Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Ο Sevan Nişanyan δεν είναι τυχαίο πρόσωπο


Ποιος είναι ο Αρμένιος διανοούμενος Sevan Nisanyan που στέλνουν στο εξπρές του Μεσονυχτίου


Ποιός είναι ο μεγάλος Αρμένιος διανοούμενος, γλωσσολόγος, φιλέλληνας και ακτιβιστής Sevan Nişanyan που κινδυνεύει να παραδοθεί στο τουρκικό καθεστώς από την ελληνική κυβέρνηση; Μια μεγάλη προσωπικότητα που το φιλότουρκο λόμπυ στην Ελλάδα επιχειρεί να στείλει στα κάτεργα του Εξπρές του Μεσονυχτίου.

Ο Sevan Nişanyan δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Τουρκοαρμένιος συγγραφέας και γλωσσολόγος, Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Columbia έχει γράψει εμβληματικά βιβλία, μεταξύ άλλων «Το μεγάλο ετυμολογικό λεξικό», Στο οποίο αποκαλύπτει 10.000 τοπωνύμια τα οποία οι Τούρκοι διαστρέβλωσαν, αντικαθιστώντας τα Ελληνικά και Αρμένικα ονόματα τους με πλαστούς, Τουρκικούς όρους για να σβήσουν την ιστορία τους.Ο Nişanyan τιμήθηκε με το Βραβείο Ελευθερίας Ayşe Nur Zarakolu της Τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2004 για τη συμβολή του στον Αγώνα για την ελευθερία του λόγου.Είναι ο άνθρωπος που επανελλήνισε ελληνικό μικρασιατικό χωριό!Είναι γνωστός για το έργο του που αφορά την αποκατάσταση ενός ημι-ερειπωμένου χωριού, του Κιρκιντζέ, κοντά στις ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας.Συνέβαλε καθοριστικά στην ανακήρυξη του χωριού ως μνημείο εθνικής κληρονομιάς και ανέλαβε να ανακαινίσει τα ερειπωμένα ιστορικά σπίτια χρησιμοποιώντας τα αυθεντικά υλικά και τις Ελληνικές τεχνικές δόμησης του χωριού.



Μετά το 2006 ο Nişanyan συνεργάστηκε με τον Ali Nesin, γιο του συγγραφέα Aziz Nesin και εξέχοντος μαθηματικού και φιλάνθρωπου, για την δημιουργία του «μαθηματικού χωριού Nesin» κοντά στο Şirince. Χτισμένο αυστηρά σύμφωνα με τις γραμμές της παραδοσιακής αιγαιοπελαγίτικης Ελληνικής αρχιτεκτονικής, το χωριό πρόσφερε καλοκαιρινά μαθήματα σε επίπεδο κολεγίου και μεταπτυχιακά στα μαθηματικά. Προσέλκυσε διακεκριμένους καθηγητές από όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας πάνω από 300 φοιτητές μέχρι το καλοκαίρι του 2013.

Ο Nişanyan έχτισε επίσης το «Θέατρο Medresesi», ένα θεατρικό ινστιτούτο και ένα καταφύγιο ηθοποιών. Το Nişanyan Memorial Library ολοκληρώθηκε το 2013. Ακόμα και σχολή φιλοσοφίας άρχισε να λειτουργεί στο χώρο του «Μαθηματικού Χωριού» το 2014. Μιλάμε για την απόλυτη ανάσταση, αναστήλωση και επαναλειτουργία ενός μαρτυρικού χωριού μέσα στην Τουρκία
Το 2012 ο Nişanyan αναστήλωσε μια Αρχαία Ελληνική πρόσοψη ιωνικού ρυθμού με τεχνοτροπία των αρχαίων τάφων της Λυκίας, διαστάσεων οκτώ επί πέντε μέτρα, λαξευμένη σε έναν ασβεστολιθικό βράχο που βλέπει στο Μαθηματικό Χωριό το οποίο ο ίδιος δημιούργησε. Η αναστήλωση της αρχαιοελληνικής πρόσοψης έγινε με εργαλεία χειρός και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ο Nişanyan συνέταξε το σχέδιο και με τα ίδια του τα χέρια περάτωσε ένα μεγάλο μέρος της εργασίας.



Ο Sevan Nişanyan καταδικάστηκε σε σωρευτική ποινή φυλάκισης 16 ετών και 7 μηνών για «εγκλήματα σκέψης» και για την «ελευθερία του λόγου», αφού επέκρινε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απαγορεύσει την κριτική στον προφήτη Μωάμεθ, γράφοντας σχετικά στο blog που διατηρούσε, τον Σεπτέμβριο του 2012. Ωστόσο, δραπέτευσε από τη φυλακή τον Ιούλιο του 2017 και έφτασε στην Αθήνα, όπου σκόπευε να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ο Nişanyan, του οποίου η άδεια παραμονής δεν ανανεώθηκε από τις ελληνικές αρχές αν και έχει παντρευτεί ελληνίδα και στη συνέχεια κηρύχθηκε «persona non grata» από την Αθήνα τον περασμένο μήνα, τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη.

Σήμερα κινδυνεύει με απέλαση και παράδοση από τις ελληνικές αρχές στα χέρια των Τούρκων, όπως έγινε την περίοδο του Αρχιερέα της διαφθοράς Κώστα Σημίτη με τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλαν.
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: