Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ; H ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ;

Αθήνα 11/3/2013

Έχει περάσει τα χειρότερα;

Το ερώτημα που στροβιλίζεται στο μυαλό του κάθε Ελληνα .
Οι παρατηρήσεις μπορεί να είναι διαφορετικές άμεσσα εξαρτώμενες απο την πηγή τροφοδότησης της δεξαμενής της πληροφορίας .

Σήμερα η δομή της σκέψης θα επιδιωχθή να αναλυθή με βάση τις εξαγώμενες συστημικές πληροφορίες μέσω Τραπεζικών επιχειρήσεων και Θεσμικών εκπροσώπων Ε.Ε.  

 Πρώτη κεντρική παρατήρηση είναι ότι η  ύφεση της ευρωζώνης βάθυνε το τέταρτο τρίμηνο του 2012 
Αν και οι οικονομικές προοπτικές για το 2013 είναι  φαινομενικά αισιόδοξες κατά την έναρξη του τρέχοντος έτους, η εξέλιξη του ιδιωτικού τομέα θα αποσυντονίσει όπως δείχνουν  το προγράμματα λιτότητας σε πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ ενω ταυτόχρονα δεν διαφαίνεται να μπορέσει να υπάρξη βελτίωση το 2013.

Οι προσδοκίες για τις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης στο τέλος του 2012 ήταν ήδη χαμηλές, αλλά η προκαταρκτική εκτίμηση που κυκλοφόρησε στις 14 Φεβρουαρίου ήταν ακόμα απογοητευτική.
 Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε όλη τη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 0,6% απο τρίμηνο σε τρίμηνο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012, και είναι το χειρότερο αποτέλεσμα  από την αρχή του 2009, στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Με τη ζώνη του ευρώ να  έχει να  καταγράψει ένα μόνο τρίμηνο ανάπτυξης για πέντε συνεχή τρίμηνα, στο σύνολο του έτους η  συρρίκνωση της παραγωγής βούλιαξε βαθύτερα με αρνητικό πρόσημο  στο -0,9%.

 Η αρνητική αυτή επίδραση είναι πιθανό να προκαλέσει μια μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω τις τρέχουσες προβλέψεις του 2013 , για προβλεπόμενη συρρίκνωση 0,2% το 2013.

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012 ήταν επαναλαμβανόμενη .

 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Γερμανία, αποδυναμώνεται σταθερά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, κυρίως στο βιομηχανικό τομέα, αλλά με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να μειώνονται  απότομα κατά το τέταρτο τρίμηνο, και  το πραγματικό ΑΕΠ να  συρρικνώνεται κατά 0,6% απο τρίμηνο σε τρίμηνο.
Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη τριμηνιαία πτώση της παραγωγής αφού η γερμανική οικονομία αναδύθηκε από την βαθιά ύφεση της στις αρχές του 2009.
 ΓΑΛΛΙΑ
Αφού παρέμεινε στάσιμη για το μεγαλύτερο μέρος των δύο ετών, η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%, κάτω από την μείωση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

 ΙΤΑΛΙΑ  ΙΣΠΑΝΙΑ
 Οι υφέσεις σε άλλες μεγάλες της περιοχής οικονομίες, η Ιταλία και η Ισπανία, είναι τώρα καλά στο δεύτερο έτος τους, με το ρυθμό μείωσης επιταχύνεται στο 0,9% και 0,7%, αντίστοιχα.

Οι οικονομίες της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας επίσης συρρικνώθηκαν.

Η στασιμότητα στην παραγωγή κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 δεν αποτέλεσε έκπληξη

Ολα αυτά ήταν σαφώς προαναγγελμένα απο τις έρευνες σε επιχειρήσεις σχετικά με τους δείκτες εμπιστοσύνης των καταναλωτών μέχρι το τέλος του έτους.

 Ωστόσο, αυτές οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι τώρα το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να αποδειχθεί το ναδίρ της τρέχουσας ύφεσης της ευρωζώνης.

Οι  Πρόσφατοι οικονομικούς δείκτες στη Γερμανία είναι συνεπείς με σταθερή ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.
 http://www.naftemporiki.gr/tag/253
Για πολλές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, οι έρευνες δείχνουν συνεχείς αυξομειώσεις  στην παραγωγή, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό.

 Έτσι, το ερώτημα με την ήδη υπάρχουσα κρίση του ευρώ και ολόκληρη την Ευρωπαική ζώνη  φαινομενικά σε ύφεση, είναι εαν έχουμε φτάσει στο τέλος της ύφεσης ή περιμένουμε εκπλήξεις απογοητευτικές;

Οι αρνητικές προβλέψεις  δείχνουν να υπερτερούν των θετικών

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές σίγουρα δείχνουν την αυξανόμενη θεωρητικά εμπιστοσύνη και ότι το χειρότερο έχει περάσει, μόνο όμως θεωρητικά.

Οι «κίνδυνοι που εγκυμονούνται  για την πιθανή  διάλυση της ζώνης του ευρώ ή οι πιθανές  μαζικές πτωχεύσεις τραπεζών έχουν μειωθεί , κυρίως με την ενίσχυση των bail-out μηχανισμών  για τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο (ιδίως η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), της νέας αγοράς ομολόγων της , γνωστή ως οριστικές χρηματικές συναλλαγές, (OΧT), ως επίσης και τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση "τραπεζικής ένωσης" (η συμφωνία σχετικά για μια κοινή ευρωπαϊκή εποπτική αρχή τραπεζών) δημιουργούν και παλι θεωρητικά ικανές και θετικές προβλέψεις   για ανακεφαλαιοποίηση  σε προβληματικές τράπεζες.

 Σημαντικό σχόλιο σημερινό

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τον Ιούνιο θέλει το Ταγιάνι 

Monday, 11 March 2013 

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος για την Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα Αντόνιο Ταγιάνι απευθυνόμενος στο κοινό συνεδρίου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Αθήνα.
Παρατήρησε επίσης ότι «χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατο να νικήσει κανείς την κρίση» και όπως είπε, «χρειαζόμαστε πραγματική οικονομία περισσότερη εσωτερική αγορά, βιομηχανία, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους ΜμΕ».
Παράλληλα, ο κ. Ταγιάνι εξέφρασε με θέρμη τη στήριξή του στη χώρα μας, αναφέροντας ότι αν δεν υπήρχε η Ελλάδα θα «ήμαστε βάρβαροι ή ειδωλολάτρες».
Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο ιταλός επίτροπος αναφώνησε «Ζήτω η Ελλάς» και επανέλαβε τρεις φορές τη φράση «είμαστε όλοι Έλληνες».


 Επίσης ο Κίνδυνος ασφάλιστρων στον τραπεζικό τομέα, και τις εταιρικές αγορές κρατικών ομολόγων έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τιμές  μετοχών και ομολόγων,  έχουν  επανεκτιμηθεί απο τους  επενδυτές  με underweight θέσεις.

Παρά το γεγονός ότι από τα τέλη Ιανουαρίου , ο δείκτης FTSE 100 Index Euro ήταν ακόμα πάνω από 25% από εκείνο των στα μέσα Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με το χαμηλότερο σημείο στα μέσα του 2012.
FTSE

Οι  Αγορές των κρατικών ομολόγων έχουν αρχίσει να ξεπαγώνουν  για μερικά από τα πιο προβληματικά κράτη της ευρωζώνης, με την Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία να έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι επιτυχημένες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων το τρέχον έτος.
 http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/4758----ltro------

  
 Η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης θα πρέπει να αρχίσει να στρέφεται  πλέον στη πραγματική οικονομία και, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας (κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα), να παρέχουν κάποια υποστήριξη για την ενδεχόμενη ανάπτυξη της ζώνης οικονομίας του ευρώ.

Παρά τους θετικούς αυτούς παράγοντες, ο κατάλογος των πιθανών σημείων που μπορούν να φρενάρουν την ανάπτυξη είναι ακόμη πιο μεγάλος και μακρύς.

 Ενω  το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει μειωθεί σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού τομέα, το κόστος χρηματοδότησης έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συμβαδίζει και να παραμένει εξαιρετικά υψηλό, δεδομένης της αδυναμίας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
 ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ   
 Στην Ελλάδα υπολογίζεται περιπου 15δις ευρώ .

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, το μέσο επιτόκιο των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε σε 3,4%, σε σύγκριση με το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ μόλις 0,7%.


Το υψηλό κόστος χρηματοδότησης λογικά θα επιβραδύνει το ρυθμό της απελευθέρωσης ,προώθησης επενδυτικών πακέτων  στη χρεωμένη περιφέρεια, και αυτό φαίνεται  να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη των επενδύσεων ιδιάιτερα στον Ευρωπαικό νότο .

 Η αναλογία του χρέους του ιδιωτικού τομέα,  προς το ονομαστικό ΑΕΠ έχει  πιο αργή για να επενδυθούν κεφάλαια στη ζώνη του ευρώ από ό, τι στις ΗΠΑ.

 Η διαδικασία απελευθέρωσης πόρων στην ΕΕ  έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, ιδίως στην περιφέρεια, όπου οι ισολογισμοί των τραπεζών παραμένουν σε κακή κατάσταση.

 Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία στην Ισπανία (γύρω στο 11% του συνόλου των δανείων), η Ιταλία (17%) και την Πορτογαλία (6%).
 Μη εξυπηρετουμενα δανεια Ιταλίας   
Στην Ελλάδα  Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, στην καταναλωτική πίστη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν το 37% ή τα 9 δισ. ευρώ, στη στεγαστική πίστη το ποσοστό ανέρχεται στο 22% ή στα 16,4 δισ. ευρώ και στην επιχειρηματική πίστη αγγίζει το 25% ή τα 27,25 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 4 δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
 μη εξυπηρετουμενα δανεια Ελλάδας
Αυτό προδικάζει τον συνεχή έλεγχο της ΕΚΤ  σε τραπεζικό δανεισμό για μακρύ χρονικό διάστημα ακόμα και περιορισμένη ροή πίστωσης σε χώρες εκτός ζώνης .

Η εγχώρια δε  ζήτηση αναγκαστικά θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και υπό πίεση

Ο αντίκτυπος των δυσμενών συνθηκών χρηματοδότησης και της χαμηλής ζήτησης για επιχειρηματικές επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ είναι εμφανέστα σε όλα τα προσμετρούμενα μεγέθη .

 Ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ έχουν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης από το 2010, δεν προδικάζουν ταυτόχρονα ανάκαμψη και στην ζώνη του ευρώ.

Στο τέλος του 2012,η  παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ ανήλθε σε 78%, σχεδόν ακριβώς το μακροχρόνιο μέσο όρο ικανότητας της  ενώ στη ζώνη του ευρώ ήταν ακόμη τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, στο 77%.
 http://www.capital.gr/wall.asp?id=1587628

Οι έρευνες στην πλειονότητα των κρατών της ζώνης του ευρώ μπορεί να δείχνουν ότι μια χαλάρωση της συρρίκνωσης στις αρχές του 2013, αλλά επιβεβαιώνουν ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πτώση των παραγγελιών και επεξεργάζονται σχέδια για τη μείωση του εργατικού δυναμικού περαιτέρω.


Οι περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες λόγω του ότι τα νοικοκυριά που  δοκιμάζονται ως προς τις δαπάνες διαβίωσης κλπ , θα πρέπει να επηρεάσουν το παραγώμενο οικονομικό κύκλο και έτσι  θα διευρύνθη η ανεργία σε πολλά κράτη μέλη.

 Επιπλέον, μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή βρίσκεται ακόμα εφαρμοζόμενη στον ήδη δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Ε.Ε.  , η οποία θα περιορίσει την αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης (και των επενδύσεων) για τα επόμενα χρόνια.

Τα Ελλείμματα μειώνονται προς τα κάτω, αλλά με αργούς ρυθμούς, λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  το 2012 τα ελλείμματα σε 12 από τα € 17 κράτη-μέλη της ζώνης παρέμειναν πάνω από το όριο 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπως στην Ιταλία (3%), τη Γαλλία (4,5%), την Πορτογαλία (5,1%) , Ελλάδα (7%), η Ισπανία (7,4%) και την Ιρλανδία (8,5%).

Η δημοσιονομική πολιτική σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ προσπαθεί και πάλι θεωρητικά να  είναι μόνο οριακά λιγότερο περιοριστική από ό, τι κατά τη διάρκεια του 2012, , ενώ το  «πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα» ενδέχεται να έχει σοβαρές αποκλίσεις απο το επιζητούμενο.

Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα απειλή: την αύξηση της αξίας του ευρώ, η οποία έφθασε το δολλάριο  ΗΠΑ $ 1.37: € 1 στα τέλη Ιανουαρίου, πριν επιστρέψετε στο US $ 1,33: € 1 στα μέσα Φεβρουαρίου.

 Η εκτίμηση της σταθεροποίησης του ευρώ ενισχύει την πεποίθηση ότι ο κίνδυνος μιας κατάρευσης της ζώνης τουευρώ  έχει περάσει.
Με την παγκόσμια αντοχή να έχει αυξηθεί ενάντια σε πιστωτικού κινδύνου γεγονότα  , τα περιουσιακά στοιχεία της ζώνης προσφέρουν θεωρητικά ελκυστικές αποδόσεις.

Παρά το γεγονός ότι η δύναμη του ευρώ θα πρέπει να ισοσκελιστή  με διαφόρους τρόπους από την συνεχιζόμενη πραγματική αδυναμία των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και την εν αντιθέσει ενίσχυση και ανάπτυξης της οικονομίας στις ΗΠΑ,  το εξαγωγικό μεριδίου αγοράς των  της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να συνεχιστεί .

Η κρίση όμως εξακολουθεί να υφέρπει στην Ε.Ε.και θα μπορούσε να φουντώσει και πάλι.

Ας μην αφήνουμε αμελήτέα  τηναπειλή μιας άλλης κλιμάκωσης λόγω οικονομικών εντάσεων σε χώρες  που συνδέονται διαπλεκόμενα  με τη ζώνη του ευρώ , με δεδομένη την έλλειψη σταθερής  πολιτικής δυναμικής πίσω από θεσμικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη επίλυση της κρίσης της ζώνης του ευρώ.
Π.χ  η εμβάθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης και πλήρης τραπεζικής ένωσης, με κοινή εγγύηση των καταθέσεων και συστήματα επίλυσης είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν τριγμούς μεταξύ των μελών .

 Όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση στις χρεωμένες χώρες και εξακολουθεί αυτή να  συνεχίζεται, το πιο πιθανό είναι ότι οι "αγορές' θα δοκιμάσουν τη δέσμευση της ΕΚΤ να κρατήσει το νόμισμα ενιάιο
 
Αυτό θα επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή στα πολιτικά και νομικά όρια της παρατεταμένης υποστήριξης προκειμένου να διατηρηθεί η "ενότητα".

 Όπως έχουν τα πράγματα, ο μεγαλύτερος κυρίρχος κίνδυνος είναι η αδυναμία και  η χωρίς ουσιαστική πρόοδο προς τη δημοσιονομική και πολιτική ένωση όλων των μελών με δεδομένη την ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα των λαών της Ευρώπης..

Εν ολίγοις, αν και η κατάρρευση της ζώνης του ευρώ έχει αποφευχθεί και οι ενδείξεις λένε ότι έχουμε βελτίωση η σταθεροποίηση , η αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανό να είναι περισσότερο εμφανής στη Γερμανία από ό, τι στις περισσότερες άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, τα οποία θα συνεχίσουν να υποφέρουν από την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, την υψηλή ανεργία και τα συνεχή δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας.

Μια ισχυρή ανάκαμψη στη Γερμανία δεδομένου ότι έιν;αι η μόνη σουσιαστικά εξωστρεφής παραγωγική δύναμη και ηπιότερες αυξομειώσεις  σε ορισμένες από τις πιο χρεωμένες χώρες θα μπορούσε να επιτρέψει τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της θεωρητικά και να εξέλθει από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά συνεχίζεται η έντονη αμφιβολία ότι μια γενικευμένη ανάκαμψη θα πάρει χρόνο .

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το μέγεθος της οικονομικής διαμάχης των "αγορών" για εδράιωση τους σε βάρος των πολιτών ανεξαρτήτου εθνότητας και το πόσο θα παλέψουν γαι την βιωσιμότητα τους πριν τις καθοριστικές εκλογές στην Γερμανία  .  

Για εμάς του Ελληνες που έχουμε δοκιμαστεί  σαν πειραματόζωο απο τους τεχνοκράτες λάγνους των αριθμοδεικτών  θα αναφερθούμε μόνο σε μια κουβέντα που ακούγεται απο όλα τα χείλη των Ελλήνων και που πρόσφατα ερώτησε σαν  "ρητορική" τοποθέτηση ο  Ιερώνυμος στον Ευρ. Στυλιανίδη .
" Τι να την κάνω μια χώρα όπου ευημερούν οι αριθμοί χωρίς εναπομείναντες κατοίκους".

Ουσιαστικά το μόνο χρέος που έχει η χώρα είναι το χρέος της ανατροπής των μνημονίων και των επάισχυντων πράξεων νομοθετικού περιοχομένου που μας καταδικάζουν στον αφανισμό ενός  ολοκλήρου κράτους.

 lasfida



Δεν υπάρχουν σχόλια: