Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αrt 1899 Δευτέρα 7 Nοεμβρίου 2016

Στον... κουρέα και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

07 Νοεμβρίου 16 - RE+D magazine

Αντιμέτωπες με το μείζον θέμα της αύξηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, βρίσκονται οι τράπεζες και για το λόγο αυτό αναζητούν τρόπους να κάνουν ρυθμίσεις.

Βασικός στόχος είναι να έλθουν όλο και περισσότεροι δανειολήπτες και να αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους. Μια από τις ρηξικέλευθες προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το κούρεμα μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών, υπό όρους και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να υπάρξει μια ρύθμιση όπως κι αυτή που έγινε στην Ισλανδία.

Το «κούρεμα» στα δάνεια θα γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και θα συνδέεται με την «αρνητική καθαρή αξία» του υποθηκευμένου ακινήτου. Θα εξετάζεται το Loan to Value ratio (LTV) που είναι ο λόγος του ύψους του στεγαστικού δανείου προς την εμπορική αξία του ακινήτου.

Αν το ακίνητο έχει αρνητική καθαρή αξία (δηλαδή το ποσό που μένει αν από την εμπορική αξία αφαιρεθεί το υπόλοιπο δανείου) τότε θα γίνεται το «κούρεμα».

Αν κάποιος δανειολήπτης έχει υπόλοιπο δανείου 150 χιλιάδες ευρώ και το ακίνητό του εκτιμηθεί από την τράπεζα 120 χιλιάδες ευρώ τότε έχει αρνητική καθαρή αξία 30 χιλ. ευρώ. Θα μπορούμε να κουρευτεί αυτό το ποσό, αφού πρώτα ο δανειολήπτης κριθεί ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει το δάνειό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος υπάρχει σχετική πρόβλεψη για διαγραφή μέρους ή όλου. Συγκεκριμένα η ΤτΕ αναφέρει ότι είναι δυνατή η οριστική διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης του ιδρύματος, ώστε η εναπομείνασα οφειλή να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά.

Επίσης, υπάρχει και η πρόβλεψη για ολική διαγραφή της οφειλής όταν δεν υπάρχουν ρευστοποιήσιμα στοιχεία και δεν αναμένεται περαιτέρω ανάκτηση. Το ισλανδικό μοντέλο ήταν πιο προχωρημένο καθώς εκεί δεν υπήρχαν πολλοί... στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά μόνο δανειολήπτες που επλήγησαν πραγματικά από την κρίση. Εκεί αποφασίστηκε να μειωθεί η αξία του δανείου στο 110% της αξίας του ακινήτου, εφόσον βεβαίως ο δανειολήπτης ήταν ‘’κόκκινος’’ και το ύψος του υπολοίπου ήταν υψηλότερο από την εμπορική αξία.


www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: