Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Τα ναυπηγεία του Saint-Nazaire,

Αrt3141 Τρίτη 11 Απριλίου 2017
Στα ναυπηγεία του Saint-Nazaire, ο Ιταλός ιδιοκτήτης θα είναι υπό παρακολούθηση
Alain Guillemoles

l'actu   Le propriétaire italien sera sous surveillance

Τα ναυπηγεία του Saint-Nazaire πάει να ενταχθούν στην ιταλική ομάδα Fincantieri. Αλλά η δράση θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα μεγάλο αριθμό των όρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση της δραστηριότητας στο χώρο.
ZOOM

Η γαλλική κυβέρνηση έχει επιβάλει για να έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας να αντιτάσσεται σε ορισμένες αποφάσεις της Fincantieri. / Loïc Venance / AFP

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να συμφωνήσουν σε μια επανάληψη των ναυπηγείων στο Saint-Nazaire από την ιταλική Fincantieri. Έτσι θα ενταχθούν αυτό το ειδικό ναυπηγική βιομηχανία ελέγχεται κυρίως από το ιταλικό κράτος, και έχει την έδρα της στην Τεργέστη. Η ομάδα απασχολεί 19.000 ανθρώπους σε 20 τοποθεσίες στην Ιταλία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρουμανία, τη Νορβηγία, τη Βραζιλία και το Βιετνάμ.

Η ιταλική επενδυτής σκοπεύει να χτίσει μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα που ειδικεύεται στη ναυπηγική βιομηχανία. Αλλά στο Saint-Nazaire, τα συνδικάτα φοβήθηκαν ότι η δραστηριότητα και η τεχνογνωσία που μεταφέρεται εκτός Γαλλίας. Για να αποφευχθεί αυτό, η κυβέρνηση συνδυάζεται συμφωνία της με ένα μεγάλο αριθμό όρων, μετά από μια έντονη συζήτηση για αρκετούς μήνες.

ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ STX: «Η κατάσταση δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί ότι τη λειτουργία μιας επιχείρησης»

Κατ 'αρχάς, η Fincantieri δεν θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Θα χρειαστούν 48%, ενώ ένας Ιταλός ξένο επενδυτή, ο Fundazione Cassa di Risparmio στην Τεργέστη, πάρτε 6%. Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά του, διατηρεί 33% και DCNS, η γαλλική στρατιωτική οικοδόμος, λαμβάνει 12%. Το γαλλικό κράτος θα αποτελέσει προτεραιότητα για τουλάχιστον οκτώ χρόνια για να αγοράσει το Fundazione. Αυτό επενδυτής είναι ένα επενδυτικό ταμείο ανήκει στο δήμο της Τεργέστης και το εμπορικό επιμελητήριο, και υποστηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις.
Το κράτος διατηρεί δύο εκπροσώπους

Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση έχει επιβάλει για να έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας να αντιτάσσεται σε ορισμένες αποφάσεις που αφορούν τη μεταβίβαση της πνευματικής ιδιοκτησίας, της μείωσης της δραστηριότητας του γραφείου σχεδιασμού, την οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων εκτός Ευρώπης . Αυτές οι κλειδαριές θα είναι εγγυημένη από τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου θα έχει ως εξής: 3 αντιπρόσωποι για Fincantieri, 2 για το γαλλικό κράτος, 1 αντίστοιχα για Fundazione, DCNS, και των εργαζομένων, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα καθίσει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο .

Με αυτά τα μέτρα, η συμφωνία στο Παρίσι έγινε δεκτή με κάποια ανακούφιση στο Saint-Nazaire: «Είμαστε μάλλον διαβεβαίωσε από όλες τις εγγυήσεις θέσει σε Plac e» και παρατηρεί Christophe Morel, εκπρόσωπος της CFDT.

Ωστόσο, οι μεγάλες πολύμηνες διαπραγματεύσεις έχουν αφήσει ίχνη. Υπάρχει ακόμα ένα κλίμα καχυποψίας γύρω από αυτό το γαλλο-ιταλική γάμο. Οι επόμενοι μήνες θα επιτρέψει να πει αν θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας «Airbus ναυπηγική βιομηχανία» όπως επιθυμεί Fincantieri, και αν μπορεί να εγκατασταθεί εμπιστοσύνη.
Alain Guillemoles


www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: