Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Σύμφωνο του Μονάχου 1938

Υπογράφεται το Σύμφωνο του Μονάχου 1938
Κατηγορία: Σαν Σήμερα
Οι συμμετέχοντες στην υπογραφή του ΣυμφώνουΣτις 30 Σεπτεμβρίου 1938 υπογράφεται στη Γερμανία το Σύμφωνο του Μονάχου. Σύμφωνα με το Σύμφωνο η περιοχή της Σουδητίας αποσπόταν από την Τσεχοσλοβακία και παραχωρούνταν στη Γερμανία.

Στη συνδιάσκεψη αυτή πήραν μέρος ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Νταλαντιέ, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι.

Χαρακτηριστικό της συνδιάσκεψης είναι ότι αποκλείστηκαν τα μέλη της τσεχοσλοβάκικης κυβέρνησης, από την οποία αποσπόταν η Σουδητία ενώ η Σοβιετική Ένωση δεν προσκλήθηκε καν για να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Ο Χίτλερ μετά την προσάρτηση της Αυστρίας, στόχευε στην προσάρτηση της Σουδητίας, περιοχής της Τσεχοσλοβακίας όπου κατοικούσαν πολλοί Γερμανοί.

Ο στρατιωτικός επανεξοπλισμός της Γερμανίας είχε ισχυροποιήσει τη θέση της ενώ παράλληλα η Αγγλία και η Γαλλία ένιωθαν ανέτοιμες να αναλάβουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Γερμανίας.

Η υπογραφή του Συμφώνου του Μονάχου αποτέλεσε την κορύφωση της πολιτικής του Κατευνασμού (appeasement), η οποία οδήγησε μοιραία στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: