Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

tουρκική νάρκη στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Θα πλήξει και τις μαρίνες;

tουρκική νάρκη στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Θα πλήξει και τις μαρίνες;
Από Χρήστος Κώνστας

Τα προβλήματα του κ. Φερίτ Σαχένκ υποχρεώνουν την Dogus σε έξοδο από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης;

Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία του τουρκικού ομίλου και με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για το Hilton;

Υπάρχει «αμερικανικός δάκτυλος» πίσω από τις εξελίξεις;

Διόλου θεωρητικά ερωτήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία 24ωρα στην τουριστική (και όχι μόνο ) πιάτσα με αφορμή τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Φερίτ Σαχένκ από τους πλέον επιστήθιους φίλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βασικότερους υποστηρικτές του…Σουλτάνου στην περίοδο του «πραξικοπήματος» στην Τουρκία και μετέπειτα.

Η κατάρρευση της οικονομίας, η εξαΰλωση της τουρκικής λίρας, ο υπέρογκος δανεισμός που πλέον έχει γυρίσει σε …μπούμερανγκ όλης αυτής της ελίτ που χρηματοδοτήθηκε αφειδώς από τον πρόεδρο της γείτονος, με τον δισεκατομμυριούχο mr Dogus να υποχρεώνεται να ξεπουλήσει assets που είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια της επέκτασης του.

Ο κ. Φερίτ Σαχένκ έκανε μεγάλες business στην Ελλάδα, μέσω της Jermyn Street (από κοινού με funds από Kuwait και Dubai) προχώρησε στην εξαγορά του Αστέρα της Βουλιαγμένης (έναντι 444 εκατ. €) με την νέα μονάδα να λειτουργεί πλέον υπό την σημαία της Four Seasons σε ένα από τα πιο glamorous new entries στο ευρωπαϊκό hoteling.

Ήδη για τη συμμετοχή της Dogus στο σχήμα ακούγονται πολλά τις τελευταίες ώρες, που μένει να επιβεβαιωθούν ή διαψευσθούν.

Συνεταιρίστηκε με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο (ΤΕΜΕΣ ΑΕ) και μέσω της D- MARINE απέκτησε τον έλεγχο του 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής.

Δηλαδή του Hilton Αθηνών (έναντι 142 εκατ. €).

Στο εμβληματικό 5στερο προγραμματίζονταν σημαντικές επενδύσεις μέρος των οποίων έχει ήδη αναθεωρηθεί προς το χαμηλότερο, ενώ οι φήμες και οι διαρροές εμφανίζουν προβλήματα και στην περίπτωση του Hilton.

‘Εκανε business και με την πλευρά Λάτση– κυρίως στις μαρίνες- με σημαντικότερη την κατά 50% συμμετοχή του στην Μαρίνα Φλοίσβου.

Γεγονός είναι, πως η Dogus είναι σε δύσκολη θέση, επιχειρώντας αυτή την περίοδο να έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της για αναχρηματοδότηση θηριώδους δανεισμού 2 δισ. €.

Το πρόβλημα; ο μέσος όρος δανεισμού είχε γίνει με όρους 2:1 σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να έχει εκτοξευθεί στο 5 : 1 και το κόστος εξυπηρέτησης στα ύψη.

Γεγονός είναι, πως η Dogus στο τέλος του 2017 είχε συνολικό δανεισμό ύψους 5,2 δισ. γεγονός είναι πως η Dogus είτε πουλά είτε μειώνει δραστικά συμμετοχές της (αλυσίδα εστιατορίων D.ream, Turk Telekom κ.α. ), γεγονός είναι πως οι φήμες και οι διαρροές των τελευταίων ωρών «εκπορεύονται» από κέντρα που εξυπηρετούν αμερικανικά συμφέροντα στην τεράστια μπίζνα του hoteling.

Το σίγουρο είναι, πως οι εξελίξεις και επί ελληνικού εδάφους είναι αναπόφευκτες για τις business του πολυπράγμονος Σαχένκ.

Θα «σκάσει βόμβα» στον Αστέρα; στο Hilton; στις μαρίνες; Κάπου θα «σκάσει» όμως δυστυχώς…

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: