Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κόγκαν, Μπέρμαν, Πλίνερ: οι τρεις επικεφαλής των Γκούλαγκ, που έγιναν... κρατούμενοι!

🔴Η σκυτάλη των μελλοθανάτων - Κόγκαν, Μπέρμαν, Πλίνερ: οι τρεις επικεφαλής των Γκούλαγκ, που έγιναν... κρατούμενοι!
🔴Εχθές, αναφέρθηκα στην περίπτωση του Ναφτάλι Φρένκελ, που ενώ ήταν κρατούμενος (για παράνομη είσοδο στην ΕΣΣΔ), εμπνεύστηκε την ιδέα των Γκούλαγκ & έγινε διοικητής στο Γκούλαγκ που ήταν κρατούμενος! Σήμερα, αντιστρέφονται οι ρόλοι! Θα αναφερθώ, λοιπόν, στους τρεις διοικητές των Γκούλαγκ, που ακολούθησαν την αντίθετη πορεία & από διοικητές, έγιναν... κρατούμενοι!
🔴Υπάρχουν πάρα πολλά κοινά μεταξύ των τριών θυτών, που έγιναν θύματα: ήταν & οι τρεις εβραϊκής καταγωγής, παλιοί μπολσεβίκοι, διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον στην διοίκηση των Γκούλαγκ (όχι ενός Γκούλαγκ, αλλά ολόκληρου του συμπλέγματος στρατοπέδων Γκούλαγκ), έγιναν κρατούμενοι το 1938, καταδικάστηκαν σε θάνατο & εκτελέστηκαν στο ίδιο μέρος (στο πεδίο βολής Kommunarka της Μόσχας), τον Μάρτιο του 1939, με

διαφορά λίγων ημερών!
🔴Λάζαρ Ιωσήφοβιτς Κόγκαν. Ήταν επικεφαλής όλων των Γκούλαγκ, από το 1930 ως το 1932. Εν συνεχεία, υπηρέτησε την ΕΣΣΔ, από άλλες θέσεις. Μέχρι τον Αύγουστο του 1936, ήταν επικεφαλής της κατασκευής του καναλιού της Βαλτικής, μήκους 227 χιλιομέτρων, που κατασκευάστηκε σε 20 μήνες από 170.000 κρατούμενους - σκλάβους των Γκούλαγκ. Συνελήφθη στις 31 Ιανουαρίου 1938, με την κατηγορία της "αντισοβιετικής συνωμοσίας", καταδικάστηκε σε θάνατο & εκτελέστηκε στις 3 Μαρτίου 1939.
🔴Ματβέι Νταβίντοβιτς Μπέρμαν. Διαδέχθηκε τον Κόγκαν & παρέμεινε επικεφαλής όλων των Γκούλαγκ, από το 1932 έως το 1937 - ήταν ο μακροβιότερος διοικητής Γκούλαγκ. Επί των ημερών του, έγιναν τα περισσότερα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, από τους κρατούμενους - σκλάβους των Γκούλαγκ.Το 1937 απομακρύνθηκε από την θέση του & διορίστηκε Λαϊκός Επίτροπος (υπουργός) Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών. Στις 24 Δεκεμβρίου 1938, ήρθε η ώρα του! Συνελήφθη με την κατηγορία ότι ανήκε σε... "τρομοκρατική οργάνωση δολιοφθορέων", καταδικάστηκε & εκτελέστηκε στις 7 Μαρτίου 1939.
🔴Ισραήλ Ισραίλεβιτς Πλίνερ. Είχε μακρά θητεία στην μυστική αστυνομία, έγινε αναπληρωτής διοικητής των Γκούλαγκ το 1935 & διαδέχθηκε τον Μπέρμαν στην διοίκηση των Γκούλαγκ, το 1937. Στις 16 Νοεμβρίου 1938 απομακρύνθηκε από την θέση του & λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη, για "αντεπαναστατικές δραστηριότητες". Καταδικάστηκε σε θάνατο & εκτελέστηκε στις 15 Μαρτίου 1939.
***Κατά σειράν: Κόγκαν, Μπέρμαν & Πλίνερ👇



www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: