Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

“Το Βυζάντιο και το πρώτο ρωσικό κράτος (882-1240)”

Αrt2442 Τριτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Από την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις που θα επιχειρήσουν να “αποκρυπτογραφήσουν” τη διαχρονική σχέση του Βυζαντίου με το πρώτο ρωσικό κράτος, από την ίδρυσή του μέχρι και τον εκχριστιανισμό του.

Κατά την περίοδο της κυριαρχίας του Βυζαντίου, γύρω από τα σύνορα του κατοικούσαν πολλοί λαοί (Πέρσες, Άβαροι, Άραβες, Σλάβοι, Βούλγαροι και Ρώσοι). Αυτοί οι γειτονικοί λαοί επιτέθηκαν στους Βυζαντινούς, όμως εκείνοι τους αντέκρουσαν, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους. Άλλοτε υπέγραφαν συνθήκες ειρήνης, άλλοτε πολεμούσαν σθεναρά και άλλοτε χρησιμοποιούσαν τη διπλωματία για να λύνουν τις διαφορές τους.

Το Ιστορικό Ινστιτούτο Ερευνών (Τομέας Βυζαντινών Ερευνών), αποσκοπώντας στη διάχυση της επιστημονικής πληροφορίας στο ευρύ κοινό, στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ, διοργανώνει τον Γ΄ Kύκλο Oμιλιών 2016-2017, με θέμα “Το Βυζάντιο και το πρώτο ρωσικό κράτος (882-1240)” επιδιώκοντας να ρίξει φως στις διακυμάνσεις των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Οι δύο πλευρές, αν και βρέθηκαν αρχικά αντιμέτωπες, τελικά ανέπτυξαν μεταξύ τους ισχυρούς θρησκευτικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς και πνευματικούς δεσμούς οι οποίοι διατηρήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Ρώσοι γνώρισαν τον πνευματικό και υλικό πολιτισμό του Βυζαντίου, ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό 988 μ.Χ. και προόδευσαν, ενώ οι Βυζαντινοί εξασφάλισαν ειρήνη και συνεργάστηκαν μαζί τους…

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ekt.gr/el/news/20614







www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: