Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Morgenpost: Οι Βρυξέλλες εξετάζουν νέο δάνειο και νέα επιτήρηση στην Ελλάδα το 2018

Berliner Morgenpost: Οι Βρυξέλλες εξετάζουν νέο δάνειο και νέα επιτήρηση στην Ελλάδα το 2018

Τη χορήγηση δανείου που θα βοηθήσει την Ελλάδα μετά από την εκπνοή του προγράμματος το 2018 φέρονται να εξετάζουν οι Βρυξέλλες, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Berliner Morgenpost. Πρόκειται για ένα «δίχτυ ασφαλείας» που θα μπορούσε να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.


Ένας νέος δανεισμός, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση και θα έχει να αντιμετωπίσει μια αξιολόγηση ανά τρίμηνο, όπως προβλέπουν οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σε άρθρο που τιτλοφορείται «Το φιλόδοξο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα», η Berliner Morgenpost τονίζει ότι ο Σεπτέμβριος του 2018 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την Ελλάδα.

«Το σχέδιο του Έλληνα πρωθυπουργού προβλέπει για το επόμενο φθινόπωρο την πλήρη αναχρηματοδότηση της χώρας στις αγορές, μετά από οκτώ χρόνια εξάρτησης από τους διεθνείς δανειστές. Όμως για να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα όσο το δυνατόν ταχύτερα» αναφέρει η εφημερίδα, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.



Την ίδια ώρα, μεταφέρει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την ελληνική οικονομία και την τροχιά ανάκαμψης, την οποία ακολουθεί.

«Τέτοια ανάκαμψη δεν έχει δει η ελληνική οικονομία "εδώ και μια δεκαετία" δηλώνει με ικανοποίηση ο πρωθυπουργός. Η ανάπτυξη 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, όμως, δεν αλλάζει τίποτα στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, που συνεχίζονται στις 11 Σεπτεμβρίου, θα είναι δύσκολες. 113 προαπαιτούμενα αναφορικά με μεταρρυθμίσεις και οικονομικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα ώστε να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα προσαρμογής μετά τον Αύγουστο του 2018» εξηγεί το δημοσίευμα, και συμπληρώνει: «Ο πρωθυπουργός υπόσχεται να εφαρμόσει 90 προαπαιτούμενα μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο δίκαιο της απεργίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν πιθανότατα έντονες αντιπαραθέσεις με τους δανειστές. Ακόμα, όμως, κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τίποτα δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να βγει στις αγορές».

Για το λόγο αυτό οι Βρυξέλλες εξετάζουν τη χορήγηση δανείου που θα βοηθήσει την Ελλάδα μετά την εκπνοή του προγράμματος. «Ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας θα μπορούσε να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Νέος δανεισμός θα σήμαινε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση και θα έχει να αντιμετωπίσει μια αξιολόγηση ανά τρίμηνο, όπως προβλέπουν οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Κατά συνέπεια ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να ξεφύγει τόσο γρήγορα από τους τοποτηρητές των θεσμών. Κι ας υποσχέθηκε μετά την νίκη του το 2015 ότι θα τους διώξει από τη χώρα» ολοκληρώνει λέγοντας η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: