Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Τα πρότυπα του ΕΛΟΤ είναι προαιρετικής εφαρμογής

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Παρακολουθώντας το συνέδριο για τα συστήματα ΕΛΟΤ γεννήθηκαν τα παρακάτω ερωτηματικά
Η αξιολόγηση ενός προϊόντος μέσα από διαδικασία ΕΛΟΤ προϋποθέτει γνώση των χαρακτηριστικών των προϊόντων για να αξιολογηθούν.
Ένα καινοτόμο προϊόν ποιος μπορ ει να το αξιολογήσει;
Oι Δημόσιες επιχειρήσεις ζητάνε msds προϊόντων αλλά ακόμα και εάν δώσεις MSDS 14σημειων και όχι 21 σημείων η ιχνηλασιμοτητα των προϊόντων είναι πρακτικά αδύνατη με όρους αξίας.
Εάν είναι νέο προϊόν για ποιο λόγο εκείνος που το έκανε παράγωγη με κόστος ερευνάς να μεταφερη την τεχνογνωσία σε αξιολογητικα ιδρύματα χωρίς διασφάλιση απορητου που παρά τα συμφωνητικά γνωρίζουν όλοι ότι δεν είναι εφικτό.

Η πρακτική αξιολόγηση ενός προιοντος γίνεται από το ισοδύναμο διείσδυσης μέσα στην αγορά και όχι από τους αξιολογητές και τις παραμέτρους τους.

Ένα ενδεικτικό και πολύ χαρακτηριστικό είναι η διείσδυση της κοκαΐνης ή της καναβης χωρίς ΕΛΟΤ..

Υπάρχουν πολλές spin off που έχουν πατέντες οπού η αναγνώριση τους μέσα από ΕΛΟΤ συστήματα αξιολόγησης δεν συμπίπτει ακριβώς γιατί είναι νέα προοιντα και οι αξιολογητές αδυνατούν να καταλάβουν την καινοτομία τηρώντας πρωτοκολα.

Φανταστητε μια φαρμακοβιομηχανία οπού οι ακριβοπληρωμένες έρευνες σε ζώα και η εφαρμογή τους σε ανθρώπους χρειαζετε βιβλιογραφία για να αποδειχθη να καλείται να ακολυθησει πρότυπα.
Προφανώς κανένα νέο προιόν δεν θα παραχθη..

Ακόμα ακόμα και εάν ανακαλυφθη από σύμπτωση με την πιο γνωστή περίπτωση επιστημονικής ανακάλυψης με τη βοήθεια της τυχαιότητας την ανακάλυψη της πενικιλλίνης το 1928 από τον Σκωτσέζο ιατρό Alexander Fleming (1881-1955), όπου η εφαρμοσιμοτητα της ανακάλυψης δεν περνά μέσα από ΕΛΟΤ.

Η μεταφορά πχ ηλεκτρικών φορτίων (Τεσλα) χωρίς καλωδιακή συνεχεία πως θα μετρηθη από τους αξιολογητές της μεθοδολογίας;;

Είναι προφανές ότι η αξιολόγηση άφορα μόνο το Δημόσιο η το Δημόσιο συμφέρον με την ευρύτερη έννοια για αυτό τα ιδιωτικά έργα πρωτοπορούν..

Η γραπτή αποτύπωση μιας μεθοδολογίας απαιτεί την κατανόηση των συσχετισμών μεταξύ καινοτομίας και υπαρκτού και για αυτό πάντα θα υστερεί το Δημόσιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα πρότυπα του ΕΛΟΤ είναι προαιρετικής εφαρμογής εκτός εάν η νομοθεσία ή άλλες κανονιστικές διατάξεις επιβάλλουν την υποχρεωτική εφαρμογή τους.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: