Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Γεγονός είναι ότι η όποια συμφωνία ανεξαρτήτως λεκτικών εκφράσεων αλλά και παραποίησης της ιστορίας με τα Σκόπια, σηματοδοτεί και επιφέρει αλλαγές σε μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς εν όψει γεωπολιτικών εξελίξεων.
Διανομή LNG, Σιδηροδρομικός εμπορικός άξονας Βερολίνου -Θεσσαλονίκης-Βαγδάτης, Αξιοποίηση πετρελαικών εγκαταστάσεων Σκοπίων ,Στρατιωτική επιρροή σε υφιστάμενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα Σκόπια , Προετοιμασία ζωνών Ελευθερου Εμπορίου .κ.α.
Διανομή LNG (1)

Διαφήμιση 

Πρόκειται συνολικά για νέες επενδύσεις ύψους 148 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του προγράμματος ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου για την περίοδο 2017-2026, το οποίο εκπόνησε ο Διαχειριστής. Το σχέδιο έδωσε σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) .

Σιδηροδρομικός εμπορικός άξονας Βερολίνου -Θεσσαλονίκης-Βαγδάτης (2).

Σήμερα, την κατασκευή της νέας «σιδηροδρομικής γραμμής Βερολίνου-Βαγδάτης» την έχει αναλάβει η Ουάσινγκτον.
Η «γραμμή» θα μεταφέρει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Αραβικών Εμιράτων του Κόλπου στην καρδία του Βερολίνου. Η νέα «σιδηροδρομική γραμμή» έχει τον στρατηγικό στόχο να καταστρέψει τις υφιστάμενες εμπορικές οδούς και πολιτικές γέφυρες μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης.
Ένας σιδηρόδρομος που θα σύνδεε το Βερολίνο με τον Περσικό Κόλπο θα παρείχε στην Γερμανία μια αποδοτική σύνδεση και έναν πρόσφορο τρόπο μεταφοράς και επικοινωνίας με τις αποικίες της στην Αφρική, δηλαδή με τη Γερμανική Ανατολική Αφρική (Τανζανία) και Γερμανική νοτιοδυτική Αφρική (Ναμίμπια)

Αξιοποίηση πετρελαικών εγκαταστάσεων Σκοπίων (3)

Οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών ή μικτών συμφερόντων, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ το 2016, τον οποίο εξέδωσε προσφάτως το οικονομικό περιοδικό Capital του εγχωρίου ομίλου Capital Media Group, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γραφείου Συνδέσμου της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Σκόπια.

Στην 3η θέση, ως προς τον κύκλο εργασιών, κατατάσσεται (όπως και πέρυσι) η ΟΚΤΑ (του ομίλου ΕΛΠΕ), ο μακράν μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στη χώρα με κύκλο εργασιών 311 εκατ. ευρώ (5,6% χαμηλότερο από πέρυσι). Έπονται στην 22η θέση η USJE-TITAN (του ομίλου ΤΙΤΑΝ) με κύκλο εργασιών 72,4 εκατ. ευρώ (0,2% χαμηλότερο από πέρυσι) και στην 24η η Veropoulos με κύκλο εργασιών 70,7 εκατ. ευρώ (0,5% υψηλότερο από πέρυσι).

Στρατιωτική-οικονομική επιρροή σε υφιστάμενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα Σκόπια (4)


Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι είναι ήδη εγκατεστημένη στα σύνορα FYROM και Κοσόβου η μεγαλύτερη παγκοσμίως αμερικανική βάση, που ονομάζεται «Camp Bondsteel» και απέχει μόλις 150 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα. Η βάση αυτή έχει έκταση 4.000 περίπου στρεμμάτων, 300 περίπου κτίρια (μεταξύ των οποίων το καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο όλης της Ευρώπης), 25 χλμ. οδικού δικτύου στο εσωτερικό της, 10.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό, 140 περίπου αεροσκάφη και ελικόπτερα και τον πιο βαρύ πολεμικό εξοπλισμό που υπάρχει στην Ευρώπη.

Προετοιμασία ζωνών Ελευθερου Εμπορίου ΕΟΖ (5)

Σύμφωνα με τον Economist επτά στις δέκα χώρες του κόσμου διαθέτουν τουλάχιστον μία από τις περίπου 4.300 ΕΟΖ που λειτουργούν αυτή την στιγμή στην υφήλιο.

Σύμφωνα με την πρόταση, η ίδια η ζώνη θα παρέχει φορολογικά κίνητρα, που μπορούν να λάβουν πολλές μορφές (μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, προκαταβολή φόρου για μεγάλο χρονικό διάστημα κ.λπ.).

Κυρίως, όμως, θα παρέχει απλοποιημένες διαδικασίες φορολογικής διοίκησης (λ.χ. αυτοπεραίωση και πιστοποιητικά φορολογικής συμμόρφωσης από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες), ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα (ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα μετά από opt-out από το συνταξιοδοτικό τμήμα του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συμπληρωματική ομαδική ασφάλιση υγείας) και προ-εγκεκριμένες περιβαλλοντικές άδειες, ώστε να μην υπάρχουν εκ των υστέρων δικαστικές «εκπλήξεις» για τους επενδυτές.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στο εργατικό δίκαιο.

Παρ’ όλο που μία αμιγώς φιλελεύθερη πρόταση θα ζητούσε πλήρη απελευθέρωση του εργατικού δικαίου, εν τούτοις, και με σκοπό η πρόταση να διεκδικήσει ευρύτερη συναίνεση, προτείνεται ότι οι αποδοχές των εργαζομένων στη ζώνη θα διαμορφώνονται με βάση τους αντίστοιχους βασικούς μισθούς εκτός της ζώνης προσαυξημένους κατά 15% (ή και μεγαλύτεροι, μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις στο επίπεδο ζώνης).

Από την άλλη, εντός της ζώνης οι εργατικές διαφορές (μεταξύ των οποίων και η νομιμότητα της κήρυξης μιας απεργίας ή μιας απόλυσης) θα κρίνονται από διαιτητικά δικαστήρια.

Με διαιτησία θα επιλύονται και οι διαφορές μεταξύ επενδυτών και Δημοσίου, επενδυτών και του φορέα που θα διαχειρίζεται τη ζώνη και μεταξύ των επενδυτών μεταξύ τους.

Όποια και να είναι η εξέλιξη της "συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς κανείς να προδικάσει το μέλλον σε μια χώρα που θα είναι αέναα δεσμευμένη με επικυριαρχία ελέω μνημονίων και εκποίησης της Δημόσιας Περιουσίας σε ΑΑΔΕ ,είναι σαφέστατο ότι η ιστορία και οι συνειδήσεις δίνουν χώρο σε οικονομικές ανταλαγές. 

(1)https://www.energia.gr/article/120768/desfa-nees-ependyseis-148-ekat-gia-lng-sth-naytilia-kai-diasyndesh-me-skopia

(2) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B1%CE%B3%CE%B4%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82

(3) http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=919057

(4)http://www.zougla.gr/kosmos/article/na-giati-i-ipa-ke-to-nato-endiaferonte-gia-tin-pgdm

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιωργος ειναι entrepreneur Μικρομεσάιων Επιχειρήσεων
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: