Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

: 46.000 επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν από τις 7 Οκτωβρίου see

«Το Ισραήλ σε κατάρρευση»: 46.000 επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν από τις 7 Οκτωβρίου
Υπολογίζεται από την ισραηλινή εταιρεία διαχείρισης κινδύνων CofaceBdi ότι 60.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2024
The grandle

11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024
Σαράντα έξι χιλιάδες ισραηλινές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου και των καταστροφικών του επιπτώσεων στην οικονομία, ανέφερε η εβραϊκή εφημερίδα Maariv στις 10 Ιουλίου, αναφερόμενη στο Ισραήλ ως «χώρα σε κατάρρευση». 

«Πρόκειται για έναν πολύ υψηλό αριθμό που περιλαμβάνει πολλούς τομείς. Περίπου το 77 τοις εκατό των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει από την αρχή του πολέμου, οι οποίες αποτελούν περίπου 35.000 επιχειρήσεις, είναι μικρές επιχειρήσεις με έως και πέντε υπαλλήλους και είναι οι πιο ευάλωτες στην οικονομία», δήλωσε ο Yoel Amir, Διευθύνων Σύμβουλος Ισραηλινών πληροφοριών. Η εταιρεία υπηρεσιών και διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, CofaceBdi, δήλωσε στον Maariv . 

Η έκθεση προσθέτει ότι «οι πιο ευάλωτοι κλάδοι είναι ο κατασκευαστικός κλάδος και ως εκ τούτου ολόκληρο το οικοσύστημα που λειτουργεί γύρω του: κεραμικά, κλιματισμός, αλουμίνιο, δομικά υλικά και άλλα – Όλα αυτά υπέστησαν σημαντική ζημιά», σύμφωνα με Οι αξιολογήσεις κινδύνου της CofaceBdi.

Ο τομέας του εμπορίου έχει επίσης πληγεί σοβαρά. Αυτό περιλαμβάνει τον τομέα των υπηρεσιών και τις βιομηχανίες, όπως η μόδα, τα έπιπλα, τα είδη σπιτιού, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές και ο τουρισμός. 

Το Ισραήλ βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου «δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ξένος τουρισμός», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι «ζημιές στις επιχειρήσεις είναι σε όλη τη χώρα και σχεδόν κανένας τομέας δεν έχει γλιτώσει». 

Αυτό περιλαμβάνει τον αγροτικό τομέα, ο οποίος εδρεύει κυρίως στο νότο και στο βορρά – και οι δύο θεωρούνται ζώνες ενεργού μάχης λόγω της απειλής που θέτει η παλαιστινιακή αντίσταση και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου – της οποίας το μέτωπο υποστήριξης κατά του Ισραήλ έχει συμβάλει σημαντικά στην πτώση της οικονομίας. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CofaceBdi εκτιμά ότι 60.000 ισραηλινές επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2024. 

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ έχουν επηρεάσει σοβαρά τις τοπικές επιχειρήσεις και την εκπαίδευση στο βορρά. Δεκάδες χιλιάδες έποικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν. «Ο στόχος μας να στραγγίξουμε την οικονομία του εχθρού… έχει επιτευχθεί», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στις 10 Ιουλίου. 

Οι θαλάσσιες επιχειρήσεις του στρατού της Υεμένης συνέβαλαν επίσης στην πτώση της οικονομίας. Τα έσοδα σε βασικά λιμάνια, όπως το νότιο λιμάνι του Εϊλάτ, έχουν μειωθεί σημαντικά.

Τους τελευταίους μήνες του 2023, το ισραηλινό ΑΕΠ υποχώρησε σχεδόν κατά 20%.

Η απειλή της κλιμάκωσης με τη Χεζμπολάχ έχει επίσης δημιουργήσει φόβους στο Ισραήλ ότι οποιοσδήποτε πόλεμος πλήρους κλίμακας με την αντίσταση του Λιβάνου θα βύθιζε την οικονομία πολύ πιο βαθιά στην άβυσσο. Η Χεζμπολάχ έχει αποδείξει μέσω πρόσφατων προειδοποιήσεων βίντεο ότι είναι ικανή να επιτεθεί σε ενεργειακές υποδομές, όπως διυλιστήρια πετρελαίου και δεξαμενές αερίου



.www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: