Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τον πλήρη αφελληνισμό των Τραπεζών

Αποκλειστικό: Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τον πλήρη αφελληνισμό των Τραπεζών
Από Χρήστος Κώνστας

Αυτά που θα συμβούν στο τραπεζικό μας σύστημα είναι συμφωνημένα και υπογεγραμμένα. Έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, καταγράφονται αναλυτικά στο Supplemantal MoU, έχουν υποβληθεί ως σχέδιο στις διοικήσεις των τραπεζών και έχει αναληφθεί η ευθύνη υλοποίησής τους από τον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το σχέδιο -μέχρι σήμερα- προέβλεπε τα εξής βήματα που ήδη έχουν εκπληρωθεί:
Θα ανακεφαλαιοποιηθούν επαρκώς οι τράπεζες με χρήματα του ιδιωτικού τομέα.
Θα εκπονηθεί μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» και «κόκκινων ανοιγμάτων».

Η στρατηγική αυτή έπρεπε να περιλαμβάνει και τελικά περιέλαβε:
νομοθέτηση νέων εργαλείων για την πώληση και τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων,δεσμευτική στοχοθέτηση για την μείωση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων δανείων» ανά τράπεζα και φυσικά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (e auctions) σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο ίδιο σχέδιο προβλέπονταν και τελικά υλοποιήθηκαν οι πρώτες αλλαγές προσώπων στα διοικητικά συμβούλια των συστημικών τραπεζών και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι επόμενες δεσμεύσεις

Οι επόμενες κινήσεις -βάσει του σχεδίου στο οποίο έχει δεσμευτεί η Ελληνική κυβέρνηση έναντι των «θεσμών»- είναι απλές και συγκεκριμένες:
Νέες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης (governance) των τραπεζών.
Επιτάχυνση και αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων στην εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων «κόκκινων δανείων». H Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να μειώσει μέχρι το 2019 το απόθεμα των NPL’s στο 40% του χαρτοφυλακίου της. Η Eurobank στο 38%. Η Alpha Bank στο 37% και η Εθνική στο 30%.
Πλήρης εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls)
Πλήρης ρευστοποίηση και πώληση σε ιδιώτες όλων των μετοχών που έχει στη διάθεσή ακόμη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με απλά λόγια:

Οι σημερινές διοικήσεις των τραπεζών έχουν συγκεκριμένους στόχους να υλοποιήσουν μέσα σε πολύ συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε, έχει δεσμευτεί και θα υλοποιήσει μέσα στους επόμενους μήνες την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και νέες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.

Δεδομένου ότι ελληνικής προέλευσης επενδυτικά κεφάλαια, ικανά να αγοράσουν μεγάλες συμμετοχές στις τράπεζές μας δεν υπάρχουν, ο πλήρης αφελληνισμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι προ των θυρών….

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: