Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ EΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ QATAR



Παρατηρήστε την διαφορά μεταξύ ενός κράτους που αναπτύσεται (Κατάρ) και συγκρίνετε το με την παραχώρηση όλων των ενεργειακών πόρων (Eλλάδα) σε αγνώστου προέλευσης κεφάλαια από την τρικομματική ελέω μνημονίου και με Αγγλικό δίκαιο .




Στην μεν χώρα επενδύουν στην αναπτυξιακή υποδομή υποστηρίζοντας και προτρέποντας τους πολίτες με δωρεάν ηλεκτρικό ρέυμα QR0.07 (1,9 σεντς) / kWh,  και επιδοτούμενες τιμές, ενώ στην Ελλάδα αυξάνουν την τιμή EL 0.9837€ /KWh ανά ΚWh  στα επαγγελματικά τιμολόγια και προσθέτουν χαράτσια προς εσκεμμένη διάλυση του κοινωνικού ιστού .  

 Παρακολουθήστε  το αναπτυξιακό σχέδιο του Κατάρ.

US $ 22 δισ. επενδυτικό σχέδιο για την ενέργεια και το νερό στο Κατάρ

Ο ρυθμιστής επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, Κατάρ Γενική Ηλεκτρικού Ρεύματος και Νερού Corporation (Kahramaa), παρουσίασε τα σχέδια για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα  US $ 22 δισ. για την αναβάθμιση του ρεύματος και του νερού κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ ετών .

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο μεγάλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υποσταθμών και 140 πέντε στρατηγικές δεξαμενές νερού, καθώς και την ενίσχυση της ικανότητας αφαλάτωσης και τον 810 χιλιομέτρων αγωγών νερού.

Ο στόχος είναι να προστεθούν τα 2,100 MW ηλεκτρικής ενέργειας και 180 λίτρα / ημέρα (gal / δ) δυνατότητα στα ήδη υπάρχοντα .

Τον Δεκέμβριο του 2012, η ​​κρατική χρηματοδότηση Κατάρ Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο, σε συνεννόηση με τη Chevron και GreenGulf, εγκαινίασαν μια ηλιακή εγκατάσταση   μαζι  με  τις αναδυόμενες εφαρμοσμένες τεχνολογίες ηλιακής από όλο τον κόσμο για να προσδιορίσει εκείνα τα μέσα  που ταιριάζουν καλύτερα στο κλίμα του Κόλπου.
Επί του παρόντος, το Κατάρ έχει την ικανότητα να παράγουν 8,700 MW ισχύος και παράγει 320 gal / δ του αφαλατωμένου νερού, ως επί το πλείστον μέσω ανεξάρτητων έργων ύδρευσης και ηλεκτρισμού (IWPPs)

 Κατά τα τελευταία 12 χρόνια το Κατάρ έχει ξεκολήσει από το έλλειμμα σε πλεόνασμα σε ισχύ (περίπου 2,500 MW), επιτρέποντας στη χώρα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ μέσω της Συνεργασίας του Κόλπου του Συμβουλίου διασύνδεση δικτύου ρεύματος.

Ωστόσο, η εγχώρια ζήτηση για ενέργεια και νερό θα συνεχίσει να αυξάνεται ραγδαία, με δεδομένη την επέκταση του πληθυσμού και μια ισχυρή προώθηση των επενδύσεων στη βιομηχανία και τη γεωργία.
Η Κατανάλωση ρεύματος αυξήθηκε κατά έτος 9% σε ετήσια βάση το 2012.

Η ζήτηση για ενέργεια και νερό θα είναι αυξημένη στο 2022 λόγω Παγκόσμιου Κύπελλου ποδοσφαίρου, που μπορεί να προσελκύσει περίπου 100.000 ανθρώπους.
Επιπλέον, η ζήτηση για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας διογκώνεται λόγω των επιδοτήσεων.
Οι Κατάριανοί  πολίτες θα λαμβάνουν δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ομογενείς και οι επιχειρήσεις πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό επιδοτούμενες τιμές.

 Η βιομηχανική τιμολόγιο είναι μόλις QR0.07 (1,9 σεντς) / kWh, ενώ οι τιμές των κατοικιών είναι στις τάξεις των εταιρειών και να πληρώνουν QR0.08-0.1/kwh QR0.09-0.14/kwh.

Τα σχέδια είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω μεγάλη  επένδυση στην ηλιακή ενέργεια.
Έπίσης Το Κατάρ έχει λάβει  μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη της ικανότητας του στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, εν μέρει για να εκτρέψει την αρνητική κριτική των ΤΠΕ για το δυσανάλογα  μεγάλο εκλυόμενου άνθρακα
Στόχος του ΤΠΕ  είναι η διαφοροποίηση παραγωγικόν πόρων ενέργειας  μακριά από υδρογονάνθρακες.
 

Το ηλιακό σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει μια σειρά για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών με χωρητικότητα 3,500 έως 4,500 MW

Πηγή The Economist Intelligence

Αντίστοιχα στην Ελλάδα

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως από θερμικούς σταθμούς. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παράγεται το 75% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας, εκ της οποίας το 50% στο νομό Κοζάνης. Με το νέο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Μελίτης του νομού Φλωρίνης, η Δ. Μακεδονία καλύπτει το 80% των απαιτήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια της χώρας.

Η συγκέντρωση των θερμικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στο Βορρά της χώρας δημιουργεί αυξημένες απώλειες κατά τη μεταφορά και ανισορροπία στη λειτουργία. Ωστόσο ο σχεδιασμός τους βασίστηκε στην εγγύτητά τους στις περιοχές που είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του λιγνίτη, ο οποίος αποτελεί την καύσιμη πρώτη ύλη για αρκετούς σταθμούς.

 Στη χώρα μας υπάρχουν τέσσερις περιοχές με αποθέματα λιγνίτη, στη Δράμα, στη Δυτική Μακεδονία, στην Ελασσόνα και στη Μεγαλόπολη. Έτσι σύμφωνα με στοιχεία του 2008 για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα (National Report ΡΑΕ 2009), το 67.7% της εγκατεστημένης ισχύος των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων είναι θερμικοί σταθμοί, εκ των οποίων με λιγνίτη 4808 MW, με πετρέλαιο 1160 MW και με φυσικό αέριο 2447,7 MW. To 24,3% είναι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και το 8% είναι μονάδες ΑΠΕ.

Ο λιγνίτης είναι η πιο σημαντική εγχώρια ενεργειακή πηγή, συνεισφέροντας το 58.3% της εγχώριας παραγωγής για το 2008. Το πετρέλαιο έχει περιοριστεί στο 6,8% (2007) μετά την εισαγωγή του φυσικού αερίου (συμμετοχή 25.9%), το οποίο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. 

Πηγή : Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Για το δε νερό η αρμόδια αρχή είναι το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων απο το οποίο περιμένουμε τα επόμενα σχέδια του ακόμη   ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΔΑΤΩΝ 

Η εκπόνηση σχεδίων ανάπτυξης και επάρκειας ενέργειας και επάρκειας υδατικών πόρων είναι αναμενόμενη απο την τρικοματική με αγωνία , η οποία σήμερα εκποιεί τα πάντα προς ζημιώνοντας με την αδράνεια της την επικυριαρχία της χώρας (όποια έχει απομείνει ) αποδεικνύοντας τον μέγιστο βαθμό ανικανότητας των στελεχών (golden boys) τα οποία δεν μπορούν να χαράξουν στοιχειώδη πολιτική περιμένοντας απο το εκάστοτε ΕΣΠΑ να τους λύσει τα χέρια ενώ η εφαρμογή του προγράματος  ΕΣΠΑ εγκλωβίζει με σκανδαλώδη τρόπο την  χώρα στις επιταγές της πολιτεικής ηγεσίας (Μέρκελ ) της Ε.Ε.

Τα αναπτυξιακά διλήματα που προκύπτουν απαιτούν πολιτικούς ηγέτες με παρεισία και σθένος που μπορούν να βγάλουν το σημερινό αδιέξοδο που οι ίδιοι οι πολιτικοί εγκλωβίζονται .
 Ηθελημένα ή ασυνείδητα οι ίδιοι  ξέρουν .

 Eλπίζουμε  Η χθεσινή απώλεια ενός πραγματικού ηγέτη όπως ο Ούγκο Τσάβες στην Βενεζουέλα να μπορέι να τους αφυπνήσει σε Εθνικό επίπεδο και να μπορέι να τους δείξει τον δρόμο .

Για τον εν λόγω ηγέτη Δεν είναι τυχαία η αγάπη του λαού του για τον ηγέτη τους εν αντιθέσει με τους  Ελληνες πολιτικούς όπου σαν σφωγγοκολάριοι της .Ε.Ε.έχουν γίνει ξένο σώμα προς την Ελληνική κονωνία η οποία αργά η γρήγορα θα τους αποπέμψει .

Oi σημερινές πολιτικές συγκυρίες ευνοούν την ανάδειξη ενός ηγέτη που θα διακδικήση και θα χαράξει Εθνική Στρατηγική και πορέια για την Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε να αντιληφθούν το κακό που προξενούν στην χώρα με την παθητική αναμονή και να αποχωρήσουν οικοιωθελώς αφήνοντας πίσω την κουτάλα με το μέλι , την Θωρακισμένη bmw ,τα μακρόσυρτα και χιλιοφορεμένα δεν μπορούμε και δεν υπάρχει άλλη λύση .

Πάρτε παράδειγμα από εκέινους  που εκλιπαρέιτε για την "επένδυση" σαν κακομοίρηδες .
Πάρτε παράδειγμα απο τον Ούγκο Τσάβες.

Αλοιώς φύγετε ..

la sfida 


Δεν υπάρχουν σχόλια: