Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Μέτρα -σοκ για πλούσιους επιχειρηματίες με πτωχευμένες εταιρείες

Μέτρα -σοκ για πλούσιους επιχειρηματίες με πτωχευμένες εταιρείες

O φόβος των μαζικών διώξεων αλλά και η υποχρέωση να κλείσουν τα μέτωπα των «κόκκινων» δανείων και να επιτευχθούν οι στόχοι, οδηγούν τους τραπεζίτες σε αλλαγή πολιτικής.

«Τέλος η ανοχή, ώρα για άγριο κυνηγητό». Αυτό είναι το σύνθημα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που έχουν χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια στο κόκκινο. Αυτό που επιχειρούν είναι να ξεχωρίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να τους κυνηγήσουν ανελέητα χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν. Η περίπτωση των μέσων ενημέρωσης με τις μεγάλες εταιρείες να έχουν απλήρωτα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δικαστικές διώξεις, πάγωμα λογαριασμών, δέσμευση περιουσιακών στοιχειών έπονται των καταγγελιών των συμβάσεων.

Οι τραπεζίτες αποφάσισαν να παρέμβουν πιο δυναμικά σε επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν αν και διαθέτουν σημαντική περιουσία.

Στέλνουν έτσι το μήνυμα ότι η ανοχή έλαβε τέλος κι ότι όποιος θέλει να μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να επιτύχει κούρεμα στις οφειλές του θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι… τζαμπατζής με σύστημα.

Τα επιχειρηματικά δάνεια μπαίνουν στο στόχαστρο όπως και οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών. Οι τραπεζίτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να πιέσουν τους επιχειρηματίες να πληρώσουν, αλλιώς έρχονται μέτρα – σοκ που στο παρελθόν αποφεύγονταν.

Σε κάποιες περιπτώσεις κλείνονται συμφωνίες με επιχειρηματίες που συνεργάζονται για τη μείωση των οφειλών τους, παραχωρώντας προς ρευστοποίηση διάφορα περιουσιακά στοιχεία για να μειωθεί ο δανεισμός τους. Αντίθετα, για όσους δεν συνεργάζονται, οι τράπεζες προσλαμβάνουν ειδικές εταιρείες προκειμένου να τα δεσμεύσουν.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και περισσότεροι πλειστηριασμοί, ακόμη και πανάκριβων ακινήτων που ανήκουν σε πλούσιους επιχειρηματίες με πτωχευμένες εταιρείες.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: