Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ο Έιντε υπηρετεί μεθοδικά τον σουλτάνο για να γίνει η Κύπρος «τουρκ προτεκτοράτ»

Διαβάστε πώς ο Έιντε υπηρετεί μεθοδικά τον σουλτάνο για να γίνει η Κύπρος «τουρκ προτεκτοράτ»

Κάποιος έπρεπε να σταματήσει τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Έιντε, ο οποίος προ πολλού έχει ξεφύγει από τους όρους εντολής του.

Ο κ. Έιντε είχε δώσει εξ αρχής δείγματα γραφής, αλλά τον άφησαν να αλωνίζει.

Κι αυτό επειδή στη Λευκωσία επιλέγουν τα μουρμουρητά παρά τις ξεκάθαρες κουβέντες.

Κι αυτό επειδή στη Λευκωσία θέλουν να χειρίζονται τα θέματα με το… γάντι, παρόλο που ο άλλος τους φέρεται με υπεροπτικό τρόπο, αγνοώντας ευαισθησίες και δικαιώματα.

Έπρεπε, λοιπόν, κάποιος να τον σταματήσει και, επειδή χρειάζονται κότσια, το έκανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που απέδειξε πως όταν πρόκειται για σημαντικά ζητήματα δεν μασά τα λόγια του.

Ο Έσπεν Μπάρθ Έιντε έχει ιστορία με ενέργειες και τις μεθοδεύσεις του προκαλώντας αντιδράσεις.

Τον Νοέμβριο του 2014, σε συνέντευξη του στην «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ, είπε πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, αλλά, συνέχισε, οι υδρογονάνθρακες δεν είναι μόνο θέμα Δικαίου της Θάλασσας.

Και αυτό αφού η Κύπρος είναι μοιρασμένη και η ελληνοκυπριακή πλευρά λαμβάνει μονομερώς αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Ο κ. Έιντε ανέφερε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων είναι πολυδιάστατο και δεν πρέπει να απομονώνεται μόνο το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τον Ιανουάριο του 2015, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας (από γραπτό κείμενο) ανέφερε πως σε σχέση με την NAVTEX και τις σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός», η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει το θέμα νομικά και η τουρκοκυπριακή πολιτικά!

Περαιτέρω, αναφερόμενος σε διάφορες απόψεις που καταγράφονται, είπε πως είτε θα αποσυρθεί η NAVTEX και θα σταματήσουν οι γεωτρήσεις, είτε θα συνεχισθούν και τα δύο!

Τον Απρίλιο του 2015, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Associated Press, ανέφερε πως θεωρεί τις παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ως «κρίση των υδρογονανθράκων», παραπέμποντας σε διαφορετικές «αντιλήψεις» για την υφή του Κυπριακού.

Κάνοντας ερμηνεία των εκατέρωθεν θέσεων, είπε πως ουσιαστικά υπάρχει μια διαμάχη του τι είναι το Κυπριακό.

«Είναι ένα απαχθέν κράτος ή μέρος της χώρας είναι υπό κατοχή;».

Εσχάτως ανέλαβε ρόλο να προωθήσει την τουρκική αξίωση για να εφαρμόζονται για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν στην Ένωση.

Αρχικά επιχείρησε να πείσει στο εσωτερικό ότι είναι περίπου το ίδιο σχεδόν με την τελωνειακή ένωση.

Μετά το πάσαρε στις Βρυξέλλες, ενώ εκπαίδευσε Άγκυρα και Ακιντζί για την επιχειρηματολογία.

Μέχρι και οι Βρετανοί τον παραδέχθηκαν στην μεθοδολογία.

Στο τελευταίο του ταξίδι στην Αθήνα, πριν την καθορισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο κ. Έιντε είδε τον Τούρκο πρέσβη στην ελληνική πρωτεύουσα! Ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.

Κάποιος έπρεπε να τον σταματήσει.

Στη Λευκωσία εξαντλούν την ενόχληση τους στα μουρμουρητά και στα άτσαλα ξεσπάσματα.

Ευτυχώς υπάρχει και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Του τα έψαλε πολλές φορές κατ’ ιδίαν. Τον εξέθεσε δημόσια με την ομιλία του στις 28 Μαρτίου στη Λευκωσία. Προχώρησε με την επιστολή στέλνοντας τη μπάλα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σημ.: Γιατί ενοχλήθηκε ο κ. Άντρος Κυπριανού από την επιστολή Κοτζιά για Άιντα;
Κώστας Βενιζέλος στον «Φιλελεύθερο» με τίτλο: «Έχει κότσια ο Κοτζιάς»
http://www.tribune.gr

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: