Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Intellectual Property (IP) - Προστατευόμενη Καινοτομία!!!

Intellectual Property (IP) - Προστατευόμενη Καινοτομία!!!
George C. Pappas

Η συντριπτική αξία των περισσότερων επιχειρήσεων νεοιδρυθέντων εμπλέκεται στα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (Intellectual Property/IP). Ωστόσο, ο τυπικός επενδυτής τεχνολογίας δεν κατέχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να εκτιμήσει μια εφέυρεση, ή χειρότερα, δεν τον ενδιαφέρει μέχρι να είναι πολύ αργά. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους απαξίας της καθώς η αδυναμία αξιολόγησης των άυλων περιουσιακών στοιχείων θέτει όλες τις εταιρείες σε σοβαρό μειονέκτημα κίνδυνο στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν έσοδα από τις εφευρέσεις μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου, των αδειών, των κοινοπραξιών ή των πωλήσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις, επενδυτές, εφευρέτες, κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δικαιοπάροχοι και δικαιοδόχοι δεν μπορούν να εκφράσουν την αξία των αναδυόμενων τεχνολογιών τους λόγου έλλειψεως σοβαρής, μακροπρόθεσμης στρατηγικής διανοητικής ιδιοκτησίας (IP Strategy). Xωρίς τις δυνατότητες αυτες, οι ίδιοι δεν θα λάβουν ποτέ τα ανταλλάγματα που τους αξίζουν και φυσικά δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους.

H έλλειψη Ελλήνων επαγγελματιών (IP experts) με βασικές ικανότητες στους κατάλληλους IP κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των νόμων για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, της διαχείρισης IP και, φυσικά, των τεχνικών δεξιοτήτων μηχανικής ή επιστήμης, είναι κύριοι λόγοι χρηματοπιστωτικά μέσα (ελληνικα και ξένα), δεν χρηματοδοτούν ελληνικες καινοτομίες υψηλού κινδύνου, και επίσης βασικός παράγωντας τα ελληνικά ερευνητικά ευρήματα δεν είναι σε θέση να εμπορευματοποιήσουν καινοτομίες που θα επιτρέψουν την αυτοχρηματοδότηση μελλοντικών πολύτιμων ανακαλύψεων

Η τεχνογνωσία ενός εξειδικευμένου εμπειρογνώμονα στον τομέα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας προηγείται συχνά πολλών ετών πρακτικής κατάρτισης και μαθητείας, ακολουθούμενης από μακρόχρονη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και εμπειρία.

Η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και μόνο είναι μια πολύ σοβαρή και εξελιγμένη επιστήμη που συνήθως αναγκαίως πραγματοποιείται από δικηγόρους ευρεσιτεχνιών. Αυτό οφείλεται στο ότι η διαδικασία αποτίμησης προϋποθέτει, παραδείγματος χάριν, την κατανόηση ανάλυσης των αξιώσεων πολλαπλών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ανάλυση αναφορών τον ίδιον σε τεχνικά έγγραφα και μελλοντικές καταχωρίσεις ευρεσιτεχνιών, ανάλυση της ισχύος των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έναντι δικαστικών προκλήσεων, κατανόηση του χρόνου ζωής της υποκείμενης καινοτομίας, κατανόηση του επίπεδου των τεχνικών δεξιοτήτων για την υλοποίηση της υποκείμενης καινοτομίας, και πολλούς άλλους παράγοντες.

Η χρηματοδότηση τεχνολογιών που δεν προστατεύται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας είναι αναποτελεσματική και αποθαρρύνει ξένες καινοτόμες εταιρείες και ξένα τεχνολογικά VC να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Η κυβερνητική χρηματοδότηση τεχνολογιών που δεν προστατεύται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας ειναι ιδιαίτερα ανεπιτυχής λόγου επιπλέων πολλαπλού γραφειοκρατικών εμποδίων.

Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας έρευνας είναι απλώς μια ατελέσφορή διαδικασία (non-starter) λόγω της έντονης πολιτικής χροιάς αυτών των θεσμών και της έλλειψης κινήτρου για την ανταμοιβή της αριστείας.

Οσον αφορά της ελληνικές τράπεζες και την ελληνική VC κοινότητα, συνεχίζουν και θα συνεχίζουν (λογικότaτα) να μην επενδύουν σε πολύτιμες ανακαλύψεις ερευνετικών ιδρυμάτων εως ότου αυτά να αποκτήσουν την εμπειρία και τεχνογνωσία που θα επιτρέπει την εξασφάλιση μιας επένδυσης στα υποκείμενα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (και παρόμοια δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας) με βάση των κατάλληλων αποτιμήσεων αυτών, κάτι που είναι απίθανο για όσους δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει τη ρίζα του προβλήματος, ή λόγου της "anti-patent" Ελληνικής ακαδημιακής (ή ιδεολογικής) κουλτούρας, και σαν αποτέλεσμα απαξιώνουν τα ίδια τα ιδρύματα μη αποδεχώμενα την εγκυρότητα τους.

H σωστή επιλογή των μεθοδολογιών αποτίμησης είναι σημαντική και εξ ίσου ανάλογη με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Ενδειγματικά, μεθοδολογίες αποτίμησης περιλαμβάνουν εκτός των άλλων (i) προεξοφλημένη ταμειακή ροή (discounted cash flow), (ii) μέθοδος αγοράς (market method), (iii) μέθοδος πραγματικών δικαιωμάτων προαίρεσης (real options method), (iv) διωνυμικά πλέγματα (binomial lattices), (v) Bayesian ανάλυση (Bayesian analysis), (vi) Markov αλυσίδες (Markov chains), και (vii) μέθοδος με σταθμισμένη πιθανότητα επιστροφής (probability weighted expected return method).

Ως εκ τούτου, ένας εμπειρογνώμονας IP πρέπει να διαθέτει ποικίλα νομικά, τεχνικά και επιχειρηματικά προσόντα, δεξιότητες που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αποκτηθούν οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Oι ελάχιστοι, σοβαρά-εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες IP στην Ελλάδα προτείνουμε τη άμεση δημιουργία μιας IP Ακαδημίας σαν μοναδική λύση των άμεσων και μακροπρόθεσμων προκλήσεων που έχει προκύψει εδώ και δεκαετίες προκλητικά αγνοώντας την πρόοδο των επαγγελμάτων που επικεντρώνονται στο IP.

Ο σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να ρίξει φως στήν πολυπλοκότητα της διαδικασίας και να επαναπροσδιορήση θετικά την σύσταση και δημιουργία μιας IP Ακαδημίας συνεισφέροντας θετικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Αν οι επαγγελματίες του IP που εργάζονται στο Μόναχο συγκεντρωθούν, αυτή η ομάδα με απλούς αριθμούς θα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά τη BMW στην περιοχή του Μονάχου.

Εξισου, δεν είναι λογικό να αγνοείται διαχρονικά η επιρροή, η σημασία και η ανάγκη δημιουργιας επαγγελματιών IP για την κατάλληλη εξέλιξη και υποστήριξη της Ελληνικής οικονομίας της γνώσης.

Τα καλά εδραιωμένα οικοσυστήματα IP στον κόσμο λειτουργούν ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης, προσφέροντας σημαντικά κίνητρα στους πιό αποτελεσματικούς και ευφυέστερους μηχανικούς (engineers) και επιστήμονες (physicists, geneticists, molecular biologists) έτσι ώστε να μην αναζητούν ερευνητικές ευκαιρίες αλλού (brain drain), ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες κρίσιμες θέσεις για όσους ανάμεσά τους ενδιαφέρονται να γίνουν επαγγελματίες IP.

Γεωργιος Χ. Πάππας (www.pappas-ip.com)

(Πρώην VP, Patents, Licensing και IP Strategy της Qualcomm (USA), πρώην σύμβουλος ευρεσιτεχνίας της Motorola (USA). BS Electrical Engineering (1987), JD George Washington University (1993); πρώην εξεταστής του USPTO).

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: