Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ «ΘΕΡΙΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΤΑΡΑΧΗ

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ «ΘΕΡΙΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΤΑΡΑΧΗ!

«Νάρκη» για τον ΦΠΑ των αγροτών! Οι τροϊκανοί απαιτούν να επιστρέψει στο 24%, ενώ τεχνικά κλιμάκια άρχισαν τους ελέγχους από την ΤτΕ
Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος (Δημοκρατία)
Ισχυρό διπλό πλήγμα κινδυνεύουν να δεχτούν οι αγρότες μέσα στο φθινόπωρο,
αν ικανοποιηθεί η παράλογη απαίτηση των δανειστών να ανακληθεί η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, η οποία εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για ένα νέο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, οι οποίες μόλις άρχισαν προχθές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει πίσω το μέτρο, η ακύρωση θα συμπέσει με τις βαριές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν το επόμενο διάστημα οι αγρότες – πρωτίστως, εκείνοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2016. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων έχει προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου να καταβάλει τις εισφορές για το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.
Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών να ξηλωθεί η ρύθμιση που έδωσε ανάσα στον αγροτικό κόσμο, μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Από την άλλη, οι πιστωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια μειώθηκε στο 13% χωρίς την έγκρισή τους. Ετσι, τώρα υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει στο 24% ο ΦΠΑ για φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα, σπόρους και βολβούς, δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά, συσκευασμένες ζωοτροφές (με εξαίρεση όσες προορίζονται για κατοικίδια ζώα, βάσει της δασμολογικής τους κλάσης), ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα, χοιρινά, βοοειδή), λιπάσματα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, άχυρα και φλοιούς ακατέργαστων δημητριακών κ.λπ.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ξεκίνησαν τους εντατικούς ελέγχους από την Τράπεζα της Ελλάδος, εστιάζοντας στα αποτελέσματα των τραπεζών, την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επίσης, επισκέφτηκαν το Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με φόντο το πρόσφατο ηχηρό μήνυμα του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι έως το καλοκαίρι του 2018 πρέπει να αντληθούν 5,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης θα τεθούν επί τάπητος στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα εκπροσωπηθεί τελικά πάλι από την Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία δεν αναμένεται να αποχωρήσει από την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: