Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Η πρόταση Αναστασιάδη για την ασφάλεια στην Κύπρο

Αrt1911 Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016
Η πρόταση Αναστασιάδη για την ασφάλεια στην Κύπρο (βίντεο)
Την πρόταση-πακέτο της Λευκωσίας για το θέμα της ασφάλειας, η οποία απορρίπτεται από τον Ακιντζί, αποκάλυψε κυπριακό κανάλι.

Πρόκειται για έναν περίπλοκο μηχανισμό επέμβασης που εδράζεται σε πολυεθνική αστυνομική δύναμη και όχι χωροφυλακή όπως λεγόταν μέχρι σήμερα και που στο τέλος της διαδικασίας αποδίδει συμβουλευτικό και συμφιλιωτικό ρόλο στις λεγόμενες μητέρες πατρίδες, Ελλάδα και Τουρκία.


Η πρόταση πακέτο, που περιλαμβάνεται σε οκτασέλιδο έγγραφο, έχει ως βασικό της πυλώνα το σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ενωμένης Κύπρου, σέβεται το διεθνές δίκαιο και θεωρείται ως αφετηρία στις «ελεύθερες συζητήσεις – brainstorming» που γίνονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Συμβουλευτικό και συμφιλιωτικό ρόλο, που θα καθορίζεται από συγκεκριμένες διατάξεις ενός συμφώνου φιλίας και συνεργασίας και θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο, αποδίδει στην Ελλάδα και την Τουρκία, η ολοκληρωμένη πρόταση της Λευκωσίας για την ασφάλεια, που αποκαλύπτει απόψε το Σίγμα.

Σε περιπτώσεις μη ελεγχόμενης βίας στην επανενωμένη Κύπρο, η ενημέρωση Άγκυρας και Αθηνών θα γίνεται παράλληλα με την ενεργοποίηση της Πολυεθνικής Αστυνομικής Δύναμης που με βάση την πρόταση θα συσταθεί και θα εδρεύει στην Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος των δύο σημερινών εγγυητριών καθορίζεται ως εξής:

· Διατάξεις για τη συμβολή και υποβοήθηση στην πιστή και ομαλή εφαρμογή των προνοιών της Συμφωνίας που θα επιτευχθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
· Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ΜΗ ελεγχόμενων επεισοδίων ή βίας μεταξύ των πολιτών των δύο κοινοτήτων και αφού εξαντληθούν οι προβλεπόμενοι από το Σύνταγμα Μηχανισμοί, συγκεκριμένες διατάξεις (που δεν καθορίζονται) θα ρυθμίζουν το συμφιλιωτικό και συμβουλευτικό ρόλο των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας.
· Το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τον χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Σε ό,τι δε αφορά την Πολυεθνική Αστυνομική Δύναμη – και όχι χωροφυλακή όπως είχε διαρρεύσει – την οποία εισηγείται η Λευκωσία, οι λεπτομέρειες που θα την διέπουν είναι οι εξής:

Πολυεθνική αστυνομική δύναμη:

· Η δύναμη θα αποτελείται από 2500 μέλη τα οποία θα προέρχονται από χώρες μέλη της Ε.Ε, πλην της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου ή και τρίτα κράτη, πλην Τουρκίας και θα αναπτυχθεί στην Κύπρο αμέσως μετά την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας.
· Η δύναμη θα συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ενωμένης Κύπρου
· Η διάρκεια παρουσίας της δύναμης θα είναι πέντε (5) χρόνια από την ολική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
· Η δύναμη δεν θα προέρχεται ή θα συνδέεται με οποιαδήποτε συμμαχία ·
Η δύναμη δεν θα υπεισέρχεται ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν θα επεμβαίνει στην εσωτερική έννομη τάξη της Ενωμένης Κύπρου, πλην των περιπτώσεων που θα καθορίζονται.
· Η δύναμη θα εγκαθιδρυθεί σε υποδομές, σε περιοχή μεταξύ των διοικητικών ορίων των συνιστωσών πολιτειών.

Η Ε/κ πλευρά διευκρινίζει ότι «η πρόταση αφορά την μετά την εφαρμογή της λύσης περίοδο. Σε ό,τι αφορά τον Αττίλα επιβεβαιώνεται ότι εισηγείται άμεση αποχώρηση του 75% από την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας και οι εναπομείνασες τουρκικές δυνάμεις, μέχρι τη μέρα αποχώρησης τους – η οποία οφείλουμε να πούμε ότι δεν διευκρινίζεται – θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένες σε ένα στρατόπεδο».

sigmalive




www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: