Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Αλλαγή στρατιωτικού σκηνικού στην Ευρώπη

Αrt3053 Πεμπτη 30 Μαρτίου 2017
Αλλαγή στρατιωτικού σκηνικού στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή που η Ρωσία σχεδιάζει μαζί με την Κίνα την αποχώρηση τους από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα του χρέους, όπου δεν είναι καθόλου απίθανη η σύνδεση των νομισμάτων τους με το χρυσό κρίνοντας από τις ποσότητες που συγκεντρώνουν (ένα ενδεχόμενο που θα αποτελούσε θανατηφόρο πλήγμα για το δολάριο), η Ευρώπη φοβάται τη συνεργασία των Η.Π.Α. με τη Ρωσία – αφού, εάν γινόταν πραγματικότητα, θα την καταδίκαζε στο περιθώριο των εξελίξεων.
Ό μεγάλος φόβος βέβαια της υπερδύναμης ήταν ανέκαθεν τυχόν συνεργασία της Γερμανίας με τη Ρωσία, με τη βοήθεια των αγωγών φυσικού αερίου, λόγω της ενεργειακής εξάρτησης της πρώτης από τη δεύτερη – κάτι που επεξηγεί ίσως την ξαφνική αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ισχυρότατη βάση που διατηρούν εντός της Γερμανίας.
Από την πλευρά των Βρυξελλών τώρα γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ – εν πρώτοις στα ανατολικά σύνορα, με την τοποθέτηση νέων δυνάμεων εκφοβισμού στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Πολωνία. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται να ενισχυθεί η ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ θα δημιουργηθεί μία πολυεθνική διοίκηση των ειδικών δυνάμεων – οι οποίες θα αποτελούνται εν πρώτοις από βελγικές, δανέζικες και ολλανδικές στρατιωτικές μονάδες.

Στα νότια σύνορα η συμμαχία ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων, με στόχο την άμυνα της από τις απειλές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής – καθώς επίσης τη σταθερότητα των περιοχών εκτός των συνόρων της. Η διοίκηση της ασκείται από τη Νάπολη, με τη βοήθεια 100 περίπου στρατιωτικών συνεργατών – ενώ θα διαθέτει κατασκοπευτικά αεροπλάνα Awacs, καθώς επίσης Drones, σταθμευμένα στη Σικελία. Για στρατιωτικές επιχειρήσεις υπάρχει η «Response Force» του ΝΑΤΟ με 40.000 στρατιώτες – η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει «προληπτικά», σύμφωνα με το δόγμα του «γερακιού» Bush.
Περαιτέρω, αυτοί που θέλουν τώρα την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, κυρίως σε αντι-ρωσικό επίπεδο, είναι τα δυτικά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έδιναν μέχρι πρόσφατα την εικόνα της «λευκής περιστεράς» – με την έννοια πως ήταν αποστασιοποιημένα, όσον αφορά το στρατιωτικό τους εξοπλισμό. Αντίθετα, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα δραστήριες – όπως στο παράδειγμα της Πολωνίας, η οποία ζητάει από τις Η.Π.Α. να προστατευθεί με την πυρηνική ασπίδα τους. Δηλαδή, θέλει να εγκατασταθούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στα εδάφη της, με κατεύθυνση τη Ρωσία.
Ενδιαφέρον εν προκειμένω είχε η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία, ο οποίος προσέφερε την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας στον πρόεδρο της – έτσι ώστε να προστατευθεί η εθνική ανεξαρτησία, καθώς επίσης η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς επίσης η μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία!
Με απλά λόγια τοποθετήθηκε υπέρ της Ουκρανίας και εναντίον της Ρωσίας, για κάποιους λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει – ενώ, κρίνοντας γενικότερα από την εξωτερική πολιτική που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, έκανε ένα ακόμη μεγάλο λάθος, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.

analyst
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: