Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

- Σοκ στις ΗΠΑ από την κατάρριψη όλων των ATACMS


H Ρωσία ταπεινώνει την Δύση – Συγκεντρώνει 120.000 στρατιώτες προς Kharkiv - Σοκ στις ΗΠΑ από την κατάρριψη όλων των ATACMS
ΗΠΑATACMSαντεπίθεσηPutinZelenskyΟυκρανίαΡωσίαtags :
Daniel Davis (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Η Ουκρανία θα χάνει συνεχώς εδάφη – Σε λίγους μήνες το μέτωπο θα είναι δραματικό - Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Κέρδισαν οι ρώσοι, η Δύση θα δημιουργήσει εξόριστη κυβέρνηση της Ουκρανία

) Έχει απομείνει ένας μήνας πριν ξεκινήσει η μεγάλη ρωσική αντεπίθεση και τα δεδομένα είναι συντριπτικά υπέρ της Ρωσίας.
Έχοντας αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα στις κατευθύνσεις Chasiv Yar και Avdiivka ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται και ήδη έχει συγκεντρώσει 120.000 στρατιώτες στην κατεύθυνση Kharkiv και Kupyansk.
Ωστόσο σε όλη την ζώνη μάχης υπάρχουν 650.000 ρώσοι στρατιώτες που προετοιμάζονται για την μεγάλη αντεπίθεση αρχές Ιουνίου 2024.
Οι Ουκρανοί υποχωρούν από παντού, η ηγεσία του Ουκρανικού στρατού ανησυχεί έντονα για κατάρρευση του μετώπου αφού πολλοί στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ξανά το Robotyne το χωριό σύμβολο βότια της Zaporizhia το οποίο είχαν καταλάβει οι Ουκρανοί στην καλοκαιρινή τους αντεπίθεση του 2023.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά… η κατάρριψη όλων των αμερικανικών πυραύλω
ATACMS με το καλημέρα… από τους ρώσους έχει προκαλέσει πανικό στις ΗΠΑ…


Μάλιστα έφθασε αμερικανός αξιωματούχος να αρνείται το γεγονός αλλά όταν του ζητήθηκαν αποδείξεις δεν ήξερε τι να πει…
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βρει τον τρόπο να καταρρίπτουν ATACMS

Κόντρα Ρωσίας – ΗΠΑ για την κατάρριψη των αμερικανικών ATACMS – Η πραγματικότητα δικαιώνει τους Ρώσους

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με πυραύλους MGM-140 ATACMS εναντίον στόχων στην Κριμαία τη νύχτα της 29ης προς 30 Απριλίου.
Ο επικεφαλής της διοίκησης της Κριμαίας Aksyonov ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα ATACMS κατά της Συμφερούπολης και ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν τους πυραύλους.
Ο Aksyonov ισχυρίστηκε ότι μη εκρηκτικά πυρομαχικά διασποράς διασκορπίστηκαν στην περιοχή μετά την κατάρριψη των πυραύλων από την αεράμυνα, αλλά δεν διευκρίνισε εάν το χτύπημα προκάλεσε ζημιές.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν μεταξύ 12 και 15 πυραύλους ATACMS με στόχο τη Συμφερούπολη και το αεροδρόμιο Dzhankoi, αλλά ισχυρίστηκαν ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε όλους τους πυραύλους.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι η ρωσική αεράμυνα κατέστρεψε έξι πυραύλους ATACMS σε μια απροσδιόριστη περιοχή, πιθανώς αναφερόμενος στην Κριμαία.
Οι αναφορές ότι επλήγησαν οι εγκαταστάσεις της Ρωσικής 31ης Μεραρχίας Αεράμυνας στο Chornomorsk και Saky Raions και στο αεροδρόμιο Dzhankoi, προκαλώντας πυρκαγιά και τραυματίζοντας Ρώσους στρατιωτικούς, διαψεύδεται.

Οι ΗΠΑ δεν παραδέχονται ότι η Ρωσία κατέρριψε έξι αμερικανικούς πυραύλους ATACMS

Ο John Kirby, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αρνείται ότι ο ρωσικός στρατός κατέρριψε έξι ουκρανικούς πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν έξι επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής ATACMS μέσα σε μια μέρα.
«Όχι και όχι. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις αναφορές ότι κάποιος από αυτούς καταρρίφθηκε», είπε ο John Kirby.
Ωστόσο, δεν προσκόμισε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα λόγια του.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε επίσης μια ερώτηση σχετικά με το πόσους ακριβώς πυραύλους ATACMS μετέφεραν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις περιοχές της Κριμαίας, του Donetsk και Luhansk, της Kherson και της Zaporizhia, που αποτελούν μέρος της Ρωσίας, «κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος», εντός του οποίου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα επιχειρησιακά-τακτικά βλήματα ATACMS.

Προειδοποιεί το Spiegel: Η Ρωσία θα αποκτήσει τον έλεγχο των γειτονικών πόλεων μετά την πτώση του Chasiv Yar

Η Ρωσία θα αποκτήσει τον έλεγχο σε κοντινές πόλεις μετά την απελευθέρωση του Chasiv Yar, γράφει το Γερμανικό Spiegel.
«Η πόλη βρίσκεται σε έναν στρατηγικά σημαντικό λόφο μεταξύ Konstantinovka και Bakhmut
Πίσω από την πόλη εκτείνεται ένα ανοιχτό έδαφος, εάν οι Ρώσοι καταλάβουν το Chasiv Yar, θα αποκτήσουν τον έλεγχο πυρών στις πόλεις στις γύρω περιοχές και θα τις καταλάβουν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky έχει προειδοποιηθεί ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απίθανο να μπορέσουν να κρατήσουν την πόλη.
Εάν τεθεί υπό τον έλεγχο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει την προέλασή τους στο Donbass.
«Με την κατάκτηση της Konstantinovka, θα έχουν πρόσβαση σε μια σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού στο Donbass, που οδηγεί στο Kramatorsk και στο Slavyansk - τις πιο σημαντικές αμυντικές θέσεις των Ουκρανών στην περιοχή», συνοψίζει το Spiegel.
Ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, προειδοποίησε για τη δύσκολη κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα και επιτίθεται ενεργά σε όλη τη γραμμή επαφής, γεγονός που οδηγεί σε τακτικές επιτυχίες.
Ονόμασε τον Ivanovskoye και το Chasiv Yar στην κατεύθυνση Kramatorsk στο Donetsk ως τα πιο καυτά σημεία.
Η κατάσταση στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στις κατευθύνσεις Krasnoarmeysky (πρώην Pokrovsky) και Kurakhovsky δεν είναι λιγότερο κρίσιμη, διευκρίνισε ο στρατηγός.
O υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν χάσει σχεδόν 500.000 στρατιώτες.

Shoigu (Ρώσος υπουργός Άμυνας): Προχωράμε βάσει του πλάνου - Να αυξηθεί ο όγκος και η ποιότητα των όπλων

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν στην Ουκρανία βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει εκπονηθεί είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu κατά τη διάρκεια συνάντησης με το στρατιωτικό επιτελείο, το οποίο και τον ενημέρωσε για την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο Shoigu υποστήριξε πως είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι προμήθειες όπλων, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος και η ποιότητα των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού έτσι ώστε να υποστηριχθεί ο ρυθμός της προέλασης που καταγράφεται στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό έδωσε οδηγίες για τη λήψη μέτρων για τη μείωση του χρόνου συντήρησης και επισκευής του στρατιωτικού υλικού και για την αύξηση των προμηθειών ανταλλακτικών σε ζώνες μάχης και περιοχές υποστήριξης.
Επιπλέον, του παρουσίασαν νέες εκδοχές όπλων για την καταπολέμηση των drones, όπως ένα ειδικό πολυβόλο εξοπλισμένο με κατάλληλο σκοπευτικό.

Douglas McGregor (Αμερικανός συνταγματάρχης): Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρύψουν την αποτυχία στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρύψουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποτύχει λέει ο Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor.
«Η σημερινή κυβέρνηση κρύβει την τεράστια αποτυχία του πολέμου μέσω αντιπροσώπων με τη Ρωσία» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Χ ο McGregor.
Η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως η συνέχιση της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας από τη Δύση δεν πρόκειται να φέρει τίποτα καλό για το Κίεβο και τους Ουκρανούς καθώς απλά παρατείνει τη στρατιωτική σύγκρουση.

Μήνυμα Medvedev: Η Ρωσία έχει ότι χρειάζεται – Η νίκη θα είναι δική μας

Η Ρωσία έχει ότι χρειάζεται, η νίκη θα είναι δική μας αναφέρει σε μήνυμα του με αφορμή και τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
«Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε…
Τεχνολογικές δυνατότητες, εργασιακή εμπειρία, επιμονή και δύναμη, πίστη στην Πατρίδα, βαθιά ιστορική μνήμη και καλούς στόχους.
Η νίκη θα είναι δική μας!» αναφέρει σε ανάρτηση του στο VKontakte ο Medvedev.
Όπως είπε, τα ρωσικά εργοστάσια παράγουν πλέον, τρομερά όπλα «μπροστά στα οποία τρέμουν οι εχθροί της».
«Αλλά δεν παράγουμε μόνο όπλα, αλλά μαζί με αυτά, και όλα όσα χρειάζεται η χώρα μας για μια ευημερούσα ζωή» τόνισε ο Medvedev.

Daniel Davis (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Η Ουκρανία θα χάνει συνεχώς εδάφη – Σε λίγους μήνες το μέτωπο θα είναι δραματικό

Η Ουκρανία δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανακτήσει τον έλεγχο των χαμένων εδαφών, αντιθέτως κινδυνεύει να χάσει ακόμη περισσότερα, δήλωσε ο απόστρατος Αμερικανός αντισυνταγματάρχης Daniel Davis.
«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αυτά τα πυρομαχικά που περιλαμβάνονται σε αυτό το πακέτο δεν θα μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στο έδαφος.
Όπως είπα ήδη, η ρωσική πλευρά περίμενε αποφασιστικά και αμετάκλητα.
Οι Ουκρανοί δεν μπορούν καν να κρατήσουν αυτό που έχουν, για να μην αναφέρουμε την εκδίωξη των Ρώσων από τα εδάφη που έχουν ήδη χάσει, συμπεριλαμβανομένου του Donbass».
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, είναι ανόητο να ακολουθείς έναν δρόμο που δεν μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία.
Ο Daniel Davis πιστεύει ότι θα ήταν ηθικά σωστό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Στο πεδίο της μάχης, ορισμένες πραγματικότητες είναι τώρα τόσο κραυγαλέες που δεν μπορούν να κρυφτούν», κατέληξε o Daniel Davis.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Ο στρατηγός Alexander Syrsky χάνει στην άμυνα, πολλές περιοχές θα πέσουν η μια μετά την άλλη

Ο στρατηγός Alexander Syrsky δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την άμυνα και συνεχίζει να υποχωρεί από διάφορους οικισμούς, δήλωσε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma.
«Βλέπουμε ότι μετά τον διορισμό του Syrsky και την αλλαγή της ηγεσίας στον Ουκρανικό στρατό, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ.
Όλη την ώρα, σχεδόν κάθε μέρα, οι οικισμοί παραδίδονται ένας προς έναν», σημείωσε ο Oleg Soskin.
Σύμφωνα με τον Oleg Soskin, στο μεταξύ, υπάρχουν διαφωνίες στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Μεταξύ του στρατού, η δυσπιστία αυξάνεται τόσο για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky όσο και στον αρχιστράτηγο, εξήγησε ο Oleg Soskin.
«Πρέπει να παγώσουμε την κατάσταση.
Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει επίθεση, καμία πρόσβαση στα σύνορα του 1991, γενικά η γραμμή δεν μπορεί να κρατηθεί», κατέληξε ο πρώην σύμβουλος.

Berliner Zeitung (Γερμανικό ΜΜΕ): Η πτώση του Ocheretyne δυτικά της Avdiivka έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ουκρανία

Η υποχώρηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Ocheretyne δυτικά της Avdiivka προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στην Ουκρανία, γράφει η Berliner Zeitung.
«Τις τελευταίες ημέρες, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το χωριό Ocheretyne στην περιοχή του Donetsk χωρίς ουσιαστικά καμία αντίσταση από την Ουκρανία, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες της 115 μηχανοκίνητης ταξιαρχίας υποχώρησαν, αυτό το περιστατικό προκαλεί έντονες συζητήσεις εντός της Ουκρανίας» υποστηρίζει η Berliner Zeitung.
Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατιωτική ηγεσία στο Κίεβο δεν σχολιάζει το περιστατικό, αλλά προσπαθεί να βρει τους υπεύθυνους. Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του μπροστινού τομέα εγκατέλειψαν πολύ νωρίς τις θέσεις τους, γράφει η Berliner Zeitung.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του δημόσιου κινήματος Zaporozhye «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία» Vladimir Rogov είπε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διέφυγαν από το χωριό Ocheretyne.

Strana (Ουκρανικό ΜΜΕ): Η επιτυχία της Ρωσίας στο Ocheretyne θα μπορούσε να οδηγήσει στην περικύκλωση του Ουκρανικού στρατού

Μετά την επιτυχία στο Ocheretyne, ο ρωσικός στρατός μπορεί να απειλήσει έως και περικυκλώσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, γράφει το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
«Το κύριο πρόβλημα για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με αυτή την σημαντική νίκη των Ρώσων είναι ότι μεταφέρει τα ρωσικά στρατεύματα στα μετόπισθεν πίσω από τις γραμμές οχυρώσεων που έχουν αρχίσει να χτίζουν τα ουκρανικά στρατεύματα.
Εκεί οι Ρώσοι μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα, με στόχο να περικυκλώσουν τις ουκρανικές μονάδες σε ένα τεράστιο τμήμα του μετώπου», αναφέρει η Strana.
Σύμφωνα με την Strana, ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να αναζητήσει επειγόντως εφεδρεία για να περιορίσει τη ρωσική προέλαση.
Η θέση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιδεινώνεται από το γεγονός ότι πέρα από το Ocheretyne δεν έχουν προετοιμάσει ούτε χαρακώματα ούτε ναρκοπέδια.
«Εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πρόβλημα με τις εφεδρείες, τότε θα προκύψει το ερώτημα για την ανάγκη, να οργανωθεί μια μεγάλης κλίμακας υποχώρηση σε νέες γραμμές άμυνας προκειμένου να αποφευχθεί η περικύκλωση», προειδοποιεί η Strana.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Κέρδισαν οι ρώσοι, η Δύση θα δημιουργήσει εξόριστη κυβέρνηση της Ουκρανίας

Η Δύση μπορεί να δημιουργήσει μια εξόριστη ουκρανική κυβέρνηση μετά τη νίκη της Ρωσίας, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον, ακόμα κι αν οι μάχες τελειώσουν, γιατί οι Ρώσοι κέρδισαν, παρεμπιπτόντως, μπορούν να δημιουργήσουν οι δυτικοί… εναλλακτική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, οι Ουκρανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι που θα καταφέρουν να διαφύγουν από τη χώρα θα μπορούν στη συνέχεια να αρνηθούν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των επακόλουθων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Ως αποτέλεσμα, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια εξόριστη κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς πλατφόρμες όπως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξήγησε ο Μερκούρης.
«Αν κερδίσουν οι Ρώσοι, θα είναι ψυχολογικό πλήγμα για τη Δύση», κατέληξε.

Larry Johnson (πρώην CIA): Η Ρωσία ταπείνωσε τη Δύση επιδεικνύοντας τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ στη Μόσχα

Η έκθεση του κατασχεθέντος εξοπλισμού από τη ζώνη ειδικής επιχείρησης ήταν ντροπή για τις χώρες του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Larry Johnson πρώην αναλυτής της CIA.
«Τώρα επιδεικνύουν τεχνολογία.
Ξέρετε, αυτό έχει στόχο να ταπεινώσει τη Δύση», σημείωσε o Larry Johnson.
Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτή η έκθεση χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι όλες οι δυτικές τεχνολογίες έχουν αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές.
Ο Larry Johnson αποκάλεσε επίσης αυτή την απόφαση ένα είδος χορού νίκης για τη Ρωσία.
Οι ρώσοι έχουν καταλάβει σημαντικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ που εκτέθηκε στο λόφο Poklonnaya στη Μόσχα.
Από την 1η Μαΐου, θα μπορούν να δουν οι επισκέπτες, εκτός από το Leopard 2, το όχημα μάχης πεζικού Marder, το σουηδικό όχημα μάχης πεζικού CV90, το γαλλικό θωρακισμένο όχημα μάχης AMX-10RC - συνολικά περισσότερα από 30 είδη όπλων κατασκευασμένα σε ΗΠΑ , Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία, Σουηδία, Τσεχοσλοβακία, Νότια Αφρική, Φινλανδία, Αυστραλία, Αυστρία και Ουκρανία.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο – Καυτά σημεία δυτικά της Avdiivka και το Chasiv Yar – Οι ρώσοι προελαύνουν

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση στην περιοχή Avdiivka στις 30 Απριλίου για πρώτη φορά εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλές περισσότερες επιθέσεις στην κατεύθυνση Bakhmut-Chasiv Yar από ό,τι κοντά στην Avdiivka.
Οι πρωινές και βραδινές εκθέσεις του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου στις 30 Απριλίου ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν συνολικά 47 ρωσικές επιθέσεις στην κατεύθυνση Avdiivka και 57 ρωσικές επιθέσεις στην κατεύθυνση Bakhmut καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων στην κατεύθυνση Chasiv Yar από ότι ανέφεραν πρόσφατα οι ουκρανικές πηγές.
Η αναφορά μιας ημέρας δεν αρκεί για να δημιουργήσει ένα μοτίβο, αλλά μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιβραδύνουν κάπως τον ρυθμό των επιθέσεων γύρω από την Avdiivka ενώ δεσμεύονται εκ νέου σε επιθετικές κινήσεις γύρω από το Chasiv Yar.
ι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη τακτικής επιτυχίας κοντά στο Ocheretyne (βορειοδυτικά της Avdiivka) και στο Novokalynove (βόρεια της Avdiivka) από τις 20 Απριλίου, αλλά ο ρυθμός επιβεβαιωμένων προελεύσεων φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί στις 30 Απριλίου.
Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι προχώρησαν 2,7 χιλιόμετρα πλάτος και 1,52 χιλιόμετρα βάθος βόρεια του Novokalynove, στο νότιο Keramik (βόρεια της Avdiivka) και σε μια περιοχή πλάτους έως 1,75 χιλιομέτρων και 1,15 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Ocheretyne προς την κατεύθυνση της Novooleksandriivka.
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι προχώρησαν δυτικά της Semenivka και του Berdychi (και τα δύο βορειοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν κοντά στο Ocheretyne απέχουν 13 χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο T-0504 (Pokrovsk-Kostyantynivka).
Οι μάχες συνεχίστηκαν επίσης βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά σε Arkhanhelske, Sokil και Solovyove δυτικά της Avdiivka κοντά στο Umanske και νοτιοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Netaylove

Ο σχεδιασμός

Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να αποφασίσουν να πιέσουν από το προεξέχον βόρειο τμήμα της Avdiivka προς την περιοχή Toretsk για να συμπληρώσουν τις ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Chasiv Yar, κάτι που πιθανότατα θα απαιτούσε από τις ρωσικές δυνάμεις να κάνουν μια τακτική παύση για να συγκεντρώσουν δυνάμεις για μια τέτοια κίνηση.
Ο Mashovets (Ουκρανός εμπειρογνώμονας) δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη γραμμή Stara Mykolaivka-Sukha Balka (βόρεια της γραμμής Ochertyne-Keramik και νοτιοδυτικά του Toretsk) αντί βορειοδυτικά του Ocheretyne, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ήδη αγωνίζονται να υπερασπιστούν τις πλευρές του προεξέχοντος τους κοντά στο Ocheretyne.
Το Chasiv Yar είναι ένας επιχειρησιακά σημαντικός στόχος, καθώς θα παρείχε στις ρωσικές δυνάμεις ένα έδαφος για να ξεκινήσουν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των Druzhkivka και Kostyantynivka, που αποτελούν τη ζώνη φρουρίων τεσσάρων μεγάλων πόλεων στην Περιφέρεια του Donetsk.
Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις θα απαιτούσαν μεγαλύτερη παύση για να ενισχύσουν τις υπάρχουσες μονάδες και να αναδιατάξουν πρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή Ocheretyne, εάν επιλέξουν να προχωρήσουν προς τα βόρεια προς την περιοχή Toretsk.
Ο Mashovets δήλωσε ότι η Ρωσική Κεντρική Ομάδα Δυνάμεων (επί του παρόντος υπεύθυνη για την περιοχή Avdiivka) έχει δημιουργήσει μια τακτική εφεδρεία τριών μικρών συνταγμάτων πεζικού στην κατεύθυνση Avdiivka.

Οι ρωσικές ομάδες επίθεσης πέτυχαν σημαντική νίκη γύρω από το Chasiv Yar

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από το Ουκρανικό μέτωπο, ο ρωσικός στρατός προχώρησε προς την κατεύθυνση Artyomovsk ή Bakhmut.
Ως αποτέλεσμα των παρατεταμένων μαχών, οι ομάδες επίθεσης του ρωσικού στρατού έφτασαν στο κύριο ουκρανικό οχυρό στη νότια πλευρά του Chasiv Yar, το κανάλι Seversky Donets-Donbass.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να διαπεράσουν πολλές γραμμές άμυνας της Ουκρανίας και ναρκοπέδια στις περιοχές δυτικά του χωριού Krasnoe.
Τώρα εισβάλλουν στο κανάλι, το οποίο μετατράπηκε σε οχυρό με στόχο να σταματήσει τις επιθέσεις των ρωσικών βαρέων οχημάτων.
Η ρωσική νίκη είναι μια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο του Bakhmut.
Αφού ο ρωσικός στρατός αποκτήσει βάση στην περιοχή του καναλιού, θα ανοίξει το δρόμο για ρωσική επίθεση στην περιοχή Kanal της πόλης Chasiv Yar από τη νότια κατεύθυνση.
Εν τω μεταξύ, οι μάχες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο ανατολικό τμήμα του.
Σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τη ρωσική επίθεση, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση έχει αναπτύξει νέες εφεδρείες στην περιοχή Chasiv Yar.
Η ενίσχυση περιελάμβανε το πρώην ναζιστικό τάγμα Kraken.
Μαζί με τους εθνικιστές μαχητές, μονάδες των ειδικών δυνάμεων της Διεύθυνσης Πληροφοριών Amin, καθώς και η 18η ταξιαρχία της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας ρίχτηκαν επίσης στις μάχες για το Chasiv Yar.

Προειδοποιούν οι Ουκρανοί – Οι ρώσοι ετοιμάζουν 120.000 στρατιώτες για επίθεση στο Kharkiv

Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Ουκρανικής Περιφέρειας Kharkiv, Oleh Synehubov, δήλωσε στις 30 Απριλίου ότι υπήρχαν περίπου 20.000 Ρώσοι στρατιώτες στη Ρωσία στα βόρεια σύνορα της Περιφέρειας Kharkiv και περίπου 100.000 συνολικά στην κατεύθυνση Kupyansk και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αντικαταστήσει μονάδες που έχουν χάσει τη μαχητική τους ικανότητα τους τελευταίους δύο μήνες.
Ο Synehubov δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούν πιθανές ρωσικές ανακατατάξεις σε αυτήν την περιοχή και σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να συγκεντρώνουν στρατεύματα για να εισβάλουν σε ουκρανικές θέσεις.
Ο Synehubov επανέλαβε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί εάν οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο, πιθανώς σε σχέση με εικασίες ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση κατά της πόλης του Kharkiv το καλοκαίρι.

Ρωσικά χτυπήματα στο Kharkiv

Στις 30 Απριλίου, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά από χτυπήματα ακριβείας στη συνοριακή περιοχή Kharkiv.
Μια σειρά από εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Kharkiv και σε άλλους οικισμούς της περιοχής.
Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ζημιές σε ορισμένες εγκαταστάσεις ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιδρομών στην πόλη Kharkiv, αλλά δεν αποκάλυψαν τους ακριβείς στόχους της επίθεσης.
Καπνός φάνηκε πάνω από την πόλη.
Περισσότερα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Liptsy που βρίσκεται βορειοανατολικά του Kharkiv.
Το Liptsy είναι ένας σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης του ουκρανικού στρατού που χρησιμοποιείται από δυνάμεις που αναπτύσσονται κοντά στα ρωσικά σύνορα και ομάδες επίθεσης που εξαπολύουν επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.
Μετά από μια σειρά καταστροφικών ρωσικών επιθέσεων σε διάφορες οπίσθιες περιοχές της Ουκρανίας, η ένταση των ρωσικών επιδρομών μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Επί του παρόντος, οι περισσότερες επιθέσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και στοχεύουν τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο 

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: