Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Τι είναι το Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX (Registered Exporters System)

Τι είναι το Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX (Registered Exporters System)
Το σύστημα εγγεγραμμένων εξαγωγέων REX είναι το νέο σύστημα αυτοπιστοποίησης της καταγωγής των εμπορευμάτων από τους ίδιους τους εξαγωγείς, το οποίο έχει θεσπίσει η Ε.Ε., βάσει του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα - Κανονισμός (ΕΕ) 952/2013 και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2447/2015.
Το σύστημα REX απλοποιεί τις διαδικασίες εξαγωγής. Ο εξαγωγέας δεν χρειάζεται να μεταβαίνει στο Τελωνείο για να εκδίδει πιστοποιητικό καταγωγής για κάθε εξαγωγή, αφού έχει την δυνατότητα να πιστοποιεί την καταγωγή των εξαγόμενων εμπορευμάτων συντάσσοντας ειδική δήλωση στο τιμολόγιο ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο, η οποία ονομάζεται «Βεβαίωση Καταγωγής».


Για να έχει ο εξαγωγέας το δικαίωμα να συντάσσει «Βεβαίωση Καταγωγής», για αποστολή που η αξία της υπερβαίνει τα 6.000 €, πρέπει να έχει εγγραφεί από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές στο ηλεκτρονικό μητρώο που έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Ο εξαγωγέας αποκτά με τον τρόπο αυτό την ιδιότητα του εγγεγραμμένου εξαγωγέα. Από 01-01-2017, το σύστημα REX εφαρμόζεται μόνο στην ομάδα χωρών, οι οποίες ανήκουν στο Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (Σ.Γ.Π. ή GSP) και δεν τροποποιεί τους κανόνες απόκτησης καταγωγής, παρά μόνο τον τρόπο πιστοποίησης της καταγωγής.

 Επίσης, το σύστημα REX άρχισε να εφαρμόζεται από 21/09/2017 στην Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και σε άλλες Προτιμησιακές Συμφωνίες της Ε.Ε.
https://www.aade.gr/sites/default/files/2018-05/egxeiridio_teloneiakwn_thematwn_maios2018.pdf

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: