Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΗΘΟΣ

Αrt3208 Μ Παρασκευή 14 Απριλίου 2017
Xατζηαναγνώστου Γιώργος
Ανιχνευτικές κινήσεις γεωπολιτικών επιδιώξεων και επίδειξης δύναμης θυμίζει ο βομβαρδισμός του Αφγανιστάν με UB-43 από τις ΗΠΑ.

Η μεθοδολογία
Το επικίνδυνο πρόσωπο της οικονομικής παγκόσμιας ολιγαρχίας δείχνει ολοένα και πιο έντονο την μεθοδολογία που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις,στο κατ επίφαση όνομα της προστασίας των λαών. Η αυτοδιάθεση των κοινωνιών προσκυνά στην δύναμη του οικονομικά αλλά και στρατιωτικά ισχυρού,
Στο σημερινό γεωπολιτικό "παιχνίδι" των μεγάλων δυνάμεων,καθημερινά πέφτουν τα χάλκινα προσωπεία,
Ελληνική ιστορία του χάλκινου προσωπείου.
Στο αρχαίο Ελληνικό θέατρο οι υποκριτές και τα μέλη του χορού έπαιζαν φορώντας προσωπεία,
δηλαδή θεατρικές μάσκες. Η χρήση του προσωπείου προήλθε από τη διονυσιακή λατρεία, καθιερώθηκε όμως γιατί εξυπηρετούσε με πολλούς τρόπους το αρχαίο δράμα.

Το προσωπείο δημιουργούσε ένα πρόσωπο χωρίς ατομικά χαρακτηριστικά –περισσότερο απέδιδε ένα χαρακτήρα. Φορώντας το, ο υποκριτής δεν ήταν ο εαυτός του, αλλά υποδυόταν κάποιον άλλο, ακόμα και έναν ήρωα ή θεό. Το προσωπείο, λοιπόν, επέτρεπε την έκσταση. Διευκόλυνε επίσης τη μεταμφίεση των υποκριτών που έπαιζαν δύο ή περισσότερους ρόλους, αντρικούς και γυναικείους, στο ίδιο έργο.
Ακριβώς το ίδιο με την πολιτική σκηνή.

Η πολιτική σκηνή.

Τα παραδείγματα άπειρα και γνωστά σε όσους παρακολουθούν από κοντά την γεωπολιτική σκακιέρα. Η κοινωνία της "ελεύθερης" γρήγορης παγκόσμιας επικοινωνίας,επιβάλει ανιχνευτικούς πολιτικούς τακτικισμούς σε χρόνο dt, προς αναγνώριση προθέσεων.  Ακριβώς κάτι σαν την ειδησεογραφία όπου οι πραγματικές "ειδήσεις" κρύβονται σε μονόστηλα πολύ πριν τους πηχυαίους τίτλους των 07,00 των 11,00 ή των 17.00.

Η Παγκόσμια κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των λεγόμενων μεσαίων τάξεων ,περνά μέσα από την κάθε Αραβική Άνοιξη,τους εκάστοτε  δημοσιονομικούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος με στόχο την εγκαθίδρυση πολιτικών σχηματισμών όπου επιβάλουν δια της βίας το επιβεβλημένο πρόγραμμα τους.

Το άλλα λέμε και άλλα κάνουμε οι Έλληνες το ζούνε με πενία και διάλυση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων ελέω "γεμιστών" και "ανάπτυξης" βαπτίζοντας το κρέας ψάρι καθημερινά.

Τα οικονομικά συμφέροντα.

Πολεμικοί εξοπλισμοί ,Ενεργειακά αποθέματα ,Α ύλες χωρών στο στόχαστρο με ασύλληπτα μεγάλα νούμερα σε $ Ρούβλια ,Γιέν ή Λίρες Αγγλίας. 
Πολεμικοί εξοπλισμοί 
 621 δισεκατομμύρια $ δαπανούν φανερά μόνο οι ΗΠΑ για πολεμικό εξοπλισμό χωρίς τα μυστικά κονδύλια και το πολαπλαστικό οικονομικό αποτέλεσμα της παραγωγής αυτών. ,
Πετρέλαια-Φυσικό αέριο
Πρόσφατη έκθεση (12/2014) της "Wood Mackenzie" ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήδη έχουν γίνει περικοπές σε επενδυτικά σχέδια 10 δισ. δολαρίων των πετρελαικών εταιρειών , ενώ ο οίκος προβλέπει ότι οι περικοπές θα φτάσουν τα 170 δισ. δολάρια στη διάρκεια του 2015 αναδεικνύοντας τα οικονομικά  μεγέθη.
 Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι μόνο τρεις παγκοσμίως ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου ("Premier", "Search Oil" και "Denbury") μπορούν να διατηρήσουν θετικές ταμειακές ροές χωρίς περικοπές.
 
Ενδεικτικό του ότι η κατάσταση έχει επηρεάσει πετρελαϊκούς κολοσσούς είναι το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες ο νορβηγικός κολοσσός "Statoil" ανακοίνωσε ότι περικόπτει κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια τις επενδύσεις της έως και το 2016. Αλλά και η γαλλική "Total" ανακοίνωσε την αναβολή γεωτρήσεων αξίας 260 εκατ. δολαρίων στη Βουλγαρία». Γαιάνθρακας
Σχεδόν κάθε χώρα στον πλανήτη διαθέτει αποθέματα γαιάνθρακα αλλά μόνο σε 70 χώρες η εξόρυξη του αποτελεί εμπορική δραστηριότητα. Με βάση τα επίπεδα παραγωγής και κατανάλωσης, τα παγκόσμια αποθέματα άνθρακα επαρκούν για τα επόμενα 164 χρόνια. Σε αντιδιαστολή, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου επαρκούν για τα επόμενα 41 και 67 χρόνια αντίστοιχα. Οι δε ''πρωταθλήτριες'' χώρες στην παραγωγή του είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και η Ρωσία.

Στην πράξη τι περιμένουμε.,..
Ασύμμετρες απειλές έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης ανιχνευτικές προς εμβάθυνση της ανασφάλειας των πολιτών αλλά και της διατήρησης-ανάπτυξης της πολεμικής βιομηχανίας των ισχυρών.
Οικονομικός στραγγαλισμός των χωρών που έχουν ενεργειακά αποθέματα αλλά και Α Ύλες,είτε  μέσω "μνημονίων",είτε μέσω ωμών παρεμβάσεων νομοθετικών μέσω των πολιτικών υποκειμένων. 
Διάλυση της έννοιας  του κοινωνικού κράτους ,προς διευκόλυνση επιβολής  των μέτρων κατευνασμού της κοινωνίας μέσω τρόμου και αγωνίας ανασφάλειας για το αύριο.

Συμπέρασμα

Καμία πολιτική ομάδα σε κανένα "πλανήτη" δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στην παραγόμενη εξουσία του χρήματος ,των πολυεθνικών μέσω offshore.
Όσα χάλκινα προσωπεία και να φορέσουν ,η παράσταση πάντα έχει τέλος πολλές φορές τραγικό για όσους υφαρπάζουν την παραγόμενη "δόξα"  λόγω διαπλοκής .
Η συσπείρωση κοινωνικών ομάδων ή ακόμα και κρατών μέσω ενός αφηγήματος αναγκαστικά οδηγεί σε απολυταρχικά καθεστώτα παρά τον όποιο μανδύα Δημοκρατίας ή το όποιο χάλκινο προσωπείο  των λαοπρόβλητων ηγετικών ομάδων.

Για να αποφευχθεί ή επιβολή των όποιων ΤΙΝΑ (there is no Allternative) η δημιουργική παιδεία (εκπαίδευση)που έχει σαν πρόταγμα τις ιστορικές καταβολές ιδιοσυστασίας των χωρών μπορεί υγιώς να δώσει ώθηση σε ένα κράτος στον δρόμο προς την ευημερία και την μακροημέρευση του.  
Γιατί μπορεί μεν οι αριθμοί να ευημερούν  ,αλλά  οι άνθρωποι πεθαίνουν από βομβαρδισμούς αλλά και στοχευμένη ασιτία-λειψυδρία.  
Η προστασία των λαών αλλά και του κοινωνικού κράτους περνά μέσα από την οικονομία ,την ενέργεια αλλά και την προστασία των πόρων(Α υλών).
Διαφορετικά το υπόδειγμα της Συρίας είναι κοντά. 
Και εδώ χρειαζόμαστε πολιτικούς"άνδρες" χωρίς χάλκινα προσωπεία αλλά και με ήθος. 

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrepreneur Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. 

 

 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: