληνες φοιτητές και Ελληνες εργαζόμενοι

Δεν αλλάζουν οι συνθήκες για τους αλλοδαπούς που σπουδάζουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον για δύο χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια: