Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ΣΥΡΙΖέικα fake news τα περί «Βόρειας Μακεδονίας» του BBC-ΒΙΝΤΕΟ

ΣΥΡΙΖέικα fake news τα περί «Βόρειας Μακεδονίας» του BBC-ΒΙΝΤΕΟ

Εδώ και κάποιες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου μία είδηση που αφορά το Σκοπιανό και αναφέρεται σε χάρτες που άλλαξε το BBC.

Στα εν λόγω στιγμιότυπα απεικονίζεται αρχικά ο χάρτης των Βαλκανίων με τα Σκόπια να αναγράφονται ως «Μακεδονία» και στην συνέχεια ένα μέρος του ίδιου χάρτη με τα Σκόπια πλέον ως «Βόρεια Μακεδονία» και την ένδειξη «Μακεδονία» στην ελληνική επικράτεια.



Η αλήθεια είναι πως το BBC δεν άλλαξε κανέναν χάρτη. Οι εικόνες που κυκλοφορούν είναι απόσπασμα ενός βίντεο-ρεπορτάζ του δικτύου στο οποίο γίνεται μία προσπάθεια να εξηγηθεί η φύση του ονοματολογικού της πΓΔΜ προς το διεθνές κοινό που δεν έχει επαφή με αυτό. Έτσι, δείχνει την περιοχή πριν την συμφωνία και τι προβλέπεται βάσει του κειμένου των Πρεσπών να ισχύει μετά.

Αναφέρει ο αφηγητής του BBC: «Όταν η Γιουγκοσλαβία διασπάστηκε σε 7 έθνη-κράτη το 1991, η περιοχή βόρεια των ελληνικών συνόρων αυτοαποκαλέστηκε ‘Μακεδονία’». Αυτό είναι το σημείο όπου απεικονίζεται ο χάρτης με τα Σκόπια ως «Μακεδονία».


Ύστερα ο αφηγητής συνεχίζει: «Αλλά η Ελλάδα έχει ήδη μία περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία. Η συμφωνία πλέον λέει να μετονομαστεί ο γείτονάς τους ως ‘Βόρεια Μακεδονία’». Αυτό είναι το σημείο όπου απεικονίζεται πλέον ο χάρτης της περιοχής με τα ονόματα όπως τα προβλέπει η συμφωνία, και όχι γιατί το BBC προέβη σε διόρθωση των δεδομένων του.

Μία απλή περιήγηση στο site του BBC αρκεί για να δει κανείς πως στην αναζήτηση δεδομένων η πΓΔΜ συνεχίζει να εμφανίζεται ως σκέτο «Μακεδονία» από τις 17 Ιουνίου και ύστερα, όταν δηλαδή υπεγράφη και η συμφωνία.





ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: