Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Ο Όρκος της Φανερωμένης



Ο Όρκος της Φανερωμένης

Post published:22/08/2020


Σαν σήμερα, στις 22 Αυγούστου του 1954, χιλιάδες Έλληνες της Κύπρου ανταποκρίνοντε στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και μαζεύοντε στην Εκκλησία της Φανερωμένης. Στην ομιλία του, όπου παρόντες ήταν οι πλείστοι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι, ο πόθος για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα εκφράζεται με δυναμικό τρόπο για ακόμα μια φορά.

Το παγκύπριο αυτό συλλαλητήριο, που κάλεσε ο Μακάριος τους Έλληνες της Κύπρου, ήταν απάντηση στα αντιλαικά μέτρα που έλαβαν οι Βρετανοί στην Κύπρο σαν ‘αντίποινα’ προς την στάση των Ελλήνων της Κύπρου για την Ένωση, αλλά και ως αποτέλεσμα του κυνικού “Ουδέποτε” του Χόπκινσον στο αίτημα για Ένωση.

Στην αρχική του ομιλία, ο Μακάριος καταδίκασε την στάση των Βρετανών Αποικιοκρατών με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, απέρριψε το σύνταγμα που είχε προταθεί από τους Βρετανούς και κάλεσε τον Ελληνισμό της Κύπρου να ορκιστεί ότι θα αγωνιστεί μέχρι θανάτου για Ένωση και μόνον Ένωση.


«Κύπριοι αδελφοί,

Στώμεν καλώς. Ουδείς ως ορρωδήσει. Ουδείς ας προδώσει τας αρχάς και τας πεποιθήσεις του. Είμεθα Έλληνες και μετά των Ελλήνων επιθυμούμεν να ζήσωμεν. Υπό τους ιερούς αυτούς θόλους ας δώσωμεν σήμερον τον άγιον όρκον: ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩΜΕΝ ΠΙΣΤΟΙ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟΝ ΜΑΣ ΑΙΤΗΜΑ. Άνευ περιφρονήσωμεν την βίαν και την τυρρανίαν. Με θάρρος θα υψώσωμεν το ηθικόν παράστημά μας υπεράνω των μικρών και εφημέρων κωλυμάτων, ΕΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΕΣ, ΕΙΣ ΕΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΤΕΡΜΑ, ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ.»Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’

Μετά το τέλος, του «Όρκου της Φανερωμένης», ο Εθνικός Ύμνος ψάλλεται και τα πλήθη διαλύονται ειρηνικά.

Στα επόμενα χρόνια, ο επίορκος κληρικός από την Παναγιά της Πάφου και άλλοι που ορκίζονταν για Ένωση και μόνον Ένωση συμβιβάζονται στο δοτό Σύνταγμα, απότοκο των οδυνηρών για την Κύπρο Συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου, δια του οποίου όχι μόνο δεν επετεύχθη η Ένωση, αλλά μπήκε η Τουρκία στο παιχνίδι, αφού κυρησσόταν ως εγγυήτρια δύναμη με επεμβατικά δικαιώματα στο νησί μας.

Τους συμβιβασμούς του τότε και την προδοσία των πολιτικών – στρατιωτικών λίγα χρόνια αργότερα, τα πληρώνουμε ακόμα. Οι συμβιβασμοί στα Εθνικά θέματα – είτε αποκαλούνται Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, είτε Σχέδιο Ανάν και Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία – πέραν του ότι μας φέρνουν μακριά από τους εθνικούς μας σκοπούς, κρύβουν και άλλες πρόνειες που είναι μοιραίες για τον Ελληνισμό της Κύπρου.

Ως ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β., με προσταγή λοιπόν του Διγενή κι ευχή του Γενναδίου, παραμένουμε, εν αντιθέσει με τους επίορκους του Όρκου της Φανερωμένης, πιστοί στον όρκο αυτό, έχοντας για οδοδείκτη τις Εθνικές μας αξίες και το αδιάλλακτο ιδανικό της Ελλάδος και της Ενώσεως. Παραμένουμε πιστοί στον αγώνα μας για επίσημη αναγνώριση της Κύπρου ως Κράτος Ελλήνων, όπως αρμόζει στη χιλιόχρονη Ελληνική μας Ιστορία. Παραμένουμε πιστοί στις παρακαταθήκες που μας άφησαν, ως φάρο να μας φέγγει στον δρόμο για τον Παρθενώνα, οι πρόγονοί μας που θυσιάστηκαν υπό τον όρκο της Φανερωμένης.


Θεέ μου τζιαι βοήθα μας
στην μάναν μας να πάμεν
τζι’ ας τρώμεν πέτρες των βουνών
αν δεν έσιει να φάμεν!

Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων 

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: