Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Αrt1901 Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016
Χατζηαναγνώστου Γιώργος.\
Η ΠΕΝΑ της Αττικης
Η πολυαναμενόμενη "συμφωνία" υπογράφεται πολιτικά ή τουλάχιστον εν πολλοίς ανακοινώνεται για λόγους ψυχολογίας συμφωνία.

Και ουσιαστικά σε μια αγορά που βυθίζεται στοχευμένα μέσω ESM το να σωθούν 750 εμπορικά σημεία με 10,000 εργαζόμενους και από πίσω 2,500 περίπου συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους,είναι και αυτό θεμιτό.


Πρακτικά όμως η συμφωνία μεταξύ πιστωτών και του νέου σχήματος ακόμα και εάν υπάρξει θα καταρέυση άμεσα απο την ίδια την αγορά λόγω μη βιωσιμότητας των καταστημάτων από αδυναμία αγοραστική των καταναλωτών.

Στην ουσία έχουμε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα του πτωχευτικού δικαίου και την αίτηση πτώχευσης του ομίλου που θα εκδικαστεί τέλη Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι με την προσφυγή ζητείται η υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, για όλα τα σούπερ μάρκετ του Ομίλου, καθώς και για τρεις συνδεδεμένες εταιρίες.

Ο θεσμός της Δεύτερης ευκαιρίας που δεν εφαρμόζεται εσκεμμένα στην Ελλάδα ,για να αποδεκατιστούν οι μικρομεσαίοι αλλά και μια σοβαρή αλλαγή στο πτωχευτικό δίκαιο όπου πρωτίστως να προστατεύονται οι εργαζόμενοι δεν είναι στα σχέδια της Κας Δρακουλέσκου.

Η στοχευμένη  απαξίωση του εργατικού αλλά και του παραγωγικού ιστού της χώρας και εν συνεχεία η αφομοίωση των παραγωγικών πόρων από τις Ευρωπαικές πολυεθνικές η μέσω ΤΤΙP είναι το ζητούμενο.μέσω 6pack αλλά και blue print της Ε,Ε.  
Στο επίδικο

Η αίτηση για τα σούπερ μάρκετ θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις υπαγωγή στο άρθρο 99 έλαβαν δικάσιμο για τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να συνεκδικαστούν όλες μαζί.

Με τις τρεις προσφυγές ζητείται το ίδιο καθεστώς και για τις εταιρίες του Ομίλου:

1. Αφοι Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Η εταιρεία θεωρείται «μητρική», καθώς ασκεί διοίκηση επί του Ομίλου και διαχειρίζεται τα οικονομικά και είναι αυτή που δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου.

- Οι συνολικές υποχρεώσεις για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196.000.000 ευρώ (έως τις 31/12/2015) τα οποία αφορούν χρέη: Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ, σε τράπεζες 180.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 16.000.000 ευρώ.

2. Express m ΑΕ. Πρόκειται για την εταιρεία, στην οποία ανήκουν 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα, με συνολικές υποχρεώσεις 275.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: Στο Δημόσιο 840.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομμύρια ευρώ, στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ, στις τράπεζες 4.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 266.000.000 ευρώ.

3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Εταιρεία, στην οποία ανήκουν 19 μικρά σούπερ μάρκετ, σε Αθήνα και Ήπειρο, που είχε εξαγοράσει πριν από χρόνια η «Μαρινόπουλος». Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ: Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ, στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ (σύμφωνα με την εταιρεία οι εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016), σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ και σε προμηθευτές 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο έχει δώσει, με εντολή του, προστασία στον Όμιλο έως και την 1η Ιουλίου, οπότε θα συζητηθούν όλες οι αιτήσεις της «Μαρινόπουλος» για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την κύρια συζήτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Tώρα όσα σχήματα νέά και να βγουν όσα χαμηλότοκα δάνεια και να δωθούν όταν δεν υπάρχει ουσιαστική ενδογενής παραγωγική ανασυγκρότηση στην χώρα και Τραπεζικό σύστημα να δίενι ανάσες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις το ΑΕΠ θα συρικνώνεται και μαζί και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Τι προβλέπει θεωρητικά η συμφωνία

Η συμφωνία, όπως  προβλέπει δανειακή σύμβαση δεκαετούς διάρκειας, ύψους 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%, ενώ από την πλευρά τους οι τράπεζες θα διατηρούν δικαιώματα όπως από μερίσματα, από τυχόν μετοχοποίηση με option 25% της νέας εταιρείας που θα ιδρύσει η Σκλαβενίτης κ.ά. 

Τα κεφάλαια αυτά θα διαχειριστεί η Σκλαβενίτης μέσω μιας νέας εταιρείας που θα ιδρύσει . Η Σκλαβενίτης θα ελέγχει τη νέα εταιρεία κατά 100%, ενώ θα δεσμευθεί να καταβάλει και ίδια κεφάλαια, συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί το πολυεπίπεδο business plan.

Η συμφωνία ολοκληρώνεται με την αποχώρηση των μετόχων της Μαρινόπουλος Α.Ε. από το νέο σχήμα, αν και χρειάστηκε κι αυτοί να καταβάλουν τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εγγυήσεων που τους ζητήθηκαν.

Εν τέλει σε ένα Κράτος όπου δεν υπάρχει ουσιαστικά κυριαρχία .και όλοι λένε για να λένε  ,χωρίς να λογοδοτούν με ασυλία απο την Βουλή όποιος υπόσχεται γίνεται Κυρίαρχος. Φευ.

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι Εntrepreneur  Mικρομεσαίων Επιχειρήσεων .
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: