Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

CNBC: Μην αποκλείετε την Ελλάδα για επενδύσεις

CNBC: Μην αποκλείετε την Ελλάδα για επενδύσεις


Με ένα εκτενές άρθρο το αμερικανικό δίκτυο CNBC αναφέρεται στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας οι οποίες «επέστρεψαν από το χείλος του γκρεμού» και καθοδηγεί τους ενδιαφερομένους όσον αφορά το «που πρέπει να επενδύσουν». Το δημοσίευμα στέκεται στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας της Πορτογαλίας και φυσικά
της Ελλάδας, παραδείγματα χωρών που, άλλες πιο γρήγορα, άλλες πιο αργά, βγαίνουν από την κρίση που τις κλόνισε συθέμελα

Το CNBC επικαλείται οικονομολόγους, τονίζοντας ότι έχουν διανύσει μακρύ δρόμο από την κρίση του 2008 και πλέον συχνά αναφέρονται ως παραδείγματα χωρών, όπου οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε οικονομική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας TS Lombard Κεν Βάτρετ αναφέρει για την Ελλάδα: «αν κάποιος αναζητεί μία πιο ριψοκίνδυνη επιλογή η Αθήνα είναι η απάντηση, καθώς -όπως εξηγεί- σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιφέρειας, στην Ελλάδα θα μπορούσαν να υπάρχουν καλύτερες αποδόσεις.

Άλλωστε όπως τονίζει και το δημοσίευμα του δικτύου «η Ελλάδα εφαρμόζει σταδιακά όλες τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών από το 2015 και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησής έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις θέσεις τους για την Αθήνα».

Το άρθρο επίσης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις απαιτήσεις των πιστωτών ως προς την ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και στη συμφωνία του ΔΝΤ να συνεισφέρει ποσό 1,6 δισ. στην Ελλάδα. Εφόσον πάντα η Ευρώπη προσφέρει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο κάτι τέτοιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές έτος.

Το CNBC σημειώνει εξάλλου ότι το ΔΝΤ συμφώνησε τον Ιούλιο να συνεισφέρει στην Ελλάδα ποσό 1,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος, εφόσον η Ευρώπη παράσχει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, που κατά το δημοσίευμα αναμένεται να ανακοινωθεί στο προσεχές έτος.

Όπως αναφέρει το CNBC, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, αναφέροντας ως παράδειγμα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος το CNBC επικαλούμενο στοιχεία της Κομισιόν, αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να φτάσει το 178,8% του ΑΕΠ της φέτος και το 174,6% το 2018.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: