Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Διαχείρηση Ενεργητικού Επιχειρήσεων

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Ένα από τα σοβαρότατα προβλήματα των επιχειρήσεων είναι η διαχείριση  του ενεργητικού της. Με απλά λόγια ο τρόπος διακίνησης και αξιοποίησης των πόρων της.
Με πολύ συχνό φαινόμενο τα λάθος εμπορεύματα που είτε λόγω παλαιότητας ,είτε λόγω μόδας ,είτε λάθους αγοράς γεμίζουν τις αποθήκες και κλείνουν τον χώρο.Επίσης πολύ συχνό φαινόμενο η λάθος επένδυση σε πάγια στοιχεία που δεν αξιοποιούνται.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός παραμένει το ίδιο. Η ταμειακή ρευστότητα της επιχείρησης στενεύει, όπως επίσης "γεμίζει" το μάτι με εμπορεύματα μη αξιοποιήσιμα μπερδεύοντας τον επαγγελματία.

Προϊόντα που δεν δίνουν "γυρίσματα",πάγια που σκουριάζουν στον χρόνο ,χώροι ανεκμετάλλευτοι που αδρανοποιούνται δημιουργούν ένα εφιαλτικό γεγονός στον επαγγελματία την ώρα που Τράπεζες και προμηθευτές δεν έχουν "χρήμα".

Όσο και αν πονάει ,όσο και εάν όλα τα ανωτέρω δεν διορθωθούν η επιχείρηση αργά αλλά εφιαλτικά θα έχει γη,"εμπορεύματα",πάγια τα οποία θα δεσμεύουν κεφάλαια ,χώρους ενώ ταυτόχρονα θα μεταφέρουν αξίες λογιστικές ανύπαρκτες ουσιαστικά.

Η εκποίηση των εμπορευμάτων , η αξιοποίηση χρήσης γης, ή μεταπώληση των αναξιοποίητων παγίων δίνει μια μερική λύση στην ταμειακή ασφυξία αλλά και ανοίγει τους ορίζοντες για ένα νέο προγραμματισμό με νέα προϊόντα και υπηρεσίες .

Ο εγκλωβισμός των επαγγελματιών σε αδιέξοδα λόγω συναισθηματικών "λογικών' αλλά και αδυναμίας ποιοτικής διοίκησης ,το μόνο σίγουρο είναι ότι καταστρέφει την επιχείρηση.
Όλα θέλουν τον χρόνο τους και τον χώρο τους .Η "αγορά' όμως δεν περιμένει.
Νέα προϊόντα ,νέες τάσεις και το κυριότερο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα μπορούν να ΄δωσουν ελπίδα και όραμα .
Αξιοποιήστε λοιπόν αυτά τα εγκλωβισμένα ενεργητικα΄που μόνο παθητικά στο τέλος είναι και βολοδέρνονται σε κάθε λογιστική εγγραφή απομυζώντας χώρο ,και χρήμα μετακίνησης απογραφής κλπ την ώρα που απαξιώνονται .

Ου γαρ το ειπείν καλώς καλόν, αλλά τω ειπόντι δράσας τα ειρημένα.

Ζήνων ο Κιτιεύς, 334-262 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

μτφρ: το καλό δεν είναι τα λες καλά, αλλά [το καλό είναι] αυτός που τα λέει να κάνει αυτά που λέει.
*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrepreneur Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
www.terrano.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: